Spännande kålsorter och vad man kan göra med dem

07. oktober 2024

Kål är vinter. Kål är klassisk matlagning. Men kål är också väldigt trendigt. Och av goda skäl! Hälsosam, låg i kalorier och otroligt mångsidig tack vare de många varianterna och receptidéerna! Se själv vad dessa kraftverk har att erbjuda.

Hälsosamt och mångsidigt: allt du behöver veta om kål

Många typer av kål är inhemska grönsaker som odlas regionalt och är tillgängliga efter säsong. De är alla låga i kalorier, billiga och lätta att lagra. De innehåller också massor av vitaminer, mineraler och är hälsosamma. Medan kål tidigare ansågs vara en typisk vintergrönsak, är till exempel broccoli och blomkål riktiga sommarfavoriter. Och röd- eller vitkål är i säsong året runt.

Kåltyper – lika olika som recepten

Vissa kålsorter smakar bäst efter att ha kokat länge, medan andra också passar utmärkt som råa grönsaker i köket. Här är ett urval av de viktigaste kålsorterna och deras egenskaper.

Brysselkål

En klassisk vinterkål som först når full mognad efter att ha utsatts för frost. De odlades först nära Bryssel, vilket är hur de kom att kallas brysselkål, och är i säsong från slutet av september till april. De kan tillagas på traditionellt sätt som grönsaker, bakas eller till och med serveras som sallad. Vårt tips: servera dem rostade och lätt karamelliserade från ugnen – då vinner de till och med över inbitna kålskeptiker!

Rödkål

I Tyskland, till exempel, når rödkål omedelbart associationer med gås och dumplings - en novemberspecialitet som den typiska vinterkålen! Den tillhör de runda kålsorterna och kan förvaras i kylen i upp till 3 veckor. Den är perfekt för matlagning, med den klassiska kombinationen av äpplen till exempel, och kan även frysas. Men det är också gott som en uppfriskande råvara i sallader eller rispappersrullar på sommaren. 

Vitkål

Vitkål är en typisk höst/vintersort och kan förvaras i kylen i ungefär två veckor. Dess rika vitamininnehåll gör den idealisk för de mörkare månaderna på året. Surkål gjord på vitkål är en absolut klassiker. Men den är lika bra i grytor med köttfärs eller som krämig kålrätt med kött och potatis.

Spetskål

Besläktad med vitkål men något mindre och med en mer delikat smak. Den har fått sitt namn från sin distinkta form. För många är spetskål lättare att smälta och snabb att tillaga. Helt enkelt hacka den grovt och stek i lite olja – jättegott! Men den kan också göras till surkål och fungerar som den perfekta basen för en coleslaw.

Savojkål

En kålsort för året runt. Dess typiskt skrynkliga blad ger den ett gott tuggmotstånd, men den bör tvättas noggrant före tillagning. Den är idealisk för kålrullar, som soppingrediens eller till och med som ett knaprigt råtillskott till sallader.

Broccoli

Nära besläktad med blomkål, broccoli är i säsong från maj till november. Den är fullproppad med C-vitamin och folsyra och håller sig fräsch i kylen i upp till 4 dagar. Rostad i ugnen är den ett perfekt tillbehör till asiatiska rätter, biffar eller soppor. I Japan finns det en speciell sort som kallas bimi, som är en korsning mellan kai-lan-kål och broccoli.

Grönkål

Antingen älskar du det – eller hatar det! Denna vinterklassiker, som kommer från norra Tyskland, stoltserar till och med sina egna berömda kålturer – utflykter till höstens landsbygd som avslutas med en rejäl grönkålsrätt som den ökända Pinkelkorven med grönkål. Grönsaken är väldigt robust och behöver kokas länge. Men grönkål är nu väldigt populärt som smoothieingrediens eller som rostade chips. Den är också låg i kalorier och packad med vitaminer!

Blomkål

En särskilt delikat medlem av kålfamiljen. Från oktober till april är denna smörgula till snövita blomkålen en “allrounder “ för varje kök. Oavsett om den är kokt, riven, blancherad eller bakad i ugnen, som sallad eller som grönsak – den kan tillagas på nästan oändliga sätt. Dess gröna lilla bror är romanesco, som är ännu mer delikat och har en lite nötig smak.

Kinakål

Botaniskt sett är denna kål en korsning mellan en kålrot och pak choi. Som namnet antyder kommer den från Asien. Den blev känd i Europa först på 1900-talet. Tack vare dess utmärkta förvaringsegenskaper är den i säsong från augusti till mars. Oavsett om den är tillagad, stekt eller rå, ger den en härlig krispighet till varje maträtt. Kinesisk kål är huvudingrediensen i den nu mycket populära koreanska rätten kimchi.

Nya sätt att laga mat med kål

Klassiker som fin rödkål, salt surkål eller en fräsch vitkålssallad smakar helt underbart, men varför inte utforska några nya kulinariska sidor av grönsakerna? Kanske börja med några underbart krispiga blomkålsbitar med en syrlig teriyakisås. Vegansk fingermat när den är som bäst! Eller okonomiyaki – pannkakor gjorda av vitkål. Hemgjorda grönkålschips är den ultimata snackstrenden och kan lagas på nolltid. Som du kan se har kål mycket mer att erbjuda! Låt bara våra idéer inspirera dig. Njut och smaklig måltid.

Ännu mer inspiration för att njuta av kål

Receptinspiration

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet