Den långa traditionen av riktig sojasås

I början handlade inte soja så mycket om smak. Människor i både den östliga och västerländska världen sökte i århundraden för att hitta bättre sätt att bevara mat. Man upptäckte genom erfarenhet att användningen av salt inte bara bevarar, utan även förbättrar smaken.

I det forntida Kina var konserverade livsmedel och deras smaksättningar kända som jiang – kanske föregångaren till vad vi nu kallar sojasås. Olika typer av jiang producerades av kött, skaldjur, grönsaker och spannmål. Av dessa ingredienser var spannmål den mest lättillgängliga och hanterbara, så jiang gjord av sojabönor och vete utvecklades snabbast. Processen att göra denna "korn jiang" spred sig så småningom från Kina till Japan och andra grannländer. Dagens soja sägs komma från denna smaksättning.

Efter att ha introducerats i Japan tog utvecklingen och bearbetningen av jiang en distinkt vändning. I mitten av 1600-talet hade processen att producera naturligt bryggd sojasås etablerats här och började spridas över hela landet.

Upptäck mer

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.