

Tempura med skaldjur och grönsaker
Tempura är en klassisk japansk rätt med, friterade ingredienser. Den här versionen kombinerar säsongsbetonade skaldjur och grönsaker i en krispig luftig panering – serverad med en lätt, välsmakande dippsås gjord på sojasås och mirin.
Ingredienser
Till tempurasåsen:
Till smeten:
Övriga ingredienser:
Förberedelse
Steg 1

300 ml grönsaks- eller fiskbuljong – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 msk Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil – 2 tsk socker – 150 g vit rädisa (daikon) – 30 g ingefära
Till såsen, blanda grönsaksbuljongen, Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil och socker i en panna och värm upp. Ta av från värmen precis innan det kokar och ställ åt sidan. Skala och riv rädisan och ingefäran fint och låt rinna av väl i en sil.
Steg 2

400 ml kolsyrat mineralvatten – 1 ägg – 200 g mjöl – 60 g Maizena
Vispa ihop mineralvatten och ägg till smeten. Blanda mjölet och Maizena och rör sedan gradvis ner vattnet och äggblandningen. Kyl sedan smeten.
Steg 3

150 g bläckfiskfilé – 10 kungsräkor, skalade – 8 färska shiitakesvampar – 1 röd paprika – 1 zucchini – 1 sötpotatis – 1 aubergine
Skär bläckfisken i 2 x 4 cm stora bitar. Klappa räkorna torra. Halvera shiitakesvampen. Skär den röda paprikan i 2 x 4 cm stora bitar. Skiva zucchini och sötpotatis i ca. 8 mm skivor. Skär auberginen på längden i 4 bitar och skär skalet diagonalt.
Steg 4

2 msk mjöl – 1 liter solrosolja för fritering
Pudra alla ingredienser med mjölet, skaka av överskottet, doppa i smeten från steg 2 och fritera i het olja vid ca. 170°C tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.
Steg 5

Lägg upp tempuran på tallrikar och servera med dipsåsen från steg 1. Tillsätt riven rädisa och ingefära till servering.
Tips:
Du kan också använda kranvatten om du inte har kolsyrat vatten. Mineralvattnet hjälper dock till att göra smeten extra lätt och krispig när den steks.
Recept-ID: 1504
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer





















