Sukiyaki med nötkött och tofu
Sukiyaki med nötkött och tofu

Sukiyaki med nötkött och tofu

4,9 9 Betyg
Total tid 40 Min.
10 Min. Tid för förberedelse
30 Min. Tillagningstid

En traditionell japansk gryta med tunt skivat nötkött, tofu och grönsaker som puttras i en söt och välsmakande buljong, förstärkt med den rika umamien från Kikkoman sojasås.

Ingredienser

4 Portioner
120 g
tofu
4 
shiitakesvampar
60 g
ostronsvamp
75 g
enokisvamp
 ¼ 
kinakål
1 
purjolök
50 g
vermicelli
100 ml
sake
60 g
socker
400 g
nötkött, tunt skivat (2–3 mm)
2 msk
vinäger
4 
ägg
150 g
kokta udonnudlar
Näringsinnehåll (per portion):2.464 kJ / 589 kcal
22,7 gFett
28,2 gProtein
46,2 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

120 g tofu – 4  shiitakesvampar – 60 g ostronsvamp – 75 g enokisvamp –  ¼  kinakål – 1  purjolök – 50 g vermicelli

Skär tofun i lagom stora bitar. Skär ett kryss på toppen av shiitakesvamparna. Hacka ostron och enokisvampen grovt. Skär kinakålen i 5 cm bitar. Skiva den vita delen av purjolöken tunt på diagonalen. Förbered vermicelli enligt anvisningarna på förpackningen.

Steg 2

100 ml Kikkoman naturligt bryggd sojasås100 ml Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil100 ml sake – 60 g socker

För att göra sukiyakibuljongen, värm Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil, sake och socker i en kastrull tills sockret har löst sig.

Steg 3

1 tsk Kikkoman rostad sesamolja400 g nötkött, tunt skivat (2–3 mm)

Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna, tillsätt nötköttet och stek lätt. Tillsätt purjolöken och fräs ihop tills det doftar.

Steg 4

Avglasera med Sukiyaki-buljongen från steg 2 och låt puttra i några minuter. Tillsätt grönsakerna från steg 1, häll i resterande buljong och koka i ytterligare ca 5 minuter.

Steg 5

2 msk vinäger – 4  ägg – 150 g kokta udonnudlar

Värm ca. 1 liter vatten till 90°C och tillsätt vinägern. Knäck äggen i bägare och skjut försiktigt ner dem i vattnet ett i taget. Sjud försiktigt i ca 3 minuter. Ta bort med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper för att få pocherade ägg.
Dela de pocherade äggen mellan 4 små skålar tillsammans med sukiyakiingredienserna och udonnudlarna och servera.

I Japan doppas kokta sukiyaki-ingredienser vanligtvis i rått vispat ägg. Detta kräver mycket färska ägg, som inte behöver pocheras. I den här versionen kan de kokta ingredienserna doppas i den mjuka äggulan från de pocherade äggen.

Tips:

Du kan använda Kikkomansås för ris istället för sukiyakibuljongen: blanda 270 ml Kikkomansås för ris med 2 msk Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil och 2 msk sake. Använd sedan denna blandning som sukiyakibuljongen.

Recept-ID: 1503

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

120 g tofu – 4 shiitakesvampar – 60 g ostronsvamp – 75 g enokisvamp – ¼ kinakål – 1 purjolök – 50 g vermicelli

Skär tofun i lagom stora bitar. Skär ett kryss på toppen av shiitakesvamparna. Hacka ostron och enokisvampen grovt. Skär kinakålen i 5 cm bitar. Skiva den vita delen av purjolöken tunt på diagonalen. Förbered vermicelli enligt anvisningarna på förpackningen.

100 ml Kikkoman naturligt bryggd sojasås100 ml Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil100 ml sake – 60 g socker

För att göra sukiyakibuljongen, värm Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil, sake och socker i en kastrull tills sockret har löst sig.

1 tsk Kikkoman rostad sesamolja400 g nötkött, tunt skivat (2–3 mm)

Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna, tillsätt nötköttet och stek lätt. Tillsätt purjolöken och fräs ihop tills det doftar.

Avglasera med Sukiyaki-buljongen från steg 2 och låt puttra i några minuter. Tillsätt grönsakerna från steg 1, häll i resterande buljong och koka i ytterligare ca 5 minuter.

2 msk vinäger – 4 ägg – 150 g kokta udonnudlar

Värm ca. 1 liter vatten till 90°C och tillsätt vinägern. Knäck äggen i bägare och skjut försiktigt ner dem i vattnet ett i taget. Sjud försiktigt i ca 3 minuter. Ta bort med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper för att få pocherade ägg.
Dela de pocherade äggen mellan 4 små skålar tillsammans med sukiyakiingredienserna och udonnudlarna och servera.

I Japan doppas kokta sukiyaki-ingredienser vanligtvis i rått vispat ägg. Detta kräver mycket färska ägg, som inte behöver pocheras. I den här versionen kan de kokta ingredienserna doppas i den mjuka äggulan från de pocherade äggen.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.