Karelsk gryta med krämigt potatismos

Total tid 135 Min.
45 Min. Tid för förberedelse
90 Min. Tillagningstid

En rejäl köttgrytaspecialitet från Östersjöns nordligaste stränder med lök, purjolök och champinjoner. Perfekt för kyliga dagar!

Ingredienser

4 Portioner

Till köttgrytan:

250 g
nötköttsbiff (chuck steak eller högrev)
250 g
lamm
2 msk
rapsolja
2 
lökar
2 
purjolökar
4 
morötter
250 g
champinjoner
2 
vitlöksklyftor
2 msk
tomatpuré
2 msk
rapsolja
500 ml
grönsaksbuljong
250 ml
grädde
2 
lagerblad
Färsk persilja att dekorera

För potatismos:

1 kg
potatis (mjölig)
150 g
smör
200 ml
mjölk
Muskot
Salt
Näringsinnehåll (per portion): 4291.6 kJ  /  1030.3 kcal
64,3 g Fett
40,2 g Protein
66 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

2  lökar – 2  purjolökar – 4  morötter – 250 g champinjoner – 2  vitlöksklyftor

Skala löken och skär dem i hasselnötsstora bitar. Tvätta purjolök och morötter, rensa champinjonerna och skär allt i ca 1 cm tjocka skivor. Skala vitlöken och skär i fina skivor.

 

Steg 2

250 g nötköttsbiff (chuck steak eller högrev) – 250 g lammskuldra – 2 msk rapsolja

Skär köttet i 1 cm tärningar, stek i en stor kastrull med olja. Ta sedan ur köttet från kastrullen.

 

Steg 3

2 msk tomatpuré – 2 msk rapsolja

Fräs grönsakerna med oljan och tomatpurén i samma kastrull medan den fortfarande är varm.

Steg 4

500 ml grönsaksbuljong – 250 ml grädde – 6 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2  lagerblad – Stekt kött

Deglasera grönsakerna med grönsaksfonden, grädden och Kikkoman sojasås, tillsätt lagerbladen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen med grönsakerna, låt sjuda i 1-1,5 timme.

 

Steg 5

1 kg potatis – Salt – 150 g smör – 200 ml mjölk – Muskot – Salt att smaka av med

Tvätta och skala potatisen och lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten, tillsätt rikligt med salt och koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av i den heta pannan. Mosa potatisen med smör, mjölk och muskotnöt till en krämig puré. Smaka av med salt. Garnera den färdiga rätten med persilja.

 

Recept-ID: 1201

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

2  lökar – 2  purjolökar – 4  morötter – 250 g champinjoner – 2  vitlöksklyftor

Skala löken och skär dem i hasselnötsstora bitar. Tvätta purjolök och morötter, rensa champinjonerna och skär allt i ca 1 cm tjocka skivor. Skala vitlöken och skär i fina skivor.

 

250 g nötköttsbiff (chuck steak eller högrev) – 250 g lammskuldra – 2 msk rapsolja

Skär köttet i 1 cm tärningar, stek i en stor kastrull med olja. Ta sedan ur köttet från kastrullen.

 

2 msk tomatpuré – 2 msk rapsolja

Fräs grönsakerna med oljan och tomatpurén i samma kastrull medan den fortfarande är varm.

500 ml grönsaksbuljong – 250 ml grädde – 6 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås2  lagerblad – Stekt kött

Deglasera grönsakerna med grönsaksfonden, grädden och Kikkoman sojasås, tillsätt lagerbladen. Lägg tillbaka köttet i kastrullen med grönsakerna, låt sjuda i 1-1,5 timme.

 

1 kg potatis – Salt – 150 g smör – 200 ml mjölk – Muskot – Salt att smaka av med

Tvätta och skala potatisen och lägg den i en kastrull. Fyll på med kallt vatten, tillsätt rikligt med salt och koka potatisen mjuk. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av i den heta pannan. Mosa potatisen med smör, mjölk och muskotnöt till en krämig puré. Smaka av med salt. Garnera den färdiga rätten med persilja.

 

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.