Mussel- och laxsoppa
Denna aromatiska och näringsrika mussel- och laxsoppa är det perfekta valet för fisk- och skaldjursälskare. Serveras med krispiga vitlökskrutonger och persilja, det är en hälsosam, värmande rätt som är perfekt när höstkylan kommer.
Ingredienser
Krutonger:
Till servering:
Förberedelse
Steg 1
500 g färska musslor – 500 ml vatten – 150 g laxfilé
Rengör musslorna noggrant under rinnande vatten. Lägg dem i en kastrull, täck med vatten och koka med lock på i 7 minuter tills skalen öppnar sig. Häll av musslorna, men spara 400 ml av vätskan. Sätt 6 musslor åt sidan i sina skal för dekoration. Skala de återstående musslorna och lägg dem i en skål. Ta bort skinnet från laxen och skär den i tärningar.
Steg 2
50 g rökta baconskivor – 10 g smör – 80 g purjolök, skivad i halvmånar – 40 g selleri, hackad – 70 g morötter, tärnade – 40 g fänkål, tärnad – 100 g majs, borttagen från majskolv – 2 vitlöksklyftor, hackade – 2 lagerblad – 2 tsk färsk timjan – 150 ml vispgrädde – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd reducerat saltinnehåll sojasås – Några droppar citronjuice – 2 nypa nypor svartpeppar
Lägg baconskivorna i en kastrull på låg värme tills fettet smält, lägg dem sedan på en tallrik. Tillsätt smör, purjolök, selleri, morötter, fänkål, majs, vitlök och kryddor och fräs kort under omrörning. Tillsätt den reserverade vätskan från tillagningen av musslorna, grädde, Kikkoman sojasås mindre salt och citronjuice, smaka av med peppar och låt sjuda i 16 minuter. Ta bort lagerbladen, puréa hälften av buljongen och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt musslor och lax och koka i ytterligare 4 minuter.
Steg 3
10 g smör – 1 liten vitlöksklyfta, hackad – 4 skiva baguette – 2 msk hackad persilja
Smält smöret i en kastrull och tillsätt hackad vitlök. Lägg krutongerna i pannan och stek tills de är gyllene på båda sidor. Smula baconet från steg 2, tillsätt det i soppan och blanda. Häll upp i en skål, garnera med de reserverade musslorna i sina skal, strö över persiljan och servera med krutongerna.
Recept-ID: 1383
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer