

Hållbarhet Från Tradition
Som företag med mycket lång tradition av tillverkning av en riktig köksklassiker och ett recept som går flera århundraden tillbaka i tiden, är hållbarhet högt prioriterat av oss. Därför är naturliga ingredienser, korta avstånd, hållbara inköp av råvaror, omsorgsfull användning av resurser och ett respektfullt bemötande av människor en integrerad del av vår företagskultur.

Korta avstånd
Våra produkter letar sig in i kök över hela världen, och när det är möjligt, utan långa transporter. För Europa, Mellanöstern och Afrika tillverkar vi våra såser i Nederländerna och i en torkfabrik i Tyskland. Genom hela produktionskedjan är vi uppmärksamma på att inte slösa med några ingredienser.

Hållbara inköp av råvaror
Vi köper 100 % av vårt vete från Tyskland, vatten och salt kommer från Nederländerna. 2020 trädde vår policy för hållbara inköp i kraft, som inkluderar riktlinjer för till exempel förpackningar, skogsbestånd och inköp av sojabönor.
Sojabönorna för vår europeiska produktion kommer från USA, Kanada, Brasilien och Europa. Brasilianska sojaleverantörer måste visa ProTerra-certifiering för att säkerställa höga standarder för hållbarhet och ansvarsfull sojaodling.

Använd mer, slösa mindre
Vi föredrar att fylla våra Kikkoman-såser i glasflaskor. Detta är inte bara bra för smaken utan också för miljön. Cirka 63 % av våra förpackningar är glas. Vi använder återvunnet glas och sparar så mycket råvaror som möjligt genom återvinning. Större behållare på 500 ml eller mer är vanligtvis förpackade i återvinningsbara BPA-fria PET-flaskor.
Vårt avfall består främst av glas, plast, papper och kartong. Vi jobbar hårt för att uppnå högsta möjliga återvinningsgrad.

Rättvisa villkor för alla
Det är inte bara på våra egna anläggningar som vi säkerställer rättvisa och bra arbetsvillkor. Vi insisterar också på att våra partners följer våra principer. Våra upphandlingsriktlinjer är baserade på FN:s Global Compact och säkerställer hög standard vad gäller kvalitet, säker leverans, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, miljöåtgärder och affärsutveckling.
År 2001 var Kikkoman Group det första japanska företaget att underteckna United Nations Global Compact (UNGC), ett internationellt ramverk för hållbart företagande.

Hållbar produktion
Sedan 2001 har vi kontinuerligt minskat förbrukningen av el, gas och vatten på vår europeiska produktionsanläggning. Det har vi till och med gjort samtidigt som vi har ökat produktionsvolymerna. Vi får nu 100 % av vår el från förnybar energi (vind, sol) och använder lokala vattenresurser.
Tillverkningen av sojasås ger så kallad sojakaka, och denna biprodukt skickar vi vidare till gårdar som värdefullt djurfoder.
Hållbarhet som företagsmål
På alla områden strävar vi som Kikkoman Group efter att verka så hållbart som möjligt. Under 2018 lade vi upp våra principer och riktlinjer för ett hållbart agerande i vår "Global Vision 2030". Vårt uttalade mål: Till 2030 vill vi som företag globalt minska våra CO2-utsläpp med mer än 50 % och vattenförbrukningen per produktionsenhet med mer än 30 %. Vi siktar också på en återvinningsgrad på 100 %!
Baserat på de långsiktiga målen i Parisavtalet arbetar vi för att minska CO2-utsläppen och strävar efter att realisera nettonoll CO2 till 2050. Vi sätter även upp mål samordnat med Science Based Targets-initiativet (SBTi).

Transparens är viktigt för oss när det kommer till hållbarhet. Det är därför Kikkoman Group rapporterar på CDP:s plattform och har uppnått A- i kategorierna klimatförändring och vattensäkerhet.
Eftersom hållbarhet för oss också inkluderar att behandla människor rättvist och med respekt, vi har med jämna mellanrum accepterat revisionen av Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) för våra arbetsförhållanden och säkerhet, samt hygien- och miljöledning. SMETA är ett av de mest använda revisionskoncepten för hållbart och etiskt beteende inom företag världen över.

Upptäck mer