Svenska köttbullar med krämigt potatismos och svampsallad.
Hemligheten bakom dessa läckra och rediga köttbullar: det extra krämiga potatismoset och en sallad utöver det vanliga med färsk svamp!
Ingredienser
Till köttbullarna:
Till spotatispurén med gräddfil:
Till såsen:
Till svampsalladen:
Förberedelse
Steg 1
1 lök – 2 vitlöksklyftor – 500 g blandad köttfärs (nötkött och fläsk) – 1 ägg – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 msk ströbröd
Skala och finhacka löken och vitlöken
Tillsätt lök, vitlök, ägg, Kikkoman sojasås och ströbröd till färsen och knåda väl
Forma köttbullar av blandingen med en vikt på ca. 35 g
Stek köttbullarna på alla sidor i en panna med olja
Sätt in köttbullarna i ugnen på 180 °C över-/undervärme i 10 minuter så att de blir genomstekta.
Steg 2
40 g smör – 40 g mjöl – 350 ml köttbuljong – 100 ml grädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt mjöl och blanda väl
Häll i buljong och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar något
Tillsätt grädden och smaka av med Kikkoman sojasås
Håll såsen varm
Steg 3
1 kg potatis – 2 msk salt – 100 g gräddfil – 100 g smör – 1 nypa muskotnöt
Skala potatisen och koka den i rikligt med saltat vatten tills den är mjuk
Häll av potatisen och låt ångan skingras
Mosa ner gräddfil, smör och muskotnöt i potatispurén
Steg 4
2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 msk cidervinäger – 1 msk rapsolja – 1 tsk senap – 250 g svamp – Gräslök
Häll Kikkoman sojasås, cidervinäger och rapsolja med senap i en liten helt försluten matbehållare
Stäng och skaka dressingen väl
Skiva svampen fint och marinera i dressingen
Skär gräslöken fint och tillsätt
Servera köttbullarna med såsen hälld över och potatismos samt svampsallad vid sidan
Recept-ID: 1186
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer