Sushitårtor – så enkelt att göra dem själv

22. augusti 2023

Inte bara i Japan utan även hos oss vinner sushitårtorna allt fler entusiaster! De är fantastiska kraftfulla snacks till partyt och berikar många kulinariska festbord. Sushitårtor finns i de mest olika former och variationer. Med färsk fisk, saftigt kött eller till och med vegetariskt – det finns inga gränser för fantasin när det gäller sushitårtor. Men det bästa är att sushitårtor i bakform är så lätta att göra att även barn tycker det är roligt. De kommer att älska att hjälpa till med att skära grönsakerna, varva sushitårtan i formen och sedan dekorera! Redan tillberedningen blir på så vis en underbar upplevelse för hela familjen. Resultatet? Det är något att vara stolt över, ett samarbete i äkta kokkonst kombinerat med en fantastisk smak.

Bakform i stället för sushimatta – så lyckas du med alla sushitårtor

Basingredienserna till alla sushitårtor är naturligtvis sushiris. Sedan behöver man ett par godbitar till topping eller fyllning. Räkor, shiitakesvampar, rostbiff, avokado, gurka eller edamamebönor – allt går bra som faller i smaken. Och dessutom kan allt varieras. Var gärna kreativ och modig när du kombinerar ingredienserna som du hittar i kylskåpet eller förrådet. Sesamfrön eller krasse är perfekt som dekoration. Och oumbärlig som finish för smakens skull är naturligt bryggd sojasås från Kikkoman. Sojasås ger sushitårtan umami, en speciell fyllighet i smaken. Ingredienserna varvas i bakformen skikt för skikt, du behöver ingen sushimatta! Bäst är att först klä formen med plastfolie. Den gör det lättare att stjälpa upp tårtan.

Hemgjort sushiris – tips och råd för rätt tillagning

Ju bättre ris, desto bättre tårta. Sushirisets konsistens är viktig för sushitårtan. Tumregeln säger, till en kakform med löstagbar botten och ca 20 cm diameter behöver man ca sju koppar kokt ris. Bäst blir det med japanskt rundkornigt ris som har en lite klibbigare konsistens och därför håller ihop sushitårtan perfekt. Har man inget japanskt rundkornigt ris tillhands går det bra med risottoris. Sushiriset kokas helst i en riskokare. Men det är inget problem om du inte har någon sådan. Ta då helt enkelt en helt vanlig kastrull.

Stilig sushitårta – nästan för vacker för att skära upp

Väl utsökta och omväxlande är ingredienserna till den här sushitårtan. De harmonierar alldeles underbart inte bara till smaken, tårtan ser också helt praktfull ut! Även om sushitårtan ser ståtlig ut, är den lätt att göra. Räkor, kaviar och wasabipasta påminner om klassiska sushi, maki, nigiri & co. I kombination med sockerärtor, avokado och shiitakesvampar uppstår en sushitårta vars dekoration kan mäta sig med vilken tårta som helst. Till smaksättning och som dippsås serveras naturligt bryggd sojasås från Kikkoman.

Sushitårta med rostbiff och avokado – bildskön på bara 25 minuter

Den här sushitårtan görs i en avlång bakform i stället för en rund med löstagbar botten. Mör rostbiff, näringsfull avokado och äggröra på färska ägg varvas med ett par handgrepp tillsammans med kokt sushiris och garneras med små dadeltomater. Det lyckas även barn med – och ingredienserna gillar de också. Som smakfinish tar vi här Teriyaki barbecuesås med honung som harmonierar helt fantastiskt med rostbiffen. Men en skål med Kikkoman Naturligt bryggd sojasås till att dippa i får inte fattas.

Vegetarisk sushitårta i muffin-look – omväxling på matbordet

Det här receptet på sushitårta från Kikkoman bjuder på hela fem olika sorter. Men ett har de gemensamt, alla är vegetariska. Slanggurka, rädisor, paprika, röda linser, edamamebönor eller shiitakesvampar och avokado och körsbärstomater är ingredienserna till dessa minitårtor i muffin-look. Självklara är dessutom sushiris och Kikkoman Naturligt bryggd sojasås till smaksättning eller att dippa i. Vad behövs det mer till att göra de här små minisushitårtorna? Ett par muffinsformar – silikon eller papper går lika bra. Och naturligtvis kan man byta ut ingredienserna efter tycke och smak!

Visste du?

Litet tips: Fukta fingrarna innan du trycker ned ingredienserna, speciellt sushiriset. Det gör sushitårtan fastare och så att den inte faller isär. Och om du vill kan du dekorera din sushitårta efter hjärtans lust. Sesamfrön och kryddkrasse passar då alldeles utmärkt.

Receptinspiration

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.