Hur Man Brygger Den Perfekta Sojasåsen

På 1600-talet tillverkades sojasås helt för hand och var ett extremt svårt arbete. Idag produceras sojasås i högautomatiserade anläggningar med hjälp av banbrytande teknologi – men trots det har kärnprocessen för naturlig bryggning inte förändrats på århundraden. Det krävs 5 steg för att brygga den perfekta sojasåsen.

1.
Förberedelse av ingredienserna

Kikkoman naturligt bryggd sojasås är gjord av endast fyra enkla och noggrant utvalda ingredienser: sojabönor, vete, salt och vatten.

Sojabönorna blötläggs i vatten under en längre period och ångas sedan vid höga temperaturer. Vetet rostas vid höga temperaturer och krossas sedan av rullar för att underlätta jäsningen. Saltet löses upp i vatten.

2.
Att göra Koji

Sedan starten har Kikkoman använt sin ursprungliga Kikkoman Aspergillus, en typ av svamp, för att föröka kojimögel. Kojimögel är en av de viktigaste delarna för att göra sojasås. Det spelar en viktig roll för att jäsa ingredienserna, vilket är nyckeln till smaken av sojasås.

Kikkomans Aspergillus blandas med bearbetade sojabönor och vete och flyttas sedan till en anläggning för den optimala miljön för förökning av kojimögel. Denna tre dagar långa process resulterar i produktionen av shoyu koji – den väsentliga basen i sojasås.

3.
Jäsning och åldrande av moromi

Shoyu koji flyttas till en tank och blandas med salt-och-vattenlösningen. Denna blandning kallas moromi, ett slags mäsk, som sedan jäser och åldras i tanken. Det tar flera månader. Olika åtgärder äger rum i tanken, inklusive mjölksyrajäsning, alkoholjäsning genom jäst och organisk syrajäsning, som alla ger moromi den rika smak, arom och färg som är unik för Kikkoman sojasås.

4.
Pressning och förädling

Sojasås pressas från åldrad moromi - extraktet kallas "rå sojasås". Under pressningen hälls moromi i specialutrustning och silas genom lager av tyg, med varje lager vikt i tre underlager. Efter att ha låtit sojasåsen rinna ut ur moromi under tyngdkraften, pressas moromi mekaniskt i en långsam och stadig process som varar i cirka tio timmar för att producera klar sojasås.

Rå sojasås lämnas i en klarningstank i tre eller fyra dagar för att separera dess olika komponenter. Olja flyter till ytan och sediment sätter sig på botten. Den klarnade sojasåsen körs sedan genom ett ångrör för att bli uppvärmd. Denna process stoppar också enzymernas aktivitet för att stabilisera kvaliteten på sojasåsen och den hjälper till att justera färg, smak och arom.

5.
Förpackning

Den uppvärmda sojasåsen tappas upp automatiskt. Kikkoman genomför noggranna kvalitetskontroller och inspektioner i varje steg av sojasåsproduktionen för att säkerställa högsta standard. Inspektörerna analyserar sojasåsens ingredienser och kontrollerar färg, smak och arom. Kikkomans stränga kvalitetskontrollsystem gör det möjligt att upprätthålla den konsekventa och enastående kvaliteten på sina såser.

Endast sojasås som klarat alla nödvändiga kontroller släpps ut på marknaden.

Upptäck mer

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.