Hur Vi Blev Dem Vi Är

Kikkomans historia går tillbaka till 1600-talet, när förfäderna till Mogi-familjen började tillverka den mörkbruna kryddsåsen från soja, vete, vatten och salt i den japanska staden Noda.

Stadens optimala läge vid floden Edos strand gav bekväm tillgång till råvaror och snabba leveranser till den expanderande staden Edo, som idag heter Tokyo. Holländska handlare upptäckte det "svarta guldet" och förde det till Europa. Kikkoman blev snart etablerat på den europeiska marknaden, där det fick viktiga utmärkelser på Expo Wien 1873 och Expo Amsterdam 1883.

Kikkoman grundas

År 1917 grundade de japanska familjerna Mogi och Takanashi: Noda Shoyu Co. Ltd. Företagsnamnet ändrades till Kikkoman Shoyu Co Ltd 1964 och till Kikkoman Corporation 1980. Namnet Kikkoman har en speciell betydelse - lär dig mer om historien bakom.

Idag är Kikkoman världsledande på marknaden för sojasås och såsens speciella fylliga smak uppskattas i mer än 100 länder runt om i världen. Och det är inte allt - Kikkoman är också den officiella leverantören till det japanska hovet

Hej Världen!

Det var dock först efter andra världskriget som Kikkomans verksamhet utomlands expanderade avsevärt. Efter kriget bodde ockupationsstyrkor, journalister och andra utlänningar i Japan. Kikkoman såg att de började bli bekanta med det japanska köket och dess användning av sojasås, och såg stor potential i utlandsexpansion.

1957 öppnade Kikkoman sin första utländska försäljningsbas i San Francisco, USA. För att möta en stadigt ökande efterfrågan byggde Kikkoman sedan sin första utländska produktionsanläggning i USA 1972. Efter framgångarna på den amerikanska marknaden började Kikkoman etablera produktions- och försäljningsnätverk över hela världen.

Välkommen till Europa

1973 etablerade sig Kikkoman i Europa och valde Düsseldorf, Tyskland, där man öppnade en japansk restaurang. Här kunde kunderna se sin mat lagas framför dem, lukta och smaka på hur bra sojasås passar till kött och lokala livsmedel och råvaror och lära sig hur man använder sojasås hemma. Försäljningen främjades aktivt, precis som i USA genom provsmakning i butik och förslag på recept med sojasås. Försäljningsökningen drevs främst av efterfrågan i Tyskland.

Genom många provsmakningar inom dagligvaruhandeln ökade distributionen av Kikkoman i Tyskland och över hela Europa. Sedan dess har samlingen av recept med japansk soja ständigt utökats och anpassats till aktuella trender och dieter som glutenfritt eller veganskt.

I oktober 1997 öppnade Kikkoman den första europeiska produktionsanläggningen i Hoogezand-Sappemeer, Nederländerna, för att möta den ökande efterfrågan på sojasås i Europa. Denna produktionsanläggning tillverkar fortfarande Kikkoman-såser för hela den europeiska marknaden.

Upptäck mer

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.