Gratinerad broccoli, blomkål och glaserad pumpa med knaprigt sojasåsströssel

Total tid 45 Min.
15 Min. Tid för förberedelse
30 Min. Tillagningstid

Ingredienser

4 Portioner
320 g
broccoli
320 g
blomkål
320 g
pumpafruktkött (t.ex. hokkaidopumpa)
1 tsk
olivolja
100 ml
äppeljuice

Till béchamelsåsen:

2 msk
jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
30 g
vetemjöl
400 ml
havremjölk (eller mandelmjölk eller sojamjölk)
50 ml
grönsaksbuljong
2 msk
kokosmjölk
1 tsk
strösocker
 ½ tsk
salt
lite peppar

Till sojasåsströsslet:

1 msk
jordnötsolja (eller vegetabilisk olja)
2 
stjälkar färsk persilja
Näringsinnehåll (per portion): 1380 kJ  /  329 kcal
12,9 g Fett
13,1 g Protein
40,5 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Dela broccolin och blomkålen i små buketter, skölj, förväll och låt dem rinna av väl. Skölj och fintärna pumpan (ca 1 cm). Hetta upp oljan i en liten kastrull, tillsätt och fräs upp pumpan. Tillsätt äppeljuicen och låt koka upp. Tillsätt sojasåsen och fortsätt koka tills vätskan kokat bort nästan helt.

Steg 2

Béchamelsås: Hett upp jordnötsoljan i en kastrull, tillsätt och fräs upp mjölet. Tillsätt efter hand den varma havremjölken, buljongen och kokosmjölken, låt koka upp under omrörning och småkoka i ca 1–2 minuter. Krydda såsen med socker, salt och peppar.

Steg 3

Sätt ugnen på 160 °C över- och undervärme (140 °C varmluft). Sojasåsströssel: Blanda sojasåsen väl med jordnötsoljan. Lägg pankomjölet i en skål, häll över sojasås-jordnötsoljeblandningen och blanda väl. Fördela pankoblandningen på bakplåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i ca 6–7 minuter. Skölj och klappa persiljan torr, plocka av och finhacka bladen. Ta ut pankoblandningen ur ugnen och blanda med persiljan.

Steg 4

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg den glaserade pumpan i en ugnsform och ovanpå omväxlande broccolin och blomkålen. Häll över béchamelsåsen och gratinera i bakugnen i ca 2–3 minuter tills ytan är gyllenbrun. Ta ut gratängen ur ugnen, strö över sojasåsströsslet och servera.

Recept-ID: 244

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Dela broccolin och blomkålen i små buketter, skölj, förväll och låt dem rinna av väl. Skölj och fintärna pumpan (ca 1 cm). Hetta upp oljan i en liten kastrull, tillsätt och fräs upp pumpan. Tillsätt äppeljuicen och låt koka upp. Tillsätt sojasåsen och fortsätt koka tills vätskan kokat bort nästan helt.

Béchamelsås: Hett upp jordnötsoljan i en kastrull, tillsätt och fräs upp mjölet. Tillsätt efter hand den varma havremjölken, buljongen och kokosmjölken, låt koka upp under omrörning och småkoka i ca 1–2 minuter. Krydda såsen med socker, salt och peppar.

Sätt ugnen på 160 °C över- och undervärme (140 °C varmluft). Sojasåsströssel: Blanda sojasåsen väl med jordnötsoljan. Lägg pankomjölet i en skål, häll över sojasås-jordnötsoljeblandningen och blanda väl. Fördela pankoblandningen på bakplåt med bakplåtspapper och ugnsbaka i ca 6–7 minuter. Skölj och klappa persiljan torr, plocka av och finhacka bladen. Ta ut pankoblandningen ur ugnen och blanda med persiljan.

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft). Lägg den glaserade pumpan i en ugnsform och ovanpå omväxlande broccolin och blomkålen. Häll över béchamelsåsen och gratinera i bakugnen i ca 2–3 minuter tills ytan är gyllenbrun. Ta ut gratängen ur ugnen, strö över sojasåsströsslet och servera.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.