Fiskrätter med grönkål och sötpotatis

Torsk, grönkål och sötpotatis utgör basen för dessa fem enkla lunchrecept, som du kan baka, grilla, steka eller mixa. Citron, vitlök och Kikkoman sojasås med mindre salt ger djup, medan ägg, yoghurt och ris gör måltiderna mer mättande.

Ingredienser

65 ml
citronjuice
1 tsk
riven ingefära
 ½ 
röd chili
1,1 kg
torskfilé
3 
sötpotatisar
350 g
grönkål
5 
ägg
5 ½ 
vitlöksklyftor
50 ml
mjölk
2 
inlagda gurkor
1 msk
kapris
105 g
naturell yoghurt
1 msk
vegetabilisk olja
2 
hamburgerbröd
1 msk
pinjenötter
75 ml
olivolja
1 tsk
honung
3 msk
riven hårdost (parmesan eller Grana Padano)
150 g
arborioris
125 ml
vitt vin
500 ml
kycklingbuljong
1 ½ msk
smör
1 tsk
sesamfrön
1 nypa
salt

Krämig risotto med grönkål och torsk

Krämig risotto med grönkål och torsk
Krämig risotto med grönkål och torsk

Steg 1

1 msk olivolja – 150 g arborioris – 125 ml vitt vin – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås500 ml kycklingbuljong

Fräs riset i olivoljan i 1 minut. Tillsätt vitt vin och Kikkoman sojasås med mindre salt och koka tills vätskan har absorberats. Tillsätt kycklingbuljongen gradvis under ständig omrörning.

Steg 2

55 g grönkål – 0,5 msk vitlöksklyfta – 0,25 msk pinjenötter – 1 msk olivolja – 0,5 tsk citronjuice – 0,5 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk smör

Tvätta och torka grönkålen, ta sedan bort de hårda stjälkarna och hacka grönkålen. Tillsätt 25 g grönkål i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter, olivolja, citronjuice och ½ tsk Kikkoman sojasås med mindre salt. Mixa tills det är slätt. När riset från steg 1 är mjukt och har absorberat all vätska, tillsätt resterande grönkål och koka i ytterligare 3 minuter. Tillsätt vid behov lite mer buljong eller vatten. Avsluta med att röra i smöret och hälften av grönkålspeston.

Steg 3

150 g torskfilé – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1  vitlöksklyfta, finhackad – 2 tsk citronjuice – 1 msk riven hårdost (parmesan eller Grana Padano)

Pensla torsken med Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt, citronjuice och finhackad vitlök. Ångkoka i cirka 5 minuter. Servera ovanpå grönkålsrisotton, ringla över resterande peston och strö över den rivna hårdosten.

Tip:

You can substitute cod for tofu for a vegetarian version. Adding a tablespoon of cream to the risotto gives it a richer texture.

Näringsinnehåll (per portion):2.261 kJ / 540 kcal
22 gFett
33 gProtein
45 gKolhydrater

Torskpaj med sötpotatis

Torskpaj med sötpotatis
Torskpaj med sötpotatis

Steg 1

1  sötpotatis – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk Kikkoman rostad sesamolja

Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Ringla över Kikkoman sojasås med mindre salt och Kikkoman sesamolja, blanda så att allt täcks och lägg skivorna tätt i ett överlappande mönster i botten av en ugnsform. Förgrädda i 15 minuter i 190°C.

Steg 2

100 g grönkål – 1  vitlöksklyfta, hackad – 0,5 msk smör – 4  ägg – 4 msk yoghurt – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås2 msk riven hårdost

Fräs den hackade vitlöken och grönkålen i smöret. Vispa yoghurten med äggen och Kikkoman sojasås med mindre salt i en skål. Tillsätt den sauterade grönkålen och den rivna osten. Rör om och häll över din sötpotatisbotten.

Steg 3

150 g torskfilé – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås

Skär torskfilén i bitar och lägg dem ovanpå fyllningen. Ringla över Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt. Grädda pajen i 180°C i 25 minuter. Skär i 4 bitar och packa 2 per portion i matlådor.

Tips

Du kan förbereda sötpotatisbotten en dag i förväg och förvara den i kylskåpet. Spenat eller ruccola fungerar också bra som ersättning för grönkål.

Näringsinnehåll (per portion):2.073 kJ / 495 kcal
28 gFett
30 gProtein
35 gKolhydrater

Grillad torsk med pommes frites av sötpotatis

Grillad torsk med pommes frites av sötpotatis
Grillad torsk med pommes frites av sötpotatis

Steg 1

1  sötpotatis – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk Kikkoman rostad sesamolja

Skala sötpotatisen och skär den i pommes frites. Blanda Kikkoman sojasås med mindre salt med Kikkoman sesamolja och vänd in dina pommes frites i blandningen. Bred ut dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda i 200°C i cirka 25 minuter.

Steg 2

75 g grönkål – 1  vitlöksklyfta, hackad – 0,75 msk pinjenötter – 2 msk olivolja – 1,5 tsk citronjuice – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås

Tvätta och torka grönkålen och ta sedan bort de hårda stjälkarna. Lägg den i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter, olivolja, citronjuice och Kikkoman sojasås med mindre salt. Mixa tills det är slätt.

Steg 3

1 msk olivolja – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 tsk honung – 300 g torsk

Blanda olivoljan med Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt och honung. Pensla torsken med marinaden och låt den marinera i 10–15 minuter. Grilla i 3–5 minuter på varje sida. Servera med sötpotatispommes och grönkålspeston.

Tips

Om du vill få dina pommes frites ännu krispigare kan du blötlägga dem i kallt vatten i förväg och torka dem noggrant innan du gräddar. Du kan göra peston i förväg – den passar också bra till pasta eller smörgåsar.

Näringsinnehåll (per portion):2.135 kJ / 510 kcal
25 gFett
35 gProtein
32 gKolhydrater

Fiskburgare med grönkål och yoghurtsås

Fiskburgare med grönkål och yoghurtsås
Fiskburgare med grönkål och yoghurtsås

Steg 1

100 g Kikkoman Panko - krispigt ströbröd i japansk stil50 ml mjölk – 200 g torskfilé – 1  ägg – 1  vitlöksklyfta – 3 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk vegetabilisk olja

Blötlägg 30 g Kikkoman Panko i 50 ml mjölk och låt mjukna. Mixa torsk, ägg, vitlök och Kikkoman sojasås med mindre salt tills blandningen är slät. Tillsätt den blötlagda pankon och blanda väl. Forma två biffar och täck dem med resterande torra brödsmulor, Kikkoman Panko. Stek biffarna i vegetabilisk olja tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Steg 2

60 g grönkål – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja1 tsk sesamfrön – 1 nypa salt

Tvätta och torka grönkålen noggrant och ta sedan bort de hårda stjälkarna. Lägg den i en skål, ringla över Kikkoman sesamolja, tillsätt salt och sesamfrön och blanda. Bred ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 160°C i 10 minuter tills de är krispiga.

Steg 3

2  inlagda gurkor – 2 msk kapris – 3 msk yoghurt – 2 tsk citronjuice – 1  vitlöksklyfta – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås

Tärna de inlagda gurkorna fint och lägg dem i en skål. Tillsätt kapris, yoghurt, citronjuice, krossad vitlök och Kikkoman sojasås med mindre Salt. Rör om väl.

Steg 4

2  hamburgerbröd

Skär hamburgarbröden i hälften och rosta dem lätt. Bred en sked sås på den nedre halvan, lägg på fiskbiffen, ytterligare en sked sås och den bakade grönkålen. Toppa med den andra halvan av brödet.

Tips

Istället för ett bröd kan du använda en wrap eller servera biffen på salladsblad. För en twist kan du tillsätta en nypa currypulver eller lite hackad dill i såsen.

Näringsinnehåll (per portion):2.219 kJ / 530 kcal
28 gFett
33 gProtein
35 gKolhydrater

Ugnsbakad torsk med grönkål och sötpotatis

Ugnsbakad torsk med grönkål och sötpotatis
Ugnsbakad torsk med grönkål och sötpotatis

Steg 1

1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås4 tsk citronjuice – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja1 tsk Riven ingefära – 0,5  Röd chili – 300 g Torskfilé

Blanda ingredienserna till marinaden, tillsätt torskfilén och ställ i kylskåp i 20 minuter.

Steg 2

1 msk Kikkoman rostad sesamolja1  sötpotatis – 60 g grönkål

Lägg den tärnade sötpotatisen i en ugnsform, ringla över Kikkoman sesamolja och blanda väl. Förgrädda i 10 minuter i 180°C. Tillsätt sedan torskfilén och grönkålen, med bladen tvättade och torkade och de hårda stjälkarna borttagna. Ringla över resterande marinad och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 15 minuter.

Tips

För extra arom kan du prova att tillsätta lite rivet citronskal i marinaden.

Näringsinnehåll (per portion):1.633 kJ / 390 kcal
18 gFett
31 gProtein
24 gKolhydrater

Upptäck mer

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet