Lins- och bönburgare med halloumiost och rökt plommon BBQ-sås

Total tid 120 Min.
20 Min. Tid för förberedelse
40 Min. Tillagningstid
60 Min. Vilotid

Prova denna vegetariska hamburgare med en bön- och linsbiff, hemmagjord rökt plommon BBQ-sås och hembakat bröd. Ett utsökt och näringsrikt alternativ till traditionella hamburgare av kött.

Ingredienser

2 Portioner

Hamburgebröd:

140 g
vanligt mjöl
5 g
torr jäst
1 msk
socker
1 
litet ägg
 ½ tsk
salt
60 ml
vatten
20 g
smält smör
sesamfrön
1 
uppvispat ägg

Lins- och bönbiff:

1 
liten lök
1 
vitlöksklyfta
40 g
gröna linser
200 g
röda bönor (konserverade)
1 msk
tomatpuré
1 tsk
paprikapulver
 ½ tsk
spiskummin
25 g
havregryn
1 msk
psylliumskal
1 msk
hackad persilja
3 msk
olivolja

BBQ sås:

50 ml
vatten
50 g
rökta plommon
1 tsk
vinäger
1 tsk
farinsocker
 ½ tsk
senap
 ½ tsk
kanel
 ¼ tsk
chilipulver
50 g
ketchup
15 ml
konjak

Dessutom:

100 g
halloumi ost
 ½ 
tomat
1 handfull
ruccolasallad
Näringsinnehåll (per portion): 3245 kJ  /  775 kcal
22 g Fett
35 g Protein
110 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

140 g vanligt mjöl – 5 g torr jäst – 1 msk socker – 1  litet ägg –  ½ tsk salt – 60 ml vatten – 20 g smält smör – sesamfrön – 1  uppvispat ägg

Blanda mjöl, jäst, socker, ägg, salt och vatten i en skål och börja knåda degen. Tillsätt smöret och knåda tills det är slätt och mjukt. Ställ åt sidan för att jäsa. Forma degen till 4 bröd, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt jäsa på en varm plats. När bröden har fördubblats i storlek, grädda i en förvärmd ugn på 200 °C i cirka 15 minuter.

Steg 2

1  liten lök – 1  vitlöksklyfta – 40 g gröna linser – 200 g röda bönor (konserverade) – 1 msk tomatpuré – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 tsk paprikapulver –  ½ tsk spiskummin – 25 g havregryn – 1 msk psylliumskal – 1 msk hackad persilja

Koka linserna i 1 dl vatten. Tärna löken och finhacka vitlöken. Blanda de avrunna linserna, bönorna, tomatpurén, Kikkoman sojasås, kryddor, havregryn och psylliumskal i en skål. Mixa till en ganska grov blandning. Tillsätt den hackade persiljan och blanda.

Steg 3

3 msk olivolja

Forma blandningen till biffar. Lägg på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och grädda i 180 °C i ca 20 minuter.

Steg 4

50 ml vatten – 50 g rökta plommon – 1 tsk vinäger – 1 tsk farinsocker – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk senap –  ½ tsk kanel –  ¼ tsk chilipulver – 50 g ketchup – 15 ml konjak

Täck de rökta plommonen med vatten och låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter tills de är mjuka. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp igen. Puré till en slät sås, tillsätt mer vatten om det behövs.

Steg 5

100 g halloumi ost –  ½  tomat – 1 handfull rucolasallad

Skär halloumiosten i 1 cm tjocka skivor och grilla dem. Skiva bröden och bred undersidan med BBQ-sås. Lägg biff, halloumiost, tomat och ruccolasallad på den nedre halvan. Lägg på locket av brödet  och servera genast.

Tips:

Du kan ersätta den hemgjorda BBQ plommonsåsen med en färdig asiatisk plommonsås genom att tillsätta en tesked rökt paprikapulver.

Recept-ID: 1219

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

140 g vanligt mjöl – 5 g torr jäst – 1 msk socker – 1  litet ägg –  ½ tsk salt – 60 ml vatten – 20 g smält smör – sesamfrön – 1  uppvispat ägg

Blanda mjöl, jäst, socker, ägg, salt och vatten i en skål och börja knåda degen. Tillsätt smöret och knåda tills det är slätt och mjukt. Ställ åt sidan för att jäsa. Forma degen till 4 bröd, pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Låt jäsa på en varm plats. När bröden har fördubblats i storlek, grädda i en förvärmd ugn på 200 °C i cirka 15 minuter.

1  liten lök – 1  vitlöksklyfta – 40 g gröna linser – 200 g röda bönor (konserverade) – 1 msk tomatpuré – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås1 tsk paprikapulver –  ½ tsk spiskummin – 25 g havregryn – 1 msk psylliumskal – 1 msk hackad persilja

Koka linserna i 1 dl vatten. Tärna löken och finhacka vitlöken. Blanda de avrunna linserna, bönorna, tomatpurén, Kikkoman sojasås, kryddor, havregryn och psylliumskal i en skål. Mixa till en ganska grov blandning. Tillsätt den hackade persiljan och blanda.

3 msk olivolja

Forma blandningen till biffar. Lägg på en bakplåt klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och grädda i 180 °C i ca 20 minuter.

50 ml vatten – 50 g rökta plommon – 1 tsk vinäger – 1 tsk farinsocker – 1 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk senap –  ½ tsk kanel –  ¼ tsk chilipulver – 50 g ketchup – 15 ml konjak

Täck de rökta plommonen med vatten och låt sjuda på svag värme i cirka 15 minuter tills de är mjuka. Tillsätt resterande ingredienser och låt koka upp igen. Puré till en slät sås, tillsätt mer vatten om det behövs.

100 g halloumi ost –  ½  tomat – 1 handfull rucolasallad

Skär halloumiosten i 1 cm tjocka skivor och grilla dem. Skiva bröden och bred undersidan med BBQ-sås. Lägg biff, halloumiost, tomat och ruccolasallad på den nedre halvan. Lägg på locket av brödet  och servera genast.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.