Våra majonnäsrecept: hitta perfekta dippen för middag, snacks eller fest!
02. Juli 2024
ETT RECEPT, TVÅ TEORIER
Stavningen avslöjar kanske att majonnäs kommer från Frankrike. Det finns flera förklaringar till namnets ursprung och själva receptet. Den mest populära versionen ska vara att man firade erövringen av hamnstaden Mahón på Menorca 1756 och den efterföljande segern över engelsmännen. En kock ska då ha skapat "Sauce Mahonnaise" - "Sauce of Mahón". När majonnäs vispas, föreslår en annan teori att namnet kommer från det franska ordet "mailler", som betyder "att slå". Hur som helst, med en Kikkoman-sås i mixen är våra majonnäsdippar oslagbara!
ÄLSKAD RUNT OM I VÄRLDEN
Majonnäs i alla dess former är på allas läppar över de fem kontinenterna. I Afrika är det till och med på många huvuden, eftersom "hårmajonnäs" är väldigt populärt där som hårbalsam på grund av sin näringsrika blandning av olja och proteiner. Överraskande nog är majonnäs också en nyckelingrediens i det japanska köket, även om den kom dit först 1925. Sedan dess har japansk majonnäs blivit alltmer populär, vilket förhöjer många street food-klassiker. Kolla in vårt recept på Mango-poke majonnäsdipp med stekta sushibollar.
ALLSIDIG I KÖKET
Som nämnts känner alla till majonnäs med pommes frites, men det är mycket mer mångsidigt än du förväntar dig. Det beror delvis på att majonnäs tillhör de fem så kallade "bassåserna". Som den enda kalla utgör den grunden för otaliga variationer. Dessa inkluderar naturligtvis många salladsdressingar, men också såser för att berika varma rätter. En av dess framstående användningsområden är som dipp. Möjligheterna är nästan oändliga. Vår Ananasmajonnäsdipp med laxtacos visar hur majonnäs kan vara en värdefull smakbärare för fruktiga läckerheter!
VEGAN? INGA PROBLEM!
Vegansk majonnäs har varit på modet ett tag nu! Den största skillnaden är förstås frånvaron av animaliska produkter: veganska majonnäser är rent växtbaserade och innehåller inga ägg. Detta ersätts ofta av kikärtsvatten eller sojaprotein. Resten av ingredienserna är oförändrade. Ett tips för laktoskänsliga fans: kommersiellt framställda majonnäser med låg fetthalt kan ibland innehålla mjölkproteiner, men veganska varianter är 100 % laktosfria. Oavsett om du efterfrågar vegansk eller traditionell -färska råvaror av hög kvalitet är nyckeln. Så vårt tips: gör den själv! Det är väldigt enkelt och låter dig skapa majonnäs precis som du vill ha den. Om du är flexitarian och okej med ägg, prova vår Poke majonnäsdipp med avokado och ägg!
BÄST AV ALLT: GÖR DET SJÄLV!
Att laga mat är roligt, och ju fler hemgjorda ingredienser du använder, desto stoltare kan du vara över dina kulinariska skapelser. Oavsett om det är vår Tahini-majonnäsdipp med fyllda gurkbåtar eller taco-mayo-dipp med bakade bönnachos, så kan du enkelt blanda ihop den majonnäs du behöver på nolltid istället för att köpa den. För grundreceptet behöver du 1 färskt ägg och 1 tesked medelvarm senap, båda vid rumstemperatur. Tillsätt 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk socker och 200 ml rapsolja. Mixa alla ingredienser till en krämig blandning med en stavmixer och smaka av med salt och peppar. Experimentera gärna med mängderna och ingredienserna. Unna dig mer majonnäsvariation!