Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås

Total tid 50 Min.

Ingredienser

4 Portioner

Till den söta sojasåsen:

200 ml
grönsaksbuljong
1 ½ msk
strösocker
3 tsk
potatismjöl

Till de gratinerade grönsaks-maccheroni:

200 g
maccheroni / makaroner
100 g
broccoli
160 g
körsbärstomater
100 g
liten gul paprika
100 g
lökar
100 g
champinjoner
2 msk
olivolja
salt, nymalen vit peppar

Till gratängsåsen:

800 ml
mjölk
60 g
smör
80 g
vetemjöl
50 ml
grönsaksbuljong
1 tsk
salt
nymalen vit peppar
1 tsk
strösocker
2 msk
riven parmesan
Näringsinnehåll (per portion): 2680 kJ  /  640 kcal
27,5 g Fett
21,6 g Protein
73 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

För den söta sojasåsen: Hetta upp grönsaksbuljongen, sojasåsen och sockret. Rör ned potatismjölet noga i 4 tsk kallt vatten, häll ned i såsen och låt koka upp.

Steg 2

För de gratinerade grönsaks-maccheroni: Koka maccheronipastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela broccolin i små buketter, skölj och förväll dem. Skölj tomaterna. Halvera paprikan, ansa kärnor och sidväggar och skölj paprikan. Skala och tärna löken tillsammans med paprikan i ca 1,5 cm stora tärningar. Borsta champinjonerna rena, skär av den nedersta delen av foten och tärna champinjonerna.

Steg 3

Hetta upp olivoljan i en panna, tillsätt grönsakerna, fräs upp i ca 5 minuter och krydda med salt och peppar. Lägg grönsaker åt sidan på en tallrik och håll varmt.

Steg 4

För gratängsåsen: Häll mjölken i en liten kastrull och värm till 60–70 °C. Lägg smöret och mjölet i en annan kastrull och låt småkoka på svag värme (utan att blandningen bränner vid) i 7-8 minuter under omrörning.

Steg 5

Tillsätt den varma mjölken lite i taget och rör ut klumparna väl till en jämn sås. Häll ned grönsaksbuljongen, låt koka upp och smaksätt såsen med salt, peppar och socker.

Steg 6

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft).

Steg 7

Blanda grönsakerna och pastan med såsen, lägg allt i en ugnsform, strö över parmesanost och gratinera i den förvärmda ugnen i ca 5 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen, droppa över den söta sojasåsen och servera.

Recept-ID: 199

Recept som PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

För den söta sojasåsen: Hetta upp grönsaksbuljongen, sojasåsen och sockret. Rör ned potatismjölet noga i 4 tsk kallt vatten, häll ned i såsen och låt koka upp.

För de gratinerade grönsaks-maccheroni: Koka maccheronipastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela broccolin i små buketter, skölj och förväll dem. Skölj tomaterna. Halvera paprikan, ansa kärnor och sidväggar och skölj paprikan. Skala och tärna löken tillsammans med paprikan i ca 1,5 cm stora tärningar. Borsta champinjonerna rena, skär av den nedersta delen av foten och tärna champinjonerna.

Hetta upp olivoljan i en panna, tillsätt grönsakerna, fräs upp i ca 5 minuter och krydda med salt och peppar. Lägg grönsaker åt sidan på en tallrik och håll varmt.

För gratängsåsen: Häll mjölken i en liten kastrull och värm till 60–70 °C. Lägg smöret och mjölet i en annan kastrull och låt småkoka på svag värme (utan att blandningen bränner vid) i 7-8 minuter under omrörning.

Tillsätt den varma mjölken lite i taget och rör ut klumparna väl till en jämn sås. Häll ned grönsaksbuljongen, låt koka upp och smaksätt såsen med salt, peppar och socker.

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft).

Blanda grönsakerna och pastan med såsen, lägg allt i en ugnsform, strö över parmesanost och gratinera i den förvärmda ugnen i ca 5 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen, droppa över den söta sojasåsen och servera.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06
07

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.