Olika sorters sojasås

Vi vet alla att det finns många sojasåser men det är stor skillnad mellan en sojasås och en annan. Kändiskockar och matskribenter försöker ofta påpeka skillnaden mellan kinesiska och japanska såser.

Kinesiska sojasåser finns i både ljusa och mörka versioner. Vissa är kemiskt framställda och andra är bara delvis bryggda. Hur som helst, varje bryggning är vanligtvis bara några veckor utan jäst, till skillnad från japanska sojasåser, som bryggs med speciellt odlad jäst under många månader. Karamellfärg (E150) tillsätts ofta till kinesisk soja för att skapa dess signum, det kraftfulla, mörka utseendet. Många innehåller även tillsatt socker, mononatriumglutamat och konserveringsmedel, vilket kan ge en konstgjord smak och en konsistens som är sirapsliknande. Kemiskt framställd sojasås har ofta en överväldigande smak. Bara några droppar för mycket och rätten är förstörd!

I Japan, Kikkomans hem, är kemiskt framställd soja ett tabu. Den japanska sojasåsen, ibland kallad "shoyu", har i allmänhet en lägre salthalt och innehåller rostat vete i receptet. Detta förbättrar inte bara smaken och aromen, utan också färgen på såsen. Vårt råd är att alltid titta på etiketten innan du köper. Ju färre ingredienser, desto bättre!

Se skillnaden

Den fantastiska färgen som är unik för japansk soja är resultatet av "Maillard-reaktionen", som börjar två eller tre månader efter att bryggningen har börjat. I denna reaktion kombineras glukos och andra sockerarter med aminosyror för att producera ett brunt pigment som kallas melanoidin, vilket ger sojasås dess vackra rödbruna färg.

Och naturligtvis – vår traditionellt bryggda Kikkoman sojasås serveras i dess ikoniska flaska. Utvecklad 1961 har 150 ml-flaskan blivit så populär och välkänd att den fortfarande är oförändrad idag, med sin elegans och modernitet som gör den iögonfallande.

Dofta på skillnaden

Under bryggprocessen som tar flera månader produceras cirka 300 olika aromkomponenter, inklusive de av blommor, frukt, whisky och kaffe. Sammantaget skapar de den exceptionella och distinkta aromen som är unik för sojasås.

Doften av rostad soja stimulerar aptiten. Det är denna arom som har gjort Kikkoman naturligt bryggd sojasås till den utvalda smaksättningen runt om i världen. Sojasås som inte är naturligt bryggd har en mycket intensiv arom av kemiska övertoner.

Smaka på skillnaden

I Japan har sojasås hyllats i århundraden som en oumbärlig del av det japanska köket. Det är på grund av dess smak - den harmoniska kombinationen av de fem grundsmakerna - sött, surt, salt, bittert och umami, och den fina balansen mellan dem som ger sojasås dess utsökta smak.

Prova några droppar Kikkoman naturligt bryggd sojasås och du kommer genast att märka att den har en rik, komplex arom och en utsökt fyllig smak. Kikkoman naturligt bryggd sojasås rundar av smaken på mat utan att maskera den. Kemiskt framställd sojasås har en salt, överväldigande och konstgjord smak.

Känn skillnaden

Viskositeten mellan en sojasås och en annan är också väldigt olika. Kikkoman naturligt bryggd sojasås är lätt att snurra runt i en liten skål, som kan exponera dess arom, medan en kemiskt framställd sojasås är svår att snurra.

Gör ätpinnetestet!

Ta själv reda på konsistensen av en god sojasås. Doppa en ätpinne i varje sojasås. Mörkfärgad, kemiskt framställd sojasås bildar en tjock droppe i änden av ätpinnen. Kikkoman naturligt bryggd sojasås fastnar däremot knappt på ätpinnen. Det är ett tydligt tecken på kvalitet.

Upptäck mer

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.