

Dandan-stil sojamjölksgryta
En värmande buljong med den pirrande hettan av sichuanpeppar och chili, berikad med tahini och sojamjölk för krämighet. Smaksatt med Kikkoman sojasås och sesamolja, och sen som extra vid bordet; vinäger eller chiliolja.
Ingredienser
Till soppbasen:
Förberedelse
Steg 1

200 g svamp (t.ex. enoki, ostron, shiitake) – 200 g ruccola – 150 g böngroddar – 2 purjolök – 2 bok choy-huvuden – 300 g tofu
Rensa svampen och skär den i bitar. Tvätta ruccolan och böngroddarna. Hacka den vita delen av purjolöken fint. Skär ett snitt på båda sidorna på resten av purjolöken, skölj för att ta bort smuts och skär den diagonalt. Skär bok choy på längden i 8 bitar och skär även tofun i 8 bitar.
Steg 2

2 msk Kikkoman rostad sesamolja – 1 msk hackad vitlök – 1 msk hackad ingefära – – 1 tsk sichuanpeppar, malen – ½ tsk torkad krossad chili – 300 g köttfärs, valfri sort – 2 msk tahini – 3 msk Kikkoman Koncentrerad bas för Ramennudelsoppa - Shoyu (Sojabås) Smak – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 tsk salt – 1 liter sojamjölk, osötad
Värm Kikkoman Sesamolja i en kastrull. Tillsätt den hackade vitlöken, ingefäran, den hackade vita delen av purjolöken från steg 1, sichuanpeppar och krossad chili och rör om tills det doftar. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är brynt. Tillsätt tahini, Kikkoman sojasås, Kikkoman ramensoppa, salt och sojamjölk. Blanda väl.
Steg 3

En nypa chilipulver – 1 msk chiliolja, till servering eller avslutning – 150 g förkokta kinesiska nudlar
Tillsätt svamp, ruccola, böngroddar, resterande skuren purjolök, bok choy och tofu från steg 1 i grytan och låt sjuda försiktigt tills det är genomkokt. Servera toppat med chilipulver och chiliolja. I traditionella hot pot-måltider tillsätts nudlar ofta i slutet för att utnyttja den återstående buljongen. När de flesta grönsakerna och tofun har ätits upp, tillsätt de kinesiska nudlarna i grytan. Låt dem värmas genom i buljongen och servera sedan som den sista rätten.
Tips
Tillsätt en skvätt vinäger, en skvätt chiliolja eller några chilitrådar efter smak.
Sjud sojamjölken försiktigt på låg värme för att förhindra att den separerar.
Istället för sichuanpeppar kan du använda ¼ apelsinskal och 2 stjärnanis.
För en vegansk version, använd sojabaserade alternativ.
Recept-ID: 1626
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer






















