Krämig knivmusselsoppa med sojasås
Krämig knivmusselsoppa med sojasås

Krämig knivmusselsoppa med sojasås

5 3 Betyg
Total tid 45 Min.
15 Min. Tid för förberedelse
30 Min. Tillagningstid

Extra krämig musselsoppa fullspäckad med grönsaker som morot, potatis, selleri och lök. En skvätt Kikkoman sojasås ger den en extra umami-kick.

Ingredienser

2 Portioner
7 
knivmusslor
500 ml
vatten
1 msk
osaltat smör
1 
stor lök
1 
medelstor potatis
1 
morot
 ¼ 
selleri
1 tsk
tomatpuré
2 
kvistar timjan
1 
lagerblad
250 ml
vispgrädde
250 ml
fiskbuljong
2 msk
citronsaft
14 
strån gräslök
 ½ 
citron

Förberedelse

Steg 1

7  knivmusslor – 500 ml vatten

Lägg knivmusslorna i en kastrull, tillsätt vatten (ca 500 ml) och koka sedan på medelhög värme. Täck över och koka tills musslorna har öppnat sig (ca 10-12 minuter). Efter den tiden, ta av kastrullen och låt musslorna svalna.

Steg 2

1 msk osaltat smör – 1  stor lök – 1  medelstor potatis – 1  morot –  ¼  selleri – 1 tsk tomatpuré – 2  kvistar timjan – 1  lagerblad

Skala först alla grönsaker och skär dem i tärningar (ca 3-4 mm). Smält smör och grönsaker i en gryta med tjock botten. Fräs i ca 2-3 minuter på medelhög värme eller tills de är fint karamelliserade och gyllenbruna.
 
När grönsakerna är klara, tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad och fortsätt koka i 2 minuter till under omrörning då och då.

Steg 3

250 ml vispgrädde – 250 ml fiskbuljong – 2 msk citronsaft – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Tillsätt vispgrädde och fiskfond. Sänk värmen till medellåg, täck grytan med lock och låt koka i ca 20 minuter. När grönsakerna är genomstekta, tillsätt citronsaft och soja.

Steg 4

Låt koka i 1 minut till och mixa sedan på högsta hastighet i 3-3,5 minuter med en mixer.

Steg 5

14  strån gräslök –  ½  citron

Hacka gräslöken i små bitar. Häll den krämiga soppan i skålen, toppa med kokta knivmusslor och hackad gräslök. Skär citronen i klyftor och servera den vid sidan av.

Tips:

Du kan byta ut knivmusslor mot vilken annan typ av musslor som helst.

Recept-ID: 1158

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

7 knivmusslor – 500 ml vatten

Lägg knivmusslorna i en kastrull, tillsätt vatten (ca 500 ml) och koka sedan på medelhög värme. Täck över och koka tills musslorna har öppnat sig (ca 10-12 minuter). Efter den tiden, ta av kastrullen och låt musslorna svalna.

1 msk osaltat smör – 1 stor lök – 1 medelstor potatis – 1 morot – ¼ selleri – 1 tsk tomatpuré – 2 kvistar timjan – 1 lagerblad

Skala först alla grönsaker och skär dem i tärningar (ca 3-4 mm). Smält smör och grönsaker i en gryta med tjock botten. Fräs i ca 2-3 minuter på medelhög värme eller tills de är fint karamelliserade och gyllenbruna.
 
När grönsakerna är klara, tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad och fortsätt koka i 2 minuter till under omrörning då och då.

250 ml vispgrädde – 250 ml fiskbuljong – 2 msk citronsaft – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Tillsätt vispgrädde och fiskfond. Sänk värmen till medellåg, täck grytan med lock och låt koka i ca 20 minuter. När grönsakerna är genomstekta, tillsätt citronsaft och soja.

Låt koka i 1 minut till och mixa sedan på högsta hastighet i 3-3,5 minuter med en mixer.

14 strån gräslök – ½ citron

Hacka gräslöken i små bitar. Häll den krämiga soppan i skålen, toppa med kokta knivmusslor och hackad gräslök. Skär citronen i klyftor och servera den vid sidan av.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.