Karelsk gryta med krämigt potatismos
En rejäl köttgrytaspecialitet från Östersjöns nordligaste stränder med lök, purjolök och champinjoner. Perfekt för kyliga dagar!
Ingredienser
Till köttgrytan:
För potatismos:
Förberedelse
Steg 1
2 lökar – 2 purjolökar – 4 morötter – 250 g champinjoner – 2 vitlöksklyftor
Skala löken och skär dem i hasselnötsstora bitar. Tvätta purjolök och morötter, rensa champinjonerna och skär allt i ca 1 cm tjocka skivor. Skala vitlöken och skär i fina skivor.
Steg 2
250 g nötköttsbiff (chuck steak eller högrev) – 250 g lammskuldra – 2 msk rapsolja
Skär köttet i 1 cm tärningar, stek i en stor kastrull med olja. Ta sedan ur köttet från kastrullen.
Steg 3
2 msk tomatpuré – 2 msk rapsolja
Fräs grönsakerna med oljan och tomatpurén i samma kastrull medan den fortfarande är varm.
Steg 4
500 ml grönsaksbuljong – 250 ml grädde – 6 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 lagerblad – Stekt kött
Deglasera grönsakerna med grönsaksfonden, grädden och Kikkoman sojasås, tillsätt lagerbladen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen med grönsakerna, låt sjuda i 1-1,5 timme.
Steg 5
1 kg potatis – Salt – 150 g smör – 200 ml mjölk – Muskot – Salt att smaka av med
Tvätta och skala potatisen och lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten, tillsätt rikligt med salt och koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av i den heta pannan. Mosa potatisen med smör, mjölk och muskotnöt till en krämig puré. Smaka av med salt. Garnera den färdiga rätten med persilja.
Recept-ID: 1201
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer