Tempura med skaldjur och grönsaker
Tempura med skaldjur och grönsaker

Tempura med skaldjur och grönsaker

5 7 Betyg
Total tid 45 Min.
15 Min. Tid för förberedelse
30 Min. Tillagningstid

Tempura är en klassisk japansk rätt med, friterade ingredienser. Den här versionen kombinerar säsongsbetonade skaldjur och grönsaker i en krispig  luftig panering – serverad med en lätt, välsmakande dippsås gjord på sojasås och mirin.

Ingredienser

4 Portioner

Till tempurasåsen:

300 ml
grönsaks- eller fiskbuljong
2 tsk
socker
150 g
vit rädisa (daikon)
30 g
ingefära

Till smeten:

400 ml
kolsyrat mineralvatten
1 
ägg
200 g
mjöl
60 g
Maizena

Övriga ingredienser:

150 g
bläckfiskfilé
10 
råa kungsräkor, skalade
8 
färska shiitakesvampar
1 
röd paprika
1 
zucchini
1 
sötpotatis
1 
aubergine
2 msk
mjöl
1 liter
solrosolja för fritering
Näringsinnehåll (per portion):1.515 kJ / 362 kcal
14,2 gFett
20,5 gProtein
38,9 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

300 ml grönsaks- eller fiskbuljong – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 msk Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil2 tsk socker – 150 g vit rädisa (daikon) – 30 g ingefära

Till såsen, blanda grönsaksbuljongen, Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil och socker i en panna och värm upp. Ta av från värmen precis innan det kokar och ställ åt sidan. Skala och riv rädisan och ingefäran fint och låt rinna av väl i en sil.

Steg 2

400 ml kolsyrat mineralvatten – 1  ägg – 200 g mjöl – 60 g Maizena

Vispa ihop mineralvatten och ägg till smeten. Blanda mjölet och Maizena och rör sedan gradvis ner vattnet och äggblandningen. Kyl sedan smeten.

Steg 3

150 g bläckfiskfilé – 10  kungsräkor, skalade – 8  färska shiitakesvampar – 1  röd paprika – 1  zucchini – 1  sötpotatis – 1  aubergine

Skär bläckfisken i 2 x 4 cm stora bitar. Klappa räkorna torra. Halvera shiitakesvampen. Skär den röda paprikan i 2 x 4 cm stora bitar. Skiva zucchini och sötpotatis i ca. 8 mm skivor. Skär auberginen på längden i 4 bitar och skär skalet diagonalt.

Steg 4

2 msk mjöl – 1 liter solrosolja för fritering

Pudra alla ingredienser med mjölet, skaka av överskottet, doppa i smeten från steg 2 och fritera i het olja vid ca. 170°C tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Steg 5

Lägg upp tempuran på tallrikar och servera med dipsåsen från steg 1. Tillsätt riven rädisa och ingefära till servering.

Tips:

Du kan också använda kranvatten om du inte har kolsyrat vatten. Mineralvattnet hjälper dock till att göra smeten extra lätt och krispig när den steks.

Recept-ID: 1504

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

300 ml grönsaks- eller fiskbuljong – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 msk Kikkoman söt Matlagningssås i Mirin-Stil2 tsk socker – 150 g vit rädisa (daikon) – 30 g ingefära

Till såsen, blanda grönsaksbuljongen, Kikkoman sojasås, Kikkoman söt matlagningskrydda i Mirin-stil och socker i en panna och värm upp. Ta av från värmen precis innan det kokar och ställ åt sidan. Skala och riv rädisan och ingefäran fint och låt rinna av väl i en sil.

400 ml kolsyrat mineralvatten – 1 ägg – 200 g mjöl – 60 g Maizena

Vispa ihop mineralvatten och ägg till smeten. Blanda mjölet och Maizena och rör sedan gradvis ner vattnet och äggblandningen. Kyl sedan smeten.

150 g bläckfiskfilé – 10 kungsräkor, skalade – 8 färska shiitakesvampar – 1 röd paprika – 1 zucchini – 1 sötpotatis – 1 aubergine

Skär bläckfisken i 2 x 4 cm stora bitar. Klappa räkorna torra. Halvera shiitakesvampen. Skär den röda paprikan i 2 x 4 cm stora bitar. Skiva zucchini och sötpotatis i ca. 8 mm skivor. Skär auberginen på längden i 4 bitar och skär skalet diagonalt.

2 msk mjöl – 1 liter solrosolja för fritering

Pudra alla ingredienser med mjölet, skaka av överskottet, doppa i smeten från steg 2 och fritera i het olja vid ca. 170°C tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Lägg upp tempuran på tallrikar och servera med dipsåsen från steg 1. Tillsätt riven rädisa och ingefära till servering.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.