Våra smördegsrecept är mångsidiga på alla sätt!
17. Oktober 2024
Filo, filobakelse, yufka – smördeg, kärt barn har många namn
Historiker spårar smördegens kulinariska ursprung tillbaka till den egyptiska Medelhavsregionen. Den tog sig till Frankrike söderifrån, där denna luftiga, smöriga delikatess blev en stapelvara i fina bakverk. Men smördeg är också oslagbart gott i mer salta rätter. Vi känner det som yufka i det turkiska köket från börek och liknande rätter. Britterna, som gillar sött, trollar fram de mest fantastiska rätter med smördeg och kallar den för "puff pastry" eftersom degen puffar sig så vackert när den gräddas. Och över hela världen framhålls dess lätthet som deg till olika bakverk och pajer. Som du kan se, många namn, men en fröjd!
Lätt och fluffig utan jäst – så gör man smördeg
Innan du får smaka på godbiten krävs lite ansträngning i köket. Smördeg är gjord av grundingredienserna vetemjöl, salt och vatten. Efter knådningen börjar det riktiga arbetet: kavla ut degen och lägg den i lager med kallt smör eller olja. Degen viks sedan och kavlas ut upprepade gånger, en process som kallas "touring". Ju fler “turer” du gör, desto lättare flagor får degen när den gräddas. I slutändan består god smördeg av ca 140 lager! Tack vare all kärlek och omsorg som går in i att göra degen så behövs ingen jäst alls.
Snabbt och enkelt från stormarknadens kylskåp
Eftersom hemgjord smördeg kräver så mycket tid och ansträngning, är det helt acceptabelt att använda färdiga produkter. Du kan välja mellan färsk eller fryst deg. Båda fungerar lika bra om du följer några enkla regler. En av dessa är att temperera degen ordentligt. Den ska tas ut ur kylen i god tid och helst vara i rumstemperatur. Fryst deg ska också få tina långsamt och helt innan man arbetar med den. Först då blir det riktigt lätt och luftigt!
Knåda inte till det!
För att säkerställa att smördegen jäser ordentligt, undvik att knåda den. Om du behöver större bitar kan du överlappa enskilda ark så tätt som möjligt i kanterna och trycka ihop dem försiktigt. Och använd alltid en vass kniv för att skapa rena kanter när du formar degen.
Varm ugn, bästa resultat
Det finns också några proffstips för att baka för att säkerställa perfekta resultat. Ugnen måste vara varm! Mellan 200 ˚C och 220 ˚C är bäst. Förvärmning är ett måste! Över- och undervärme eller fläkt är lika bra; bara gå med vad receptet rekommenderar. Och vad du än gör, stick inte bakverket med en gaffel om du vill att det ska jäsa – det gillar inte degen. Innan du bakar kan du pensla den med ägg, mjölk, socker eller smör. Om du lagar mat eller bakar med vegansk smördeg kan du också använda vatten eller växtbaserad mjölk att pensla med.
Läckra smördegsidéer
Är du redan på humör för denna lätta och luftiga kulinariska njutning? Här är några kreativa idéer på vad du kan trolla fram med denna läckra bakelse. Men det är förstås bara fantasin som sätter gränser!
Söta tårtor och pajer
- Tårta med saltad kola
- Tarte Tatin eller citrontårta (utan smördeg för omväxling)
- Chokladtårta
- Äppelpaj
- Pumpapaj
Matpajer
- Quiche Lorraine
- Grönsakspaj
- Laxpaj
- Löktårta
- Kastanj- och svamppaj
Strudels
- Fransk linsstrudel
- Söt äppelstrudel
Wellington-stil
- Klassisk nötkött Wellington
- Svamp Wellington
- Fisk Wellington
Fingermat
- Samosas
- Pizzarullar
- Partypinnar
- “Pigs in blankets”