Svenska köttbullar med krämigt potatismos och svampsallad.

Total tid 60 Min.
30 Min. Tid för förberedelse
30 Min. Tillagningstid

Hemligheten bakom dessa läckra och rediga köttbullar: det extra krämiga potatismoset och en sallad utöver det vanliga med färsk svamp!

Ingredienser

4 Portioner

Till köttbullarna:

1 
lök
2 
vitlöksklyftor
500 g
blandad köttfärs (nötkött och fläsk)
1 
ägg
2 msk
ströbröd

Till spotatispurén med gräddfil:

1 kg
potatis
2 msk
salt
100 g
gräddfil
100 g
smör
1 nypa
muskotnöt

Till såsen:

40 g
smör
40 g
mjöl
350 ml
köttbuljong
100 ml
grädde

Till svampsalladen:

1 msk
cidervinäger
1 msk
rapsolja
1 tsk
senap
250 g
svamp
Gräslök
Näringsinnehåll (per portion): 4017.6 kJ  /  964.6 kcal
62 g Fett
34,3 g Protein
63,1 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

1  lök – 2  vitlöksklyftor – 500 g blandad köttfärs (nötkött och fläsk) – 1  ägg – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2 msk ströbröd

Skala och finhacka löken och vitlöken
Tillsätt lök, vitlök, ägg, Kikkoman sojasås och ströbröd till färsen och knåda väl
Forma köttbullar av blandingen med en vikt på ca. 35 g 
Stek köttbullarna på alla sidor i en panna med olja
Sätt in köttbullarna i ugnen på 180 °C över-/undervärme i 10 minuter så att de blir genomstekta.

Steg 2

40 g smör – 40 g mjöl – 350 ml köttbuljong – 100 ml grädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjöl och blanda väl
Häll i buljong och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar något
Tillsätt grädden och smaka av med Kikkoman sojasås
Håll såsen varm

Steg 3

1 kg potatis – 2 msk salt – 100 g gräddfil – 100 g smör – 1 nypa muskotnöt

Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten tills den är mjuk
Häll av potatisen och låt ångan skingras
Mosa ner gräddfil, smör och muskotnöt i potatispurén

Steg 4

2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 msk cidervinäger – 1 msk rapsolja – 1 tsk senap – 250 g svamp – Gräslök

Häll Kikkoman sojasås, cidervinäger och rapsolja med senap i en liten helt försluten matbehållare
Stäng och skaka dressingen väl
Skiva svampen fint och marinera i dressingen
Skär gräslöken fint och tillsätt

Servera köttbullarna med såsen hälld över och   potatismos samt svampsallad vid sidan 

Recept-ID: 1186

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

1  lök – 2  vitlöksklyftor – 500 g blandad köttfärs (nötkött och fläsk) – 1  ägg – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2 msk ströbröd

Skala och finhacka löken och vitlöken
Tillsätt lök, vitlök, ägg, Kikkoman sojasås och ströbröd till färsen och knåda väl
Forma köttbullar av blandingen med en vikt på ca. 35 g 
Stek köttbullarna på alla sidor i en panna med olja
Sätt in köttbullarna i ugnen på 180 °C över-/undervärme i 10 minuter så att de blir genomstekta.

40 g smör – 40 g mjöl – 350 ml köttbuljong – 100 ml grädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjöl och blanda väl
Häll i buljong och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar något
Tillsätt grädden och smaka av med Kikkoman sojasås
Håll såsen varm

1 kg potatis – 2 msk salt – 100 g gräddfil – 100 g smör – 1 nypa muskotnöt

Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten tills den är mjuk
Häll av potatisen och låt ångan skingras
Mosa ner gräddfil, smör och muskotnöt i potatispurén

2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 msk cidervinäger – 1 msk rapsolja – 1 tsk senap – 250 g svamp – Gräslök

Häll Kikkoman sojasås, cidervinäger och rapsolja med senap i en liten helt försluten matbehållare
Stäng och skaka dressingen väl
Skiva svampen fint och marinera i dressingen
Skär gräslöken fint och tillsätt

Servera köttbullarna med såsen hälld över och   potatismos samt svampsallad vid sidan 

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.