

Fiskrätter med grönkål och sötpotatis
Torsk, grönkål och sötpotatis utgör basen för dessa fem enkla lunchrecept, som du kan baka, grilla, steka eller mixa. Citron, vitlök och Kikkoman sojasås med mindre salt ger djup, medan ägg, yoghurt och ris gör måltiderna mer mättande.
Ingredienser
Krämig risotto med grönkål och torsk


Steg 1

1 msk olivolja – 150 g arborioris – 125 ml vitt vin – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 500 ml kycklingbuljong
Fräs riset i olivoljan i 1 minut. Tillsätt vitt vin och Kikkoman sojasås med mindre salt och koka tills vätskan har absorberats. Tillsätt kycklingbuljongen gradvis under ständig omrörning.
Steg 2

55 g grönkål – 0,5 msk vitlöksklyfta – 0,25 msk pinjenötter – 1 msk olivolja – 0,5 tsk citronjuice – 0,5 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 msk smör
Tvätta och torka grönkålen, ta sedan bort de hårda stjälkarna och hacka grönkålen. Tillsätt 25 g grönkål i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter, olivolja, citronjuice och ½ tsk Kikkoman sojasås med mindre salt. Mixa tills det är slätt. När riset från steg 1 är mjukt och har absorberat all vätska, tillsätt resterande grönkål och koka i ytterligare 3 minuter. Tillsätt vid behov lite mer buljong eller vatten. Avsluta med att röra i smöret och hälften av grönkålspeston.
Steg 3

150 g torskfilé – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 vitlöksklyfta, finhackad – 2 tsk citronjuice – 1 msk riven hårdost (parmesan eller Grana Padano)
Pensla torsken med Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt, citronjuice och finhackad vitlök. Ångkoka i cirka 5 minuter. Servera ovanpå grönkålsrisotton, ringla över resterande peston och strö över den rivna hårdosten.
Tip:
You can substitute cod for tofu for a vegetarian version. Adding a tablespoon of cream to the risotto gives it a richer texture.
Torskpaj med sötpotatis


Steg 1

1 sötpotatis – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja
Skala sötpotatisen och skiva den tunt. Ringla över Kikkoman sojasås med mindre salt och Kikkoman sesamolja, blanda så att allt täcks och lägg skivorna tätt i ett överlappande mönster i botten av en ugnsform. Förgrädda i 15 minuter i 190°C.
Steg 2

100 g grönkål – 1 vitlöksklyfta, hackad – 0,5 msk smör – 4 ägg – 4 msk yoghurt – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 2 msk riven hårdost
Fräs den hackade vitlöken och grönkålen i smöret. Vispa yoghurten med äggen och Kikkoman sojasås med mindre salt i en skål. Tillsätt den sauterade grönkålen och den rivna osten. Rör om och häll över din sötpotatisbotten.
Steg 3

150 g torskfilé – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås
Skär torskfilén i bitar och lägg dem ovanpå fyllningen. Ringla över Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt. Grädda pajen i 180°C i 25 minuter. Skär i 4 bitar och packa 2 per portion i matlådor.
Tips
Du kan förbereda sötpotatisbotten en dag i förväg och förvara den i kylskåpet. Spenat eller ruccola fungerar också bra som ersättning för grönkål.
Grillad torsk med pommes frites av sötpotatis


Steg 1

1 sötpotatis – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja
Skala sötpotatisen och skär den i pommes frites. Blanda Kikkoman sojasås med mindre salt med Kikkoman sesamolja och vänd in dina pommes frites i blandningen. Bred ut dem på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och grädda i 200°C i cirka 25 minuter.
Steg 2

75 g grönkål – 1 vitlöksklyfta, hackad – 0,75 msk pinjenötter – 2 msk olivolja – 1,5 tsk citronjuice – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås
Tvätta och torka grönkålen och ta sedan bort de hårda stjälkarna. Lägg den i en mixer tillsammans med vitlök, pinjenötter, olivolja, citronjuice och Kikkoman sojasås med mindre salt. Mixa tills det är slätt.
Steg 3

1 msk olivolja – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 tsk honung – 300 g torsk
Blanda olivoljan med Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt och honung. Pensla torsken med marinaden och låt den marinera i 10–15 minuter. Grilla i 3–5 minuter på varje sida. Servera med sötpotatispommes och grönkålspeston.
Tips
Om du vill få dina pommes frites ännu krispigare kan du blötlägga dem i kallt vatten i förväg och torka dem noggrant innan du gräddar. Du kan göra peston i förväg – den passar också bra till pasta eller smörgåsar.
Fiskburgare med grönkål och yoghurtsås


Steg 1

100 g Kikkoman Panko - krispigt ströbröd i japansk stil – 50 ml mjölk – 200 g torskfilé – 1 ägg – 1 vitlöksklyfta – 3 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 1 msk vegetabilisk olja
Blötlägg 30 g Kikkoman Panko i 50 ml mjölk och låt mjukna. Mixa torsk, ägg, vitlök och Kikkoman sojasås med mindre salt tills blandningen är slät. Tillsätt den blötlagda pankon och blanda väl. Forma två biffar och täck dem med resterande torra brödsmulor, Kikkoman Panko. Stek biffarna i vegetabilisk olja tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Steg 2

60 g grönkål – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja – 1 tsk sesamfrön – 1 nypa salt
Tvätta och torka grönkålen noggrant och ta sedan bort de hårda stjälkarna. Lägg den i en skål, ringla över Kikkoman sesamolja, tillsätt salt och sesamfrön och blanda. Bred ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 160°C i 10 minuter tills de är krispiga.
Steg 3

2 inlagda gurkor – 2 msk kapris – 3 msk yoghurt – 2 tsk citronjuice – 1 vitlöksklyfta – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås
Tärna de inlagda gurkorna fint och lägg dem i en skål. Tillsätt kapris, yoghurt, citronjuice, krossad vitlök och Kikkoman sojasås med mindre Salt. Rör om väl.
Steg 4

2 hamburgerbröd
Skär hamburgarbröden i hälften och rosta dem lätt. Bred en sked sås på den nedre halvan, lägg på fiskbiffen, ytterligare en sked sås och den bakade grönkålen. Toppa med den andra halvan av brödet.
Tips
Istället för ett bröd kan du använda en wrap eller servera biffen på salladsblad. För en twist kan du tillsätta en nypa currypulver eller lite hackad dill i såsen.
Ugnsbakad torsk med grönkål och sötpotatis


Steg 1

1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – 4 tsk citronjuice – 1 msk Kikkoman rostad sesamolja – 1 tsk Riven ingefära – 0,5 Röd chili – 300 g Torskfilé
Blanda ingredienserna till marinaden, tillsätt torskfilén och ställ i kylskåp i 20 minuter.
Steg 2

1 msk Kikkoman rostad sesamolja – 1 sötpotatis – 60 g grönkål
Lägg den tärnade sötpotatisen i en ugnsform, ringla över Kikkoman sesamolja och blanda väl. Förgrädda i 10 minuter i 180°C. Tillsätt sedan torskfilén och grönkålen, med bladen tvättade och torkade och de hårda stjälkarna borttagna. Ringla över resterande marinad och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 15 minuter.
Tips
För extra arom kan du prova att tillsätta lite rivet citronskal i marinaden.
Upptäck mer