Bräserade oxkinder med potatismos och brysselkål
Oxkind är redan visuellt fantastisk i sig. Dess robusta röda nyans är delikat marmorerad, och dess smak är intensiv och rik. Tillsammans med potatismos av kålrot och brysselkål upptill är det en sann fest!
Ingredienser
Till oxkinden:
Till kålrotsmoset:
Till brysselkålen:
Förberedelse
Steg 1
1 morot – 100 g rotselleri – 1 lök – ½ lök vitlök – 3 msk rapsolja – 1 msk tomatpuré – 150 ml rött vin – 80 ml Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 350 ml vatten
Tvätta och torka morötterna och rotsellerin, skär dem i valnötsstora bitar. Skala löken och vitlöken, hacka båda grovt. Fräs allt med rapsolja i en panna tills det är gyllenbrunt. Tillsätt tomatpurén och fräs kort. Deglasera med rött vin och reducera till hälften. Tillsätt Kikkoman sojasås samt vatten och låt sjuda i cirka 10 minuter. Häll fonden genom en sil ner i en kanna och kassera grönsakerna.
Steg 2
4 oxkinder – 3 msk rapsolja
Värm ugnen till 180 °C över- och undervärme, och använd en långpannan utan lock. Tvätta och torka oxkinderna. Skär tunt bort silverskinnet och fettet . Gnid in oxkinderna med olja och grädda dem i pannan i ca 10 minuter i ugnen. Häll i fonden från steg 1 och låt bräsera, övertäckt, i cirka 90 minuter.
Steg 3
500 g fast potatis – 400 g kålrot – 100 ml mjölk – 80 ml olivolja – 4 nypa salt – 1 nypa socker
Tvätta och torka potatisen och kålroten. Skär båda i stora tärningar, lägg i en kastrull med kallt vatten och koka tills de är mjuka. Häll av vattnet, mosa med mjölk, olivolja, salt och socker. Om moset är för torrt, tillsätt lite mer mjölk. Täck över och håll varmt.
Steg 4
300 g brysselkål – 2 msk rapsolja – 2 tsk honung – 2 msk äppeljuice – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Tvätta och torka brysselkålen. Skär bort stjälken med en liten kniv och plocka bort de yttre bladen. Stek i en panna med olja. Deglasera med honung, äppeljuice och Kikkoman sojasås. Ta bort från värmen.
Steg 5
Ordna oxkinderna med såsen, potatismoset, samt brysselkålen. Smaklig måltid!
Recept-ID: 1193
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer