Vegetariska luncher med quinoa

Enkla och hälsosamma luncher med grönsaker och quinoa – lätta att tillaga för hektiska dagar, med Kikkoman sojasås med mindre salt som ger en touch av smakfullt djup till varje rätt.

Ingredienser

1,35 kg
sötpotatis
1,2 kg
brysselkål, blancherade
210 g
rödlök
240 ml
olivolja
3 msk
honung
120 g
grekisk yoghurt
250 g
fetaost
1 ¼ tsk
chiliflingor
2 ½ msk
hackad persilja
4 
ägg
1 msk
vinäger
65 g
valnötter
180 g
grönkål
1 ½ msk
tahini
4 msk
vatten
1 msk
vita sesamfrön
230 g
frysta ärtor
570 g
kokt quinoa
3 
vitlöksklyftor, finhackade
800 ml
grönsaksbuljong

Quinoasallad med karamelliserade groddar

Quinoasallad med karamelliserade groddar
Quinoasallad med karamelliserade groddar

Steg 1

300 g brysselkål, blancherade – 3 msk olivolja – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås2 tsk honung – 0,5 tsk chiliflingor

Dela brysselkålen i halvor. Värm olivoljan i en stekpanna, tillsätt brysselkålen och fräs i 3 minuter. Tillsätt Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt, honung och chili och koka i ytterligare 3 minuter.

Steg 2

2  ägg – 60 g grönkål – 180 g kokt quinoa – 80 g fetaost

Koka äggen i 7 minuter tills de är hårdkokta. Ta bort de hårda stjälkarna från grönkålen och hacka den i mindre bitar. Lägg quinoan i matlådor och tillsätt sedan brysselkål, grönkål, halverade ägg och fetaost.

Steg 3

2 msk olivolja – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 tsk honung – 1  vitlöksklyfta, finhackad – 0,5 msk vita sesamfrön – 20  valnötter

Blanda olivolja, Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt, honung och vitlök. Ringla dressingen över salladen och strö över sesamfrön och nötter.

Näringsinnehåll (per portion):2.682 kJ / 641 kcal
42 gFett
27 gProtein
45 gKolhydrater

Fyllda sötpotatisar med quinoa

Fyllda sötpotatisar med quinoa
Fyllda sötpotatisar med quinoa

Steg 1

700 g sötpotatis – 1 msk olivolja

Tvätta och torka sötpotatisen och skär den sedan på mitten. Stick hål i den flera gånger med en gaffel, pensla med olivolja och baka tills den är mjuk – cirka 30 minuter – i en ugn förvärmd till 180 °C (över- och undervärme). Gröp ur fruktköttet och ställ åt sidan, lämna en kant på cirka 1,5 cm.

Steg 2

40 g rödlök – 30 g grönkål – 2 msk olivolja – 40 g frysta ärtor – 0,5 msk tahini – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk vatten – 140 g kokt quinoa – 100 g fetaost

Tärna löken och ta bort de hårda stjälkarna från grönkålen. Fräs grönsakerna i en stekpanna med uppvärmd olivolja. Tillsätt ärtorna, tahinin, Kikkoman sojasås med mindre salt, 1 msk vatten och sötpotatisköttet från steg 1. Koka allt i 2 minuter, tillsätt sedan quinoan och blanda väl. Fyll sötpotatishalvorna med blandningen, toppa med bitar av fetaost och grädda i ytterligare 5 minuter i 180°C.

Steg 3

4 msk grekisk yoghurt – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås2 tsk honung – 15 g hackade valnötter – 0,5 msk hackad persilja

Blanda den grekiska yoghurten med Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt, honung, hackade nötter och persilja. Rör om väl. Ringla såsen över sötpotatisen före servering.

Tips

Du kan baka sötpotatisen i en airfryer.

Näringsinnehåll (per portion):3.384 kJ / 809 kcal
38 gFett
22 gProtein
98 gKolhydrater

Soppa på sötpotatis och ärtor

Soppa på sötpotatis och ärtor
Soppa på sötpotatis och ärtor

Steg 1

300 g sötpotatis – 300 g brysselkål, blancherade – 50 g rödlök – 2 msk olivolja – 2  vitlöksklyftor, finhackade – 800 ml grönsaksbuljong – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås50 g frysta ärtor

Skala sötpotatisen och skär den i tärningar. Skär brysselkålen på mitten och tärna löken fint. Värm olivoljan i en kastrull och fräs grönsakerna. Tillsätt vitlök, grönsaksbuljong och Kikkoman naturligt bryggd sojasås med mindre salt. Låt sjuda på låg värme i 8 minuter, tillsätt sedan ärtorna och koka i ytterligare 4 minuter.

Steg 2

100 g kokt quinoa – 0,5 msk hackad persilja

Skeda upp quinoan i matlådor, häll i soppan och strö över hackad persilja.

Näringsinnehåll (per portion):1.628 kJ / 389 kcal
12 gFett
14 gProtein
62 gKolhydrater

Tahini-sojaglaserade grönsaker med quinoa

Tahini-sojaglaserade grönsaker med quinoa
Tahini-sojaglaserade grönsaker med quinoa

Steg 1

90 g grönkål – 300 g brysselkål, blancherad – 50 g rödlök – 3 msk olivolja – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås1 msk tahini – 3 msk vatten – 2 tsk honung – 0,5 tsk chiliflingor – 0,5 msk vita sesamfrön

Ta bort de hårda stjälkarna från grönkålen, skär brysselkålen på mitten och skiva löken i tjocka skivor. Fräs grönsakerna i en stekpanna med uppvärmd olivolja i 3 minuter. Blanda Kikkoman sojasås med mindre salt, tahini, vatten, honung och chili i en skål. Häll såsen i pannan och koka allt i 8 minuter tills såsen reduceras och grönsakerna mjuknar. Strö över sesamfrön.

Steg 2

140 g frysta ärtor – 150 g kokt quinoa – 0,5 msk hackad persilja

Koka ärtorna i 4 minuter, häll sedan av vattnet och skölj dem under kallt vatten för att svalna. Lägg quinoan i en matlåda, tillsätt grönsakerna från steg 1 och de kokta ärtorna. Strö över hackad persilja.

Näringsinnehåll (per portion):2.004 kJ / 479 kcal
21 gFett
19 gProtein
59 gKolhydrater

Rostade grönsaker med fetaostdipp

Rostade grönsaker med fetaostdipp
Rostade grönsaker med fetaostdipp

Steg 1

350 g sötpotatis – 300 g brysselkål, blancherade – 70 g rödlök – 3 msk olivolja – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås2 tsk honung

Tärna sötpotatisen, halvera brysselkålen och dela löken i fyra delar. Blanda grönsakerna med olivoljan, Kikkoman sojasås med mindre salt och slutligen honung, rosta sedan i 25 minuter i 190°C (över- och undervärme) tills de är mjuka.

Steg 2

4 msk grekisk yoghurt – 70 g fetaost – 0,25 g chiliflingor – 1 msk hackad persilja

Mosa yoghurten med fetaosten och rör sedan i chiliflingorna och persiljan.

Steg 3

2  ägg – 1 msk vinäger – 30 g valnötter

Knäck äggen i en liten skål. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt vinägern och rör försiktigt om vattnet med en sked för att skapa en virvelvind. Skjut försiktigt in ägget i mitten. Pochera på låg värme i 2½ minuter. Upprepa med det andra ägget. Lägg över grönsakerna från steg 1 i en matlåda, ringla över yoghurtdippen, tillsätt äggen och strö över valnötterna (hela eller hackade).

Tips

Du kan också tillaga grönsakerna i en airfryer.

Näringsinnehåll (per portion):2.971 kJ / 710 kcal
41 gFett
27 gProtein
65 gKolhydrater

Upptäck mer

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet