Ugnsstekt fläsksida med rödbetor och rödkålssallad
Vem säger att fläsksida bara är för grillen? Förberedd hel och med en extra touch blir den en aptitretande mittpunkt även för ett elegant middagstillfälle!
Ingredienser
Till såsens bas:
För köttet:
Till rödbetssalladen:
Till potatisen:
Till köttets finish:
Förberedelse
Steg 1
1 lök – 1 morot – ½ lök vitlök – 100 g rotselleri – 3 msk rapsolja – 1 msk tomatpuré – 1 tsk pepparkorn (omalda) – 1 lagerblad – 200 ml rött vin – 100 ml Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 200 ml äppeljuice
Skala och grovhacka löken. Tvätta och torka moroten och rotsellerin och skär i valnötsstora bitar. Lägg allt detta tillsammans med pressad vitlök i en panna med rapsoljan och fräs tills det är gyllenbrunt. Tillsätt tomatpuré, pepparkorn och lagerblad och fräs kort. Deglasera med rött vin, Kikkoman sojasås och äppeljuice och reducera med ¼. Filtrera sedan denna fond genom en sil till en kanna eller skål. Kassera det fasta bitarna.
Steg 2
1 kg fläsksida – 1 kvitten
Värm ugnen till 180 °C över- och undervärme. Ta bort eventuella ben från fläskmagen om det behövs. Skär skinnet i ett kors-och tvärsmönster. Tvätta, skala och hacka kvitten. Lägg fläsksidan i en ugnsform tillsammans med fonden från steg 1 och kvittenbitarna. Tillaga i ugnen övertäckt i ca 90 minuter.
Steg 3
400 g rödkål – 400 g rödbetor – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 4 msk mörk balsamvinäger – 2 msk honung – 4 nypa mald spiskummin – 20 g dill – 20 g persilja
Ta bort de yttre bladen på rödkålen och skär i kvartar, skär ut stjälken och skär sedan i fina strimlor. Skala rödbetan och riv den grovt med ett rivjärn. Marinera rödkålen och rödbetorna med Kikkoman sojasås, balsamvinäger, honung och spiskummin i en skål. Tvätta och torka dill och persilja, hacka fint och blanda ner i salladen.
Steg 4
600 g småpotatis – 4 tsk salt
Tvätta potatisen, lägg den i en kastrull med saltat kallt vatten och koka tills den är mjuk. Häll av vattnet och håll potatisen täckt och varm.
Steg 5
2 msk honung – 4 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
Häll av fläskbuljongen i en skål och blanda fint med kvittenbitarna. Ställ sedan åt sidan. Grädda fläskköttet i en ugnsform i 220 °C i ca 10 minuter till. Blanda Kikkoman sojasås och honung och pensla den bakade fläskmagen med det. Skär fläskköttet i 4 portioner och servera med fläskbuljongen, potatis och sallad.
Recept-ID: 1206
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer