Lunchrätter - krossade potatisar, burratasmörgåsar, gnocchi med burratasås

Krispig citron- och timjanpotatis med yoghurtsås, en smörgås full med burrata och prosciutto och hemgjord gnocchi. Tre rätter som erbjuder en mängd olika smaker samtidigt som de delar många ingredienser, vilket gör det enkelt att planera och tillaga dem i följd.

Ingredienser

1 kg
potatis
1 ½ tsk
salt
5 msk
olivolja
 ½ tsk
peppar
1 ½ 
citron
2 msk
timjanblad
300 g
grekisk yoghurt
80 g
fetaost
3 
vitlöksklyftor
2 
ciabattabröd
2 msk
hackad basilika
30 g
spenatblad
2 tsk
honung
1 
röd paprika
1 tsk
smör
200 g
svamp
250 g
burrata
200 g
prosciutto crudo
80 g
mjöl
1 
ägg
1 
lök
200 g
körsbärstomater
50 ml
grädde 30%

Gnocchi med prosciutto, paprika, champinjoner och körsbärstomater med burrata

Gnocchi med prosciutto, paprika, champinjoner och körsbärstomater med burrata
Gnocchi med prosciutto, paprika, champinjoner och körsbärstomater med burrata

Steg 1

400 g potatis – 80 g mjöl – 1  ägg – 1 tsk salt

Koka potatisen oskalad. Skala när den har svalnat något och mosa genom en press. Tillsätt mjöl och ägg för att göra gnocchidegen. Dela i två delar och gör en rulle på mjölat underlag. Skär rullen i ca. 3 cm bitar.

Koka gnocchibitarna i saltat vatten tills de är mjuka – ca 3 minuter efter att de kommit upp till ytan.

Steg 2

1  lök – 1  vitlöksklyfta – 0,5  röd paprika – 100 g champinjoner – 200 g körsbärstomater – 100 g prosciutto crudo – 1 msk olivolja – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås50 ml vispgrädde

Hacka löken och vitlöken. Skiva den röda paprika och  champinjoner och halvera tomaterna. Skär skinkan i strimlor. Fräs löken i olivolja, tillsätt vitlöken och fräs i en halv minut. Tillsätt den röda paprikan och svampen och fräs i 3 minuter. Tillsätt skinkan och stek i ytterligare 2 minuter, tillsätt sedan tomaterna. Tillsätt Kikkoman sojasås och grädde.

Blanda och låt sjuda i ca 3 minuter.

Steg 3

125 g burrata – 1 msk hackad basilika – 0,25 tsk peppar

Tillsätt den kokta gnocchin, burrata och basilikablad till såsen. Strö över nymalen peppar till serveringen.

Tips:

För att spara tid kan du använda färdiga gnocchi, som finns i många butiker, men det är ändå mycket värt att ta dig tid att förbereda dem själv.

Näringsinnehåll (per portion):3153 kJ / 753 kcal
36,7 gFett
29,8 gProtein
74,5 gKolhydrater

Ciabatta med grillad paprika, burrata, prosciutto crudo och karamelliserad svamp

Ciabatta med grillad paprika, burrata, prosciutto crudo och karamelliserad svamp
Ciabatta med grillad paprika, burrata, prosciutto crudo och karamelliserad svamp

Steg 1

2  ciabattor – 150 g grekisk yoghurt – 1  vitlöksklyfta – 2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 msk hackad basilika – 1 msk timjanblad – 30 g spenatblad – 0,5  citron – 1 tsk honung

Skär ciabattan på längden. Grilla på snittsidan.

Blanda yoghurt, vitlök, Kikkoman sojasås, örter, citronsaft och honung till en slät massa.

Täck undersidan av ciabattan.

Steg 2

0,5  röd paprika – 1 msk olivolja – 1 tsk smör – 100 g champinjoner – 2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 tsk honung

Skär den röda paprikan i breda strimlor. Pensla med olivolja och grilla. Ställ åt sidan.

Skär champinjonerna i fjärdedelar. Hetta upp smöret i en panna, tillsätt svampen och stek i 2 minuter på hög värme. Tillsätt Kikkoman sojasås och honung. Sänk värmen och stek i ytterligare 1 minut tills champinjonerna karamelliserats.

Steg 3

125 g burrata – 100 g prosciutto crudo

Lägg den grillade paprikan, burratan, skinkan och champinjonerna på ciabattan tillsammans med örtpastan. Täck med den andra halvan av brödet.

Näringsinnehåll (per portion):2878 kJ / 687.5 kcal
37,1 gFett
30,6 gProtein
57,1 gKolhydrater

Bakad krossad potatis med soja, citron och ny timjanyoghurt och fetaost

Bakad krossad potatis med soja, citron och ny timjanyoghurt och fetaost
Bakad krossad potatis med soja, citron och ny timjanyoghurt och fetaost

Steg 1

600 g potatis – 0,5 tsk salt

Koka potatisen oskalad i saltat vatten. Häll av och torka.

Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper och krossa var och en med botten av en burk eller ett glas.

Steg 2

2 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås3 msk olivolja – 0,25 tsk peppar – 0,5  citron – 0,5 msk timjanblad

Riv skalet och pressa juice från citronen. 

Blanda Kikkoman sojasås, olivolja, peppar, citronsaft, citronskal och timjan i en skål. Pensla varje potatis med marinaden.

Grädda i 200 °C i ca 30 minuter.

Steg 3

150 g grekisk yoghurt – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås0,5  citron – 80 g fetaost – 1  vitlöksklyfta – 0,5 msk timjanblad

Blanda yoghurten med Kikkoman sojasås, citronsaft, krossad fetaost och en pressad vitlöksklyfta.

Häll såsen över den bakade potatisen. Strö över färsk timjan och citronskal.

Tips:

Du kan byta ut timjan mot dina favoritörter. Rosmarin, mynta eller koriander passar också bra.

Näringsinnehåll (per portion):1532 kJ / 366 kcal
16,4 gFett
6,8 gProtein
46,3 gKolhydrater

Upptäck mer

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet