Det finns mycket att älska med vegansk mat, inte minst smaken

01. Januar 2024

Nyårslöften: januari brukade vara månaden när man skulle räkna kalorier. Men allt fler antar mottot "Go vegan." Runt om i världen deltar nu miljontals människor i "Veganuary", och avstår från animaliska produkter i fyra veckor, allt utan att kompromissa med glädje eller smak.

Hälsa, djurskydd, hållbarhet och klimatskydd – det finns hur många goda skäl som helst att gå över till en rent växtbaserad kost eller åtminstone tillfälligt ändra dina matvanor. Inte minst för dig som är flexitarian erbjuder januari en fantastisk möjlighet att hitta ny inspiration i köket. Finns det något bättre sätt att göra det på än i en stark gemenskap med kreativa utbyten?

Veganuary - hur allt började

Veganuary är en mix av orden vegan och january. Initiativet startade 2014 i Storbritannien och 2020 ägde det rum i Tyskland för första gången. På bara tre år har denna månadslånga utmaning utvecklats från ett nischämne för näringsmedvetna till ett fenomen med enormt inflytande.

Oavsett om det gäller catering, livsmedelstillverkning, leveranstjänster eller detaljhandel har Veganuary blivit en månad fullspäckad med kulinariska innovationer och framför allt inspiration. Utbudet av vegansk mat har utökats till över 1 000 produkter de senaste åren och inkluderar – givetvis – Kikkoman sojasås. Och har alltid gjort!

Vegan redan från början

Vete, vatten, salt och soja - det är allt som ingår i vår klassiska sojasås. Det kan du alltid lita på. Den görs fortfarande enligt ett hundraårigt traditionellt recept och kräver inte mer än dessa fyra naturliga ingredienser. Inga animaliska produkter används, inte ens i de glutenfria eller saltfattiga versionerna. Detsamma gäller förstås vårt ekologiska alternativ. Om du är sugen på något lite mer speciellt är vår KIKKOMAN Ponzu sås citron eller vår KIKKOMAN Poke sås för den populära skåltrenden också idealiska. Vi skapar smak från 100% växtkraft! Endast vår Teriyaki Sauce BBQ med honung är - logiskt nog - inte vegansk.

Perfekt för växtbaserad mat

Det säger sig självt, eftersom de fyra ingredienserna är rent växtbaserade är soja perfekt för veganska rätter. Från att marinera till att smaksätta eller förfina maten på tallriken, sojasås är helt enkelt genialiskt och bara så enkelt att använda. Ett stort plus: umami. Den femte grundsmaken, som ger en varmare, mer intensiv smakupplevelse och tillför extra intensitet till alla rätter. Du kommer inte att missa någonting - även om du avstår från djurbaserade aromer!

Alla fördomar är borta!

Med rätt idéer i köket kan du bevisa  direkt på tallriken att vegansk mat inte behöver vara tråkig eller sakna smak. Som alltid: kreativ matlagning ger de bästa resultaten! Du kan trolla fram ett fantastiskt veganskt Bolognese-alternativ på nästan nolltid med till exempel några tomater, hackade solrosfrön och en generös skvätt Kikkoman Sojasås. Eller blanda en näve cashewnötter, lite vatten och sojasås för att göra en smakfylld kräm för en mängd olika användningsområden. Så intensivt och så gott!

Hur vegansk du vill

Det finns ingen anledning  att helt och hållet göra om din favoritmat. Om du någonsin har funderat på att laga mer veganska rätter, så är Veganuary den perfekta tiden att komma igång. I vår Kikkoman-community på sociala medier hittar du inte bara inspiration till dina menyer utan också intressant bakgrundsinformation och massor av motivation för att justera dina matvanor. Det smakar ju alltid bättre i gott sällskap. Och om du inte vill ge upp animaliska produkter permanent är det också ok. Men vi är ganska säkra på att en eller två av dina veganfavoriträtter kommer att smyga in i din receptsamling för gott.

Kul fakta:

kan du tro att vi i den här delen av världen åt mer kött under medeltiden än vad vi gör idag? Då konsumerade vi cirka 100 kg per person, medan vi idag bara äter 52 kg i genomsnitt. Ett bra utbud av växtbaserade proteiner av hög kvalitet och bra smak gör detta möjligt.

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.