Japanska recept

Det japanska köket är känt för sin mångfald av smaker och fräschör, som ofta lyfter fram säsongens råvaror. Förutom en balanserad kost värdesätts estetik, smak och en mängd olika texturer, vilket ger ett rykte att vara komplicerat. Men det är inte så svårt som det verkar! Vi visar dig hur du enkelt lagar autentiska japanska rätter.

AUTENTISKA JAPANSKA RÄTTER

Sushi, ramen och kycklingteriyaki (länk till recept) är ikoniska japanska rätter som avnjuts globalt. Detsamma gäller “bento-lådor”, som nu är enormt populära överallt. Varför inte prova några av våra autentiska japanska rätter?

BENTO BOX RECEPT

Bento översätts ungefär till "mat på språng". En typisk låda har tre fack, vanligtvis fyllda med en stapelvara som ris, nudlar eller en smörgås, tillsammans med sidorätter som kött, fisk, ägg och grönsaker. Men du kan naturligtvis ta med vad du vill. Oavsett om det är för din vardagslunch eller en helgpicknick, vi har massor av idéer!

VEGETARISKA & VEGANSKA JAPANSKA RECEPT

Att tänka på vad man äter är centralt i den japanska matkulturen, därför erbjuder vi utsökta vegetariska och veganska rätter som vår “veggie gunkan maki sushi” med avokado och äpple, eller vår tofuröra med blandade grönsaker. Prova – vi slår vad om att du gillar dem!

JAPANSK NUDELSOPPA

Får ramen dig att känna dig varm inombords? Då har vi några läckra idéer för din nästa autentiska japanska nudelsoppa!

SUSHI RECEPT

Finns det något mer typiskt japanskt än sushi? Dyk in i världen av hemmagjord maki och rullar med våra enkla steg-för-steg-guider. Våga testa!

JAPANSKA SNACKS & SIDORÄTTER

Japanerna älskar också att äta. Onigiri, triangulära risbitar fyllda med fisk eller grönsaker och inslagna i nori, är särskilt populära. Bekväm fingermat. Låt dig inspireras!

VAD ÄR TYPISK JAPANSK MAT?

I princip allt! Kött, fisk, alger, grönsaker, ägg, svamp — listan över ingredienser är lång. Och de flesta är basvaror i kök över hela världen. Den viktigaste skillnaden är förberedelserna. Det japanska köket prioriterar kvalitet, säsong och lokalt. Harmonin mellan färger och texturer är också väsentlig, vilket återspeglas i köksredskap, där de till och med har en speciell stekpanna för omeletter.

Den kanske största kontrasten till våra välbekanta livsmedel är användningen av fermenterade sojaingredienser som natto, sojasås (länk till produkt) eller miso. Såser, grönsaksbuljonger och kryddpastor är generellt avgörande, medan andra kryddor används sparsamt.

ÄR JAPANSK MAT HÄLSOSAM?

Japan ligger delvis inom den så kallade "blå zonen", som sträcker sig runt jordklotet. Människor här lever exceptionellt långa och friska liv. Detta kan bero på deras kost, som är rik på färsk fisk, tång och växtbaserad mat.

Med undantag för fermentering bearbetas livsmedel så lite som möjligt för att bättre bevara näringsämnena. Istället för salt smaksätts rätter med sojasås eller aromatisk dashi, vilket förstärker den intensiva umamismaken. Fett används sparsamt. Fräscht och varierat – det är så japanerna älskar sin mat. Du också? Sätt igång att laga mat och ha kul!

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet