Bakade brysselkål i apelsinsås

Total tid 40 Min.
20 Min. Tid för förberedelse
20 Min. Tillagningstid

Krämigt potatismos serverat med rostade brysselkål omgivet av en sötsyrlig apelsinsås. Rätten är toppad med rostade sesamfrön och passar perfekt till lunch eller en lätt middag.

Ingredienser

2 Portioner

Potatismos:

500 g
potatis
100 ml
vegansk gräddfil
50 ml
växtbaserad mjölk
50 g
veganskt smör

Brysselkål:

500 g
brysselkål
1 msk
olivolja

Apelsinsås:

1 
apelsin
1 tsk
socker
1 
vitlöksklyfta
 ½ tsk
nyriven ingefära
1 tsk
risvinäger
1 msk
potatismjöl
3 msk
vatten

Dessutom:

1 msk
rostade sesamfrön
Näringsinnehåll (per portion): 1453 kJ  /  347 kcal
13,2 g Fett
11,3 g Protein
53,2 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Tvätta och skala potatisen, skär i fjärdedelar och koka i vatten med Kikkoman sojasås. Låt den kokta potatisen rinna av och tryck ut den i en kastrull genom en potatispress. Tillsätt vegansk gräddfil, mjölk och veganskt smör. Värm under omrörning tills smöret smält.

Steg 2

Tvätta och torka brysselkålen, putsa ändarna och halvera dem. Ringla över olivolja, blanda och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 180°C i 20 minuter.

Steg 3

Tvätta apelsinen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda apelsinjuicen, Kikkoman Ponzu Lemon, socker, pressad vitlök, riven ingefära, sesamolja och risvinäger. Blanda ihop och mixa tills det är slätt. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Häll i en kastrull och värm tills det kokar. Avlägsna från värmen.

Steg 4

Blanda potatismjölet med vatten och tillsätt det till den varma såsen. Sjud i 3 minuter, rör om ofta, tills såsen tjocknar.

Steg 5

Överför den bakade brysselkålen till en skål. Häll över apelsinsåsen och blanda för att säkerställa att varje brysselkål är ordentligt täckt. Strö över sesamfrön.

Steg 6

Lägg den tillagade brysselkålen ovanpå potatismoset. Garnera med sesamfrön.

Tips:

Brysselkål tillagad på detta sätt smakar utmärkt som tillbehör till ris eller på rostat bröd. Det är också en utsökt fristående rätt.

Recept-ID: 1210

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Tvätta och skala potatisen, skär i fjärdedelar och koka i vatten med Kikkoman sojasås. Låt den kokta potatisen rinna av och tryck ut den i en kastrull genom en potatispress. Tillsätt vegansk gräddfil, mjölk och veganskt smör. Värm under omrörning tills smöret smält.

Tvätta och torka brysselkålen, putsa ändarna och halvera dem. Ringla över olivolja, blanda och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 180°C i 20 minuter.

Tvätta apelsinen, riv skalet och pressa ur saften. Blanda apelsinjuicen, Kikkoman Ponzu Lemon, socker, pressad vitlök, riven ingefära, sesamolja och risvinäger. Blanda ihop och mixa tills det är slätt. Tillsätt det rivna apelsinskalet. Häll i en kastrull och värm tills det kokar. Avlägsna från värmen.

Blanda potatismjölet med vatten och tillsätt det till den varma såsen. Sjud i 3 minuter, rör om ofta, tills såsen tjocknar.

Överför den bakade brysselkålen till en skål. Häll över apelsinsåsen och blanda för att säkerställa att varje brysselkål är ordentligt täckt. Strö över sesamfrön.

Lägg den tillagade brysselkålen ovanpå potatismoset. Garnera med sesamfrön.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.