

Sukiyaki med nötkött och tofu
En traditionell japansk gryta med tunt skivat nötkött, tofu och grönsaker som puttras i en söt och välsmakande buljong, förstärkt med den rika umamien från Kikkoman sojasås.
Förberedelse
Steg 1

120 g tofu – 4 shiitakesvampar – 60 g ostronsvamp – 75 g enokisvamp – ¼ kinakål – 1 purjolök – 50 g vermicelli
Skär tofun i lagom stora bitar. Skär ett kryss på toppen av shiitakesvamparna. Hacka ostron och enokisvampen grovt. Skär kinakålen i 5 cm bitar. Skiva den vita delen av purjolöken tunt på diagonalen. Förbered vermicelli enligt anvisningarna på förpackningen.
Steg 2

100 ml Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 100 ml Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil – 100 ml sake – 60 g socker
För att göra sukiyakibuljongen, värm Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil, sake och socker i en kastrull tills sockret har löst sig.
Steg 3

1 tsk Kikkoman rostad sesamolja – 400 g nötkött, tunt skivat (2–3 mm)
Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna, tillsätt nötköttet och stek lätt. Tillsätt purjolöken och fräs ihop tills det doftar.
Steg 4

Avglasera med Sukiyaki-buljongen från steg 2 och låt puttra i några minuter. Tillsätt grönsakerna från steg 1, häll i resterande buljong och koka i ytterligare ca 5 minuter.
Steg 5

2 msk vinäger – 4 ägg – 150 g kokta udonnudlar
Värm ca. 1 liter vatten till 90°C och tillsätt vinägern. Knäck äggen i bägare och skjut försiktigt ner dem i vattnet ett i taget. Sjud försiktigt i ca 3 minuter. Ta bort med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper för att få pocherade ägg.
 Dela de pocherade äggen mellan 4 små skålar tillsammans med sukiyakiingredienserna och udonnudlarna och servera.
 I Japan doppas kokta sukiyaki-ingredienser vanligtvis i rått vispat ägg. Detta kräver mycket färska ägg, som inte behöver pocheras. I den här versionen kan de kokta ingredienserna doppas i den mjuka äggulan från de pocherade äggen.
Tips:
Du kan använda Kikkomansås för ris istället för sukiyakibuljongen: blanda 270 ml Kikkomansås för ris med 2 msk Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil och 2 msk sake. Använd sedan denna blandning som sukiyakibuljongen.
Recept-ID: 1503
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer























 
			 
			