

Italiensk-mexikansk fusion med sojasås
Nötfärs, svamp, lök och tomater utgör basen för fem varierade rätter. Tillagas en gång och serveras sedan med pasta, hirs eller tortillas – allt berikat med tomatsås smaksatt med Kikkoman sojasås.
Ingredienser
Quesadilla med nötkött och svamp


Steg 1

200 g konserverade hackade tomater – 1 vitlöksklyfta, hackad – 0,5 röd chili, hackad – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 3 msk socker – 3 msk risvinäger
Blanda de konserverade tomaterna, vitlök, röd chili och Kikkoman sojasås. Häll blandningen i en liten kastrull. Tillsätt socker och vinäger och koka sedan på låg värme under ständig omrörning tills såsen tjocknar.
Steg 2

1 msk matolja – 0,5 lök, hackad – 100 g champinjoner – 150 g nötfärs – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 g hackad koriander – 50 g riven ost (t.ex. cheddar)
Skär champinjonerna fint. Värm oljan i en stekpanna och fräs den hackade löken i 1-2 minuter. Tillsätt de skivade champinjonerna och stek i ytterligare 3 minuter. Rör i nötfärsen och Kikkoman sojasås och stek tills köttet börjar bli brynt. Tillsätt den hackade koriandern och 50 g riven ost, blanda väl och ställ åt sidan.
Steg 3

2 tortillas – 50 g riven ost (t.ex. cheddar)
Lägg en tortilla i en torr stekpanna. Bred ut fyllningen över ena halvan, strö över 50 g riven ost och vik sedan över andra halvan – eller, om du använder två, täck med det andra tortillabrödet. Stek på båda sidor tills de är gyllenbruna och krispiga. Servera med den kryddiga tomatsåsen.
Tips
Den kryddiga tomatsåsen kan förberedas i förväg och passar även bra till de andra rätterna i detta set. När den är tillagad kan den fyllda tortillan skäras i trianglar och serveras som ett varmt mellanmål eller plockmat.
Burrito med nötkött, svamp och majs


Steg 1

100 g champinjoner – 0,5 lök – 0,5 röd chili – 1 msk matolja – 200 msk nötfärs – 0,5 röd paprika – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 200 g majs på burk – 1 g hackad koriander
Skiva champinjonerna, finhacka löken och den röda chilin och tärna den röda paprikan. Värm matoljan i en panna och fräs lök, chili och svamp i 1 minut. Tillsätt nötfärsen och Kikkoman sojasås. Stek under ständig omrörning i 2 minuter. Tillsätt den tärnade röda paprikan och fortsätt steka tills köttet börjar bli brynt och paprikan mjuknar. Tillsätt den konserverade majsen och värm igenom i 2 minuter. Strö över den hackade koriandern, blanda väl och låt svalna.
Steg 2

2 msk gräddfil – 1 vitlöksklyfta, krossad – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 tortillas
Blanda gräddfilen med den krossade vitlöken och Kikkoman sojasås. Klicka ut fyllningen på en tortilla, ringla över såsen, linda in ordentligt och grilla tills den är gyllenbrun.
Tips
Du kan linda in burritos i folie för att ta med dig. För en skarpare smak, tillsätt extra röd chili eller lite srirachasås till köttet.
Hirsbiffar med svamp och ost


Steg 1

100 g hirsgryn – 1 msk matolja – 100 g champinjoner – 0,5 hackad lök – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Koka hirsen enligt anvisningarna på förpackningen tills den är fluffig. Skiva champinjonerna fint. Värm 1 msk olja i en stekpanna och fräs löken i 1 minut, tillsätt sedan champinjonerna och stek i 3-4 minuter tills de mjuknat. Rör i Kikkoman sojasås, blanda väl och låt svalna.
Steg 2

50 g riven ost (t.ex. cheddar) – 1 ägg – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 msk vetemjöl – 4 msk ströbröd – 1 msk matolja
När det har svalnat, blanda de sauterade svamparna och löken med hirsen. Tillsätt riven ost, ägg, Kikkoman sojasås och mjöl. Blanda noggrant och forma till biffar (t.ex. 6-8 små biffar). Täck dem med ströbröd och stek i oljan i 3-4 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna.
Steg 3

2 tomater – 0,5 hackad lök – 0,5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 tsk Kikkoman rostad sesamolja – 2 g hackad koriander – 1 msk rostade jordnötter
Tärna tomaterna och finhacka löken. Tillsätt Kikkoman sojasås, Kikkoman sesamolja och hackad koriander. Blanda väl. Skeda blandningen på en tallrik med de friterade hirsbiffarna och strö över jordnötterna precis innan servering.
Tips
För att göra biffarna fastare, kyl blandningen i kylskåpet innan du formar dem. För en glutenfri version, använd malda cornflakes istället för ströbröd.
Pastasallad med nötkött och svamp


Steg 1

1 msk vegetabilisk olja – 200 g nötfärs – 100 g skivade champinjoner – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Värm vegetabilisk olja i en panna och stek nötfärsen under ständig omrörning tills all vätska har avdunstat. Tillsätt de skivade champinjonerna och Kikkoman sojasås, woka i ytterligare 2 minuter och låt sedan svalna.
Steg 2

0,5 röd paprika – 0,5 lök – 200 g pennepasta – 200 g majs på burk
Koka pennen enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna den röda paprikan och löken. Häll över pennepastan till en stor skål. Tillsätt de tärnade grönsakerna, den avrunna majsen och den avsvalnade sauterade nötfärsen med svamp.
Steg 3

1 msk majonnäs – 1 msk ketchup – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 msk rostade jordnötter – 1 msk hackad salladslök
Blanda majonnäs, ketchup och Kikkoman sojasås. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Toppa med rostade jordnötter och hackad salladslök.
Tips
Salladen smakar ännu bättre efter några timmar i kylskåpet – perfekt att ha i lunchlådan. Du kan tillsätta ruccola eller en blandad salladsblandning för en fräsch touch.
Pasta med sojasås och bolognese


Steg 1

200 g pennepasta – 1 msk matolja – 0,5 hackad lök – 2 hackade vitlöksklyftor – 300 g nötfärs
Koka pennepastan enligt anvisningarna på förpackningen. Värm matoljan och fräs den hackade löken och vitlöken i 1 minut. Tillsätt nötfärsen och stek i 3 minuter under ständig omrörning.
Steg 2

400 g krossade tomater på burk – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 g hackad koriander
Tillsätt de krossade tomaterna på burk och Kikkoman sojasås till köttet. Täck över och låt sjuda i 20 minuter. Blanda med den kokta pennepastan och strö över hackad koriander.
Tips
För att fördjupa smaken kan du tillsätta en skvätt rött vin i såsen medan köttet sjuder. Denna rätt går bra att frysa – överväg att göra en större sats. För en glutenfri version, använd lins- eller rispasta.
Upptäck mer