Lunchrätter - krossade potatisar, burratasmörgåsar, gnocchi med burratasås
Krispig citron- och timjanpotatis med yoghurtsås, en smörgås full med burrata och prosciutto och hemgjord gnocchi. Tre rätter som erbjuder en mängd olika smaker samtidigt som de delar många ingredienser, vilket gör det enkelt att planera och tillaga dem i följd.
Ingredienser
Gnocchi med prosciutto, paprika, champinjoner och körsbärstomater med burrata
Steg 1
400 g potatis – 80 g mjöl – 1 ägg – 1 tsk salt
Koka potatisen oskalad. Skala när den har svalnat något och mosa genom en press. Tillsätt mjöl och ägg för att göra gnocchidegen. Dela i två delar och gör en rulle på mjölat underlag. Skär rullen i ca. 3 cm bitar.
Koka gnocchibitarna i saltat vatten tills de är mjuka – ca 3 minuter efter att de kommit upp till ytan.
Steg 2
1 lök – 1 vitlöksklyfta – 0,5 röd paprika – 100 g champinjoner – 200 g körsbärstomater – 100 g prosciutto crudo – 1 msk olivolja – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 50 ml vispgrädde
Hacka löken och vitlöken. Skiva den röda paprika och champinjoner och halvera tomaterna. Skär skinkan i strimlor. Fräs löken i olivolja, tillsätt vitlöken och fräs i en halv minut. Tillsätt den röda paprikan och svampen och fräs i 3 minuter. Tillsätt skinkan och stek i ytterligare 2 minuter, tillsätt sedan tomaterna. Tillsätt Kikkoman sojasås och grädde.
Blanda och låt sjuda i ca 3 minuter.
Steg 3
125 g burrata – 1 msk hackad basilika – 0,25 tsk peppar
Tillsätt den kokta gnocchin, burrata och basilikablad till såsen. Strö över nymalen peppar till serveringen.
Tips:
För att spara tid kan du använda färdiga gnocchi, som finns i många butiker, men det är ändå mycket värt att ta dig tid att förbereda dem själv.
Ciabatta med grillad paprika, burrata, prosciutto crudo och karamelliserad svamp
Steg 1
2 ciabattor – 150 g grekisk yoghurt – 1 vitlöksklyfta – 2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 msk hackad basilika – 1 msk timjanblad – 30 g spenatblad – 0,5 citron – 1 tsk honung
Skär ciabattan på längden. Grilla på snittsidan.
Blanda yoghurt, vitlök, Kikkoman sojasås, örter, citronsaft och honung till en slät massa.
Täck undersidan av ciabattan.
Steg 2
0,5 röd paprika – 1 msk olivolja – 1 tsk smör – 100 g champinjoner – 2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 tsk honung
Skär den röda paprikan i breda strimlor. Pensla med olivolja och grilla. Ställ åt sidan.
Skär champinjonerna i fjärdedelar. Hetta upp smöret i en panna, tillsätt svampen och stek i 2 minuter på hög värme. Tillsätt Kikkoman sojasås och honung. Sänk värmen och stek i ytterligare 1 minut tills champinjonerna karamelliserats.
Steg 3
125 g burrata – 100 g prosciutto crudo
Lägg den grillade paprikan, burratan, skinkan och champinjonerna på ciabattan tillsammans med örtpastan. Täck med den andra halvan av brödet.
Bakad krossad potatis med soja, citron och ny timjanyoghurt och fetaost
Steg 1
600 g potatis – 0,5 tsk salt
Koka potatisen oskalad i saltat vatten. Häll av och torka.
Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och krossa var och en med botten av en burk eller ett glas.
Steg 2
2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 3 msk olivolja – 0,25 tsk peppar – 0,5 citron – 0,5 msk timjanblad
Riv skalet och pressa juice från citronen.
Blanda Kikkoman sojasås, olivolja, peppar, citronsaft, citronskal och timjan i en skål. Pensla varje potatis med marinaden.
Grädda i 200 °C i ca 30 minuter.
Steg 3
150 g grekisk yoghurt – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 0,5 citron – 80 g fetaost – 1 vitlöksklyfta – 0,5 msk timjanblad
Blanda yoghurten med Kikkoman sojasås, citronsaft, krossad fetaost och en pressad vitlöksklyfta.
Häll såsen över den bakade potatisen. Strö över färsk timjan och citronskal.
Tips:
Du kan byta ut timjan mot dina favoritörter. Rosmarin, mynta eller koriander passar också bra.
Upptäck mer