

Mapo tofu med kryddigt nötkött och chili-crisp
En eldig favorit från Sichuan-köket: mjuk tofu och kryddad nötfärs i en rik, umami-packad sås med en kryddig chili-crisp topping.
Ingredienser
Till den krispiga toppingen:
Till mapo tofu:
Förberedelse
Steg 1

2 tsk chiliflakes – 1 msk sultanas (eller russin, tranbär) – 1 msk hackade jordnötter – 1 msk solrosfrön – 3 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Rosta chiliflingorna, sultanerna, jordnötterna och fröna i en stor panna. Smaka av med Kikkoman sojasås och ta bort från pannan.
Steg 2

400 g fast tofu – 1 knippe salladslök – 1 röd paprika – 1 vitlöksklyfta – 2 msk Kikkoman rostad sesamolja – 400 g nötfärs
Skär tofun i 2 cm tärningar. Skiva salladslöken diagonalt. Tärna den röda paprikan. Hacka vitlöken fint. Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna eller wok, tillsätt nötfärsen, hälften av salladslöken, röd paprika och vitlök och fräs väl.
Steg 3

400 ml köttbuljong – 2 msk chilibönsås (Toban Djan) – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 tsk farinsocker – Malen (Szechuan) peppar
Tillsätt fonden, chilipastan och blanda väl. Tillsätt tofutärningarna och rör försiktigt så att de inte går sönder. Smaka av med Kikkoman sojasås, socker och peppar och låt sjuda i cirka 5 minuter.
Steg 4
1 msk Maizena
Blanda Maizena med 2 msk kallt vatten och rör sedan ner det i såsen för att tjockna tills ingredienserna är täckta i ett glansigt lager. Garnera rätten med resterande knaprig salladslök. Servera med jasminris.
Tips:
För en vegetarisk version, byt ut nötfärsen mot 8-10 torkade shiitakesvampar. Blötlägg enligt förpackningens anvisningar, hacka fint och stek kort.
Garnera rätten med knapriga böngroddar eller fint skivad mangetout.
Recept-ID: 1496
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer