Dandan-stil sojamjölksgryta
Dandan-stil sojamjölksgryta

Dandan-stil sojamjölksgryta

Total tid 30 Min.
20 Min. Tid för förberedelse
10 Min. Tillagningstid

En värmande buljong med den pirrande hettan av sichuanpeppar och chili, berikad med tahini och sojamjölk för krämighet. Smaksatt med Kikkoman sojasås och sesamolja, och sen som extra vid bordet; vinäger eller chiliolja.

Ingredienser

4 Portioner
200 g
svamp (t.ex. enoki, ostron, shiitake)
200 g
ruccola
150 g
böngroddar
2 
purjolök
2 
bok choy-huvuden
300 g
tofu
150 g
förkokta kinesiska nudlar

Till soppbasen:

1 msk
hackad vitlök
1 msk
hackad ingefära
1 tsk
sichuanpeppar, malen
 ½ tsk
torkad krossad chili
300 g
köttfärs, valfri sort
2 msk
tahini
2 tsk
salt
1 liter
sojamjölk, osötad
1 msk
chiliolja
En nypa chilitrådar
Näringsinnehåll (per portion):2.506 kJ / 599 kcal
39,6 gFett
36,8 gProtein
31,5 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

200 g svamp (t.ex. enoki, ostron, shiitake) – 200 g ruccola – 150 g böngroddar – 2  purjolök – 2  bok choy-huvuden – 300 g tofu

Rensa svampen och skär den i bitar. Tvätta ruccolan och böngroddarna. Hacka den vita delen av purjolöken fint. Skär ett snitt på båda sidorna på resten av purjolöken, skölj för att ta bort smuts och skär den diagonalt. Skär bok choy på längden i 8 bitar och skär även tofun i 8 bitar.

Steg 2

2 msk Kikkoman rostad sesamolja1 msk hackad vitlök – 1 msk hackad ingefära – – 1 tsk sichuanpeppar, malen –  ½ tsk torkad krossad chili – 300 g köttfärs, valfri sort – 2 msk tahini – 3 msk Kikkoman Koncentrerad bas för Ramennudelsoppa - Shoyu (Sojabås) Smak2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2 tsk salt – 1 liter sojamjölk, osötad

Värm Kikkoman Sesamolja i en kastrull. Tillsätt den hackade vitlöken, ingefäran, den hackade vita delen av purjolöken från steg 1, sichuanpeppar och krossad chili och rör om tills det doftar. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är brynt. Tillsätt tahini, Kikkoman sojasås, Kikkoman ramensoppa, salt och sojamjölk. Blanda väl.

Steg 3

En nypa chilipulver – 1 msk chiliolja, till servering eller avslutning – 150 g förkokta kinesiska nudlar

Tillsätt svamp, ruccola, böngroddar, resterande skuren purjolök, bok choy och tofu från steg 1 i grytan och låt sjuda försiktigt tills det är genomkokt. Servera toppat med chilipulver och chiliolja. I traditionella hot pot-måltider tillsätts nudlar ofta i slutet för att utnyttja den återstående buljongen. När de flesta grönsakerna och tofun har ätits upp, tillsätt de kinesiska nudlarna i grytan. Låt dem värmas genom i buljongen och servera sedan som den sista rätten.

Tips

Tillsätt en skvätt vinäger, en skvätt chiliolja eller några chilitrådar efter smak.
Sjud sojamjölken försiktigt på låg värme för att förhindra att den separerar.
Istället för sichuanpeppar kan du använda ¼ apelsinskal och 2 stjärnanis.
För en vegansk version, använd sojabaserade alternativ.

Recept-ID: 1626

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

200 g svamp (t.ex. enoki, ostron, shiitake) – 200 g ruccola – 150 g böngroddar – 2 purjolök – 2 bok choy-huvuden – 300 g tofu

Rensa svampen och skär den i bitar. Tvätta ruccolan och böngroddarna. Hacka den vita delen av purjolöken fint. Skär ett snitt på båda sidorna på resten av purjolöken, skölj för att ta bort smuts och skär den diagonalt. Skär bok choy på längden i 8 bitar och skär även tofun i 8 bitar.

2 msk Kikkoman rostad sesamolja1 msk hackad vitlök – 1 msk hackad ingefära – – 1 tsk sichuanpeppar, malen – ½ tsk torkad krossad chili – 300 g köttfärs, valfri sort – 2 msk tahini – 3 msk Kikkoman Koncentrerad bas för Ramennudelsoppa - Shoyu (Sojabås) Smak2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2 tsk salt – 1 liter sojamjölk, osötad

Värm Kikkoman Sesamolja i en kastrull. Tillsätt den hackade vitlöken, ingefäran, den hackade vita delen av purjolöken från steg 1, sichuanpeppar och krossad chili och rör om tills det doftar. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är brynt. Tillsätt tahini, Kikkoman sojasås, Kikkoman ramensoppa, salt och sojamjölk. Blanda väl.

En nypa chilipulver – 1 msk chiliolja, till servering eller avslutning – 150 g förkokta kinesiska nudlar

Tillsätt svamp, ruccola, böngroddar, resterande skuren purjolök, bok choy och tofu från steg 1 i grytan och låt sjuda försiktigt tills det är genomkokt. Servera toppat med chilipulver och chiliolja. I traditionella hot pot-måltider tillsätts nudlar ofta i slutet för att utnyttja den återstående buljongen. När de flesta grönsakerna och tofun har ätits upp, tillsätt de kinesiska nudlarna i grytan. Låt dem värmas genom i buljongen och servera sedan som den sista rätten.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.