Mapo tofu med kryddigt nötkött och chili-crisp
Mapo tofu med kryddigt nötkött och chili-crisp

Mapo tofu med kryddigt nötkött och chili-crisp

5 7 Betyg
Total tid 30 Min.
15 Min. Tid för förberedelse
15 Min. Tillagningstid

En eldig favorit från Sichuan-köket: mjuk tofu och kryddad nötfärs i en rik, umami-packad sås med en kryddig chili-crisp topping.

Ingredienser

4 Portioner

Till den krispiga toppingen:

2 tsk
chiliflakes
1 msk
sultanas (eller russin, tranbär)
1 msk
hackade jordnötter
1 msk
solrosfrön

Till mapo tofu:

400 g
fast tofu
1 knippe
salladslök
1 
röd paprika
1 
vitlöksklyfta
400 g
nötfärs
400 ml
köttbuljong
2 msk
chilibönsås (Toban Djan)
1 tsk
farinsocker
Malen (Szechuan) peppar
1 msk
Maizena
Näringsinnehåll (per portion):1.604 kJ / 384 kcal
21,8 gFett
31,8 gProtein
14,3 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

2 tsk chiliflakes – 1 msk sultanas (eller russin, tranbär) – 1 msk hackade jordnötter – 1 msk solrosfrön – 3 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Rosta chiliflingorna, sultanerna, jordnötterna och fröna i en stor panna. Smaka av med Kikkoman sojasås och ta bort från pannan.

Steg 2

400 g fast tofu – 1 knippe salladslök – 1  röd paprika – 1  vitlöksklyfta – 2 msk Kikkoman rostad sesamolja400 g nötfärs

Skär tofun i 2 cm tärningar. Skiva salladslöken diagonalt. Tärna den röda paprikan. Hacka vitlöken fint. Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna eller wok, tillsätt nötfärsen, hälften av salladslöken, röd paprika och vitlök och fräs väl.

Steg 3

400 ml köttbuljong – 2 msk chilibönsås (Toban Djan) – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 tsk farinsocker – Malen (Szechuan) peppar

Tillsätt fonden, chilipastan och blanda väl. Tillsätt tofutärningarna och rör försiktigt så att de inte går sönder. Smaka av med Kikkoman sojasås, socker och peppar och låt sjuda i cirka 5 minuter.

Steg 4

1 msk Maizena

Blanda Maizena med 2 msk kallt vatten och rör sedan ner det i såsen för att tjockna tills ingredienserna är täckta i ett glansigt lager. Garnera rätten med resterande knaprig salladslök. Servera med jasminris.

Tips:

För en vegetarisk version, byt ut nötfärsen mot 8-10 torkade shiitakesvampar. Blötlägg enligt förpackningens anvisningar, hacka fint och stek kort.

Garnera rätten med knapriga böngroddar eller fint skivad mangetout.

Recept-ID: 1496

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

2 tsk chiliflakes – 1 msk sultanas (eller russin, tranbär) – 1 msk hackade jordnötter – 1 msk solrosfrön – 3 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Rosta chiliflingorna, sultanerna, jordnötterna och fröna i en stor panna. Smaka av med Kikkoman sojasås och ta bort från pannan.

400 g fast tofu – 1 knippe salladslök – 1 röd paprika – 1 vitlöksklyfta – 2 msk Kikkoman rostad sesamolja400 g nötfärs

Skär tofun i 2 cm tärningar. Skiva salladslöken diagonalt. Tärna den röda paprikan. Hacka vitlöken fint. Hetta upp Kikkoman sesamolja i en panna eller wok, tillsätt nötfärsen, hälften av salladslöken, röd paprika och vitlök och fräs väl.

400 ml köttbuljong – 2 msk chilibönsås (Toban Djan) – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 tsk farinsocker – Malen (Szechuan) peppar

Tillsätt fonden, chilipastan och blanda väl. Tillsätt tofutärningarna och rör försiktigt så att de inte går sönder. Smaka av med Kikkoman sojasås, socker och peppar och låt sjuda i cirka 5 minuter.

1 msk Maizena

Blanda Maizena med 2 msk kallt vatten och rör sedan ner det i såsen för att tjockna tills ingredienserna är täckta i ett glansigt lager. Garnera rätten med resterande knaprig salladslök. Servera med jasminris.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.