Lins- och bönburgare med halloumiost och rökt plommon BBQ-sås
Prova denna vegetariska hamburgare med en bön- och linsbiff, hemmagjord rökt plommon BBQ-sås och hembakat bröd. Ett utsökt och näringsrikt alternativ till traditionella hamburgare av kött.
Ingredienser
Hamburgebröd:
Lins- och bönbiff:
BBQ sås:
Dessutom:
Förberedelse
Steg 1
140 g vanligt mjöl – 5 g torr jäst – 1 msk socker – 1 litet ägg – ½ tsk salt – 60 ml vatten – 20 g smält smör – sesamfrön – 1 uppvispat ägg
Blanda mjöl, jäst, socker, ägg, salt och vatten i en skål och börja knåda degen. Tillsätt smöret och knåda tills det är slätt och mjukt. Ställ åt sidan för att jäsa. Forma degen till 4 bröd, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt jäsa på en varm plats. När bröden har fördubblats i storlek, grädda i en förvärmd ugn på 200 °C i cirka 15 minuter.
Steg 2
1 liten lök – 1 vitlöksklyfta – 40 g gröna linser – 200 g röda bönor (konserverade) – 1 msk tomatpuré – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 1 tsk paprikapulver – ½ tsk spiskummin – 25 g havregryn – 1 msk psylliumskal – 1 msk hackad persilja
Koka linserna i 1 dl vatten. Tärna löken och finhacka vitlöken. Blanda de avrunna linserna, bönorna, tomatpurén, Kikkoman sojasås, kryddor, havregryn och psylliumskal i en skål. Mixa till en ganska grov blandning. Tillsätt den hackade persiljan och blanda.
Steg 3
3 msk olivolja
Forma blandningen till biffar. Lägg på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och grädda i 180 °C i ca 20 minuter.
Steg 4
50 ml vatten – 50 g rökta plommon – 1 tsk vinäger – 1 tsk farinsocker – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ½ tsk senap – ½ tsk kanel – ¼ tsk chilipulver – 50 g ketchup – 15 ml konjak
Täck de rökta plommonen med vatten och låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter tills de är mjuka. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp igen. Puré till en slät sås, tillsätt mer vatten om det behövs.
Steg 5
100 g halloumi ost – ½ tomat – 1 handfull rucolasallad
Skär halloumiosten i 1 cm tjocka skivor och grilla dem. Skiva bröden och bred undersidan med BBQ-sås. Lägg biff, halloumiost, tomat och ruccolasallad på den nedre halvan. Lägg på locket av brödet och servera genast.
Tips:
Du kan ersätta den hemgjorda BBQ plommonsåsen med en färdig asiatisk plommonsås genom att tillsätta en tesked rökt paprikapulver.
Recept-ID: 1219
Recept som PDF
Tack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer