Mussel- och laxsoppa
Mussel- och laxsoppa

Mussel- och laxsoppa

Total tid45 Min.
25 Min.Tid för förberedelse
20 Min.Tillagningstid

Denna aromatiska och näringsrika mussel- och laxsoppa är det perfekta valet för fisk- och skaldjursälskare. Serveras med krispiga vitlökskrutonger och persilja, det är en hälsosam, värmande rätt som är perfekt när höstkylan kommer.

Ingredienser

2 Portioner
500 g
färska musslor
500 ml
vatten
150 g
laxfilé
50 g
rökta baconskivor
10 g
smör
80 g
purjolök, skivad i halvmånar
40 g
selleri, hackad
70 g
morötter, tärnade
40 g
fänkål, tärnad
100 g
majs, borttagen från majskolv
2 
vitlöksklyftor, hackade
2 
lagerblad
2 tsk
färsk timjan
150 ml
vispgrädde
Några droppar citronjuice
2 nypa
svartpeppar

Krutonger:

10 g
smör
1 
liten vitlöksklyfta, hackad
4 skiva
baguette

Till servering:

2 msk
hackad persilja
Näringsinnehåll (per portion):3498 kJ / 836 kcal
52 gFett
46 gProtein
46 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

500 g färska musslor – 500 ml vatten – 150 g laxfilé

Rengör musslorna noggrant under rinnande vatten. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka med lock på i 7 minuter tills skalen öppnar sig. Häll av musslorna, men spara 400 ml av vätskan. Sätt 6 musslor åt sidan i sina skal för dekoration. Skala de återstående musslorna och lägg dem i en skål. Ta bort skinnet från laxen och skär den i tärningar.

Steg 2

50 g rökta baconskivor – 10 g smör – 80 g purjolök, skivad i halvmånar – 40 g selleri, hackad – 70 g morötter, tärnade – 40 g fänkål, tärnad – 100 g majs, borttagen från majskolv – 2  vitlöksklyftor, hackade – 2  lagerblad – 2 tsk färsk timjan – 150 ml vispgrädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – Några droppar citronjuice – 2 nypa nypor svartpeppar

Lägg baconskivorna i en kastrull på låg värme tills fettet smält, lägg dem sedan på en tallrik. Tillsätt smör, purjolök, selleri, morötter, fänkål, majs, vitlök och kryddor och fräs kort under omrörning. Tillsätt den reserverade vätskan från tillagningen av musslorna, grädde, Kikkoman sojasås mindre salt och citronjuice, smaka av med peppar och låt sjuda i 16 minuter. Ta bort lagerbladen, puréa hälften av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt musslor och lax och koka i ytterligare 4 minuter.

Steg 3

10 g smör – 1  liten vitlöksklyfta, hackad – 4 skiva baguette – 2 msk hackad persilja

Smält smöret i en kastrull och tillsätt hackad vitlök. Lägg krutongerna i pannan och stek tills de är gyllene på båda sidor. Smula baconet från steg 2, tillsätt det i soppan och blanda. Häll upp i en skål, garnera med de reserverade musslorna i sina skal, strö över persiljan och servera med krutongerna.

 

Recept-ID: 1383

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

500 g färska musslor – 500 ml vatten – 150 g laxfilé

Rengör musslorna noggrant under rinnande vatten. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka med lock på i 7 minuter tills skalen öppnar sig. Häll av musslorna, men spara 400 ml av vätskan. Sätt 6 musslor åt sidan i sina skal för dekoration. Skala de återstående musslorna och lägg dem i en skål. Ta bort skinnet från laxen och skär den i tärningar.

50 g rökta baconskivor – 10 g smör – 80 g purjolök, skivad i halvmånar – 40 g selleri, hackad – 70 g morötter, tärnade – 40 g fänkål, tärnad – 100 g majs, borttagen från majskolv – 2 vitlöksklyftor, hackade – 2 lagerblad – 2 tsk färsk timjan – 150 ml vispgrädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – Några droppar citronjuice – 2 nypa nypor svartpeppar

Lägg baconskivorna i en kastrull på låg värme tills fettet smält, lägg dem sedan på en tallrik. Tillsätt smör, purjolök, selleri, morötter, fänkål, majs, vitlök och kryddor och fräs kort under omrörning. Tillsätt den reserverade vätskan från tillagningen av musslorna, grädde, Kikkoman sojasås mindre salt och citronjuice, smaka av med peppar och låt sjuda i 16 minuter. Ta bort lagerbladen, puréa hälften av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt musslor och lax och koka i ytterligare 4 minuter.

10 g smör – 1 liten vitlöksklyfta, hackad – 4 skiva baguette – 2 msk hackad persilja

Smält smöret i en kastrull och tillsätt hackad vitlök. Lägg krutongerna i pannan och stek tills de är gyllene på båda sidor. Smula baconet från steg 2, tillsätt det i soppan och blanda. Häll upp i en skål, garnera med de reserverade musslorna i sina skal, strö över persiljan och servera med krutongerna.

 

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.