Allt du behöver veta om avokado

13. augusti 2025

Allas gröna favoritfrukt

Avokado är mer än bara en mattrend – de är genuina näringsbomber! I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om deras ursprung, näringsämnen, förvaring och läckra receptidéer för denna exotiska superfrukt.

Sorter och hur de smakar

  • Den populära Hass-avokadon har ett mörkt, strävt skal som nästan blir svart när den mognar, med krämigt, nötaktigt fruktkött - vilket gör den till det bästa valet för guacamole.
  • Den välkända Fuerte-sorten är grön, len och päronformad, med en mild, lite smörig smak.
  • Baconsorten är också populär – den har ett tunt, grönt skal och en något ljusare, mindre intensiv smak.
  • Pinkerton avokado är kända för sin höga „kötthalt“, långsträckta form och rika, smöriga smak.
  • Reed-sorten har slät och grönt skal med gult fruktkött, med en lätt söt smak – perfekt för ”bowls” och pålägg.
  • Ettinger är stor och smal med slät, ljusgrönt skal. Dess innehåll är delikat men något mindre aromatiskt - perfekt för lättare rätter.
  • Sorten Nabal är rund med fast, grönt skal, krämigt innehåll och lägre fetthalt.

Vad är det som gör avokado så speciell?

Avokado är fullproppad med näringsämnen: de är rika på omättade fettsyror som stödjer hjärt- och cirkulationshälsan, och innehåller vitaminerna A, C, E, K och flera B-vitaminer. Deras höga kaliuminnehåll - nästan dubbelt så högt som för bananer - stöder muskelfunktion och blodtryck. Fiber hjälper matsmältningen, medan antioxidanter har antiinflammatoriska egenskaper. Trots sin höga fetthalt (cirka 23 g per 100 g) anses avokado vara en del av en balanserad kost – även för lågkolhydratfans och veganer.

När är en avokado mogen?

Du kan se att en avokado är mogen när dess skal ger efter för ett lätt tryck. Om den fortfarande är fast kan du antingen låta den mogna i rumstemperatur eller lägga den i en papperspåse med äpplen och päron för att påskynda mognadsprocessen.

Det finns flera tecken på att en avokado är övermogen. Om den känns för mjuk när den trycks ned är den förmodligen övermogen. Mörka fläckar på skalet är också ett dåligt tecken. Brungrått, trådigt kött med svarta märken betyder vanligtvis att avokadon inte längre är bra att äta. Små bruna fläckar är dock i allmänhet ofarliga.

Förvara och konservera avokado på rätt sätt

Om avokadon redan är mogen och uppskuren är det viktigt att förhindra att den blir brun. För att göra detta, strö snittytan med citronsaft, lämna kärnan på plats och förvara den i en lufttät behållare.

Hela avokado bör inte frysas, eftersom de blir mosiga när de tinas. Däremot går de att mosa, blanda med lite citronsaft och frysa i små portioner.

Så kan du förbereda avokado

Oavsett om den är skivad eller mosad, som pålägg eller dipp, i skålar, smoothies eller sallader – avokado är inte bara läcker utan otroligt mångsidig. Guacamole är förmodligen den mest kända användningen, men avokado kan till och med användas i desserter och kakor!

Avokado och sojasås i modern matlagning

Avokado och soja är ett dream team på mer än ett sätt!

För det första balanserar deras smaker varandra: den milda, smöriga avokadon kompletterar perfekt den salta, umamirika sojasåsen och skapar en underbar fusion av aromer. Deras olika konsistens passar också utmärkt tillsammans. 

  • Från krämiga dipp och salta pålägg till ”bowls” och sallader, dessa två ingredienser passar perfekt  ihop. Sushi med lax, gurka och avokado är en favorit – även här är sojasås viktigt.

  • Kul fakta: mogen avokado har en liknande konsistens som rå tonfisk (sashimi), speciellt i kombination med wasabi. Så om du vill kan de till och med användas som ersättning för fisk!

  • Saker och ting blir ännu mer spännande med kreativa inslag som grillad eller friterad avokado – tänk krispiga avokadopinnar med en dipp. I kombination med Kikkoman sojasås, Kikkoman Ponzu citron eller Kikkoman Teriyaki Marinad når smaken en helt ny nivå.

  • Och till efterrätt? Kombinationen av avokado med den söta Kikkoman såsen för ris - fungerar förvånansvärt bra i desserter, även cheesecakes! Skulle du ha gissat det?

Känner du dig inspirerad efter att ha lärt dig så mycket om denna exotiska delikatess? Är du redo att tillfredsställa både din aptit och kunskapstörst? Då kommer här några aptitretande receptidéer att prova!

Avokadons ursprung

Avokadoträdet tillhör den så kallade lagerfamiljen och har varit uppskattat i Sydamerika i tusentals år. Det fördes till Europa av spanjorerna först på 1500-talet. Avokadon vi köper här kommer främst från Mexiko, Chile, Brasilien och Peru, men även från Spanien och Sydafrika.

Avokado och hållbarhet

Efter all denna entusiasm och inspiration är det viktigt att inte förbise ett nyckelfaktum: avokadoodling kräver mycket vatten. Långa transportvägar får också ofta kritik för sin miljöpåverkan. Om du vill njuta av de många läckra avokadorätterna rekommenderar vi att du kontrollerar fruktens ursprung när du köper – och väljer produkter som har färdats en kortare sträcka där det är möjligt.

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.

Intresserad av spännande information, läckra recept och bra tävlingar?

Till nyhetsbrevet