Frågor och svar
Hur mycket soja du tar, det beror på vilken maträtt det gäller och naturligtvis på din egen personliga smak. Fördelen med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås är att du egentligen inte kan överdosera. För Kikkoman lyfter fram ingrediensernas egen smak utan att dominera. Andra sojasåser däremot, framför allt de kemiskt tillverkade, kan göra maten onjutbar med den intensiva, konstgjorda aromen.
Du kan avstå helt från salt om du smaksätter din mat med soja. Soja är en perfekt saltersättning! För alla som gärna vill avstå helt från salt eller dra ned på sitt saltintag finns det Kikkoman Naturligt bryggd Less salt sojasås med 43 % lägre salthalt.
Det märks på färgen, smaken och aromen. Det är förstås svårt att provsmaka i butiken, så titta noga på listan med ingredienserna. Kikkoman Naturligt bryggd sojasås består enbart av de fyra rena ingredienserna sojabönor, vete, vatten och salt och innehåller varken färgämnen eller smakförstärkare. Dessutom är den naturligt bryggd, inte kemiskt tillverkad.
Kikkoman Naturligt bryggd sojasås, Naturligt bryggd less salt sojasås – 43 % lägre salthalt och Tamari glutenfri sojasås är certifierade i hela Europa med märket V-label vegan.
Nej, det finns ingen skillnad. Båda produkterna är samma naturligt bryggda sojasås. Den har bara fyllts i olika flaskor. Den vackra bordsflaskan är inte bara en prydnad på matbordet, den gör det också trevligare att smaksätta och lättare att dosera rätt. Den designade bordsflaskan är dessutom lätt att återfylla och tål att diskas i diskmaskinen.
Kinesisk soja bryggs vanligtvis betydligt kortare tid än japansk. Dessutom har många kinesiska sojasåser en högre salthalt. Därtill kommer att en del kinesiska sojasåser är utdrygade genom att fermenterad, dvs. jäst, soja blandas med kemiskt tillverkad soja. Rätt ofta innehåller kinesisk sojasås tillsatser.
Kikkoman Naturligt bryggd sojasås framställs efter ett mer än 300 år gammalt recept i en naturlig bryggningsprocess som tar ungefär sex månader. Sojasåsen består enbart av de fyra rena ingredienserna sojabönor, vete, vatten och salt. Inga som helst tillsatser tillsätts. Exakt vad som händer i de olika stegen i framställningen kan du läsa om här.
Vår naturligt bryggda soja har följande näringsvärde per 100 ml:
Vår naturligt bryggda soja med lägre salthalthar följande näringsvärde per 100 ml:
Gluten bryts ner under jäsningsprocessen, så glutenhalten i slutprodukten är minimal, men det kan inte garanteras att det är glutenfritt. För de med glutenintolerans rekommenderas vår Tamari glutenfria sojasås.
Kikkoman ger akt på att ingredienserna har mycket hög kvalitet och att framställningsmetoden är naturlig. Därför är alla Kikkoman-produkter som produceras i Nederländerna framställda med GMO-fria sojabönor.
För den europeiska marknaden produceras Kikkoman Naturligt bryggd sojasås i Sappemeer i Nederländerna. Vid framställningen av den naturligt bryggda sojan används endast fyra rena ingredienser. Sojabönor köps i Brasilien, Kanada eller USA, vete odlas i Tyskland och salt och vatten kommer från Nederländerna. Sojabönor från Brasilien köps endast av leverantörer som är certifierade enligt ProTerra. ProTerra Foundation är en ideell organisation som engagerar sig för hållbarhet längs hela värdekedjan vid produktionen av livsmedel och foder.
Här finner du mer information om ProTerra: https://www.proterrafoundation.org/