Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås
Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås

Gratinerade grönsaks-maccheroni med söt sojasås

4,9 7 Betyg
Total tid50 Min.

Ingredienser

4 Portioner

Till den söta sojasåsen:

200 ml
grönsaksbuljong
1 ½ msk
strösocker
3 tsk
potatismjöl

Till de gratinerade grönsaks-maccheroni:

200 g
maccheroni / makaroner
100 g
broccoli
160 g
körsbärstomater
100 g
liten gul paprika
100 g
lökar
100 g
champinjoner
2 msk
olivolja
salt, nymalen vit peppar

Till gratängsåsen:

800 ml
mjölk
60 g
smör
80 g
vetemjöl
50 ml
grönsaksbuljong
1 tsk
salt
nymalen vit peppar
1 tsk
strösocker
2 msk
riven parmesan
Näringsinnehåll (per portion):2680 kJ / 640 kcal
27,5 gFett
21,6 gProtein
73 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

För den söta sojasåsen: Hetta upp grönsaksbuljongen, sojasåsen och sockret. Rör ned potatismjölet noga i 4 tsk kallt vatten, häll ned i såsen och låt koka upp.

Steg 2

För de gratinerade grönsaks-maccheroni: Koka maccheronipastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela broccolin i små buketter, skölj och förväll dem. Skölj tomaterna. Halvera paprikan, ansa kärnor och sidväggar och skölj paprikan. Skala och tärna löken tillsammans med paprikan i ca 1,5 cm stora tärningar. Borsta champinjonerna rena, skär av den nedersta delen av foten och tärna champinjonerna.

Steg 3

Hetta upp olivoljan i en panna, tillsätt grönsakerna, fräs upp i ca 5 minuter och krydda med salt och peppar. Lägg grönsaker åt sidan på en tallrik och håll varmt.

Steg 4

För gratängsåsen: Häll mjölken i en liten kastrull och värm till 60–70 °C. Lägg smöret och mjölet i en annan kastrull och låt småkoka på svag värme (utan att blandningen bränner vid) i 7-8 minuter under omrörning.

Steg 5

Tillsätt den varma mjölken lite i taget och rör ut klumparna väl till en jämn sås. Häll ned grönsaksbuljongen, låt koka upp och smaksätt såsen med salt, peppar och socker.

Steg 6

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft).

Steg 7

Blanda grönsakerna och pastan med såsen, lägg allt i en ugnsform, strö över parmesanost och gratinera i den förvärmda ugnen i ca 5 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen, droppa över den söta sojasåsen och servera.

Recept-ID: 199

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

För den söta sojasåsen: Hetta upp grönsaksbuljongen, sojasåsen och sockret. Rör ned potatismjölet noga i 4 tsk kallt vatten, häll ned i såsen och låt koka upp.

För de gratinerade grönsaks-maccheroni: Koka maccheronipastan enligt anvisningarna på förpackningen. Dela broccolin i små buketter, skölj och förväll dem. Skölj tomaterna. Halvera paprikan, ansa kärnor och sidväggar och skölj paprikan. Skala och tärna löken tillsammans med paprikan i ca 1,5 cm stora tärningar. Borsta champinjonerna rena, skär av den nedersta delen av foten och tärna champinjonerna.

Hetta upp olivoljan i en panna, tillsätt grönsakerna, fräs upp i ca 5 minuter och krydda med salt och peppar. Lägg grönsaker åt sidan på en tallrik och håll varmt.

För gratängsåsen: Häll mjölken i en liten kastrull och värm till 60–70 °C. Lägg smöret och mjölet i en annan kastrull och låt småkoka på svag värme (utan att blandningen bränner vid) i 7-8 minuter under omrörning.

Tillsätt den varma mjölken lite i taget och rör ut klumparna väl till en jämn sås. Häll ned grönsaksbuljongen, låt koka upp och smaksätt såsen med salt, peppar och socker.

Sätt ugnen på 220 °C över- och undervärme (200 °C varmluft).

Blanda grönsakerna och pastan med såsen, lägg allt i en ugnsform, strö över parmesanost och gratinera i den förvärmda ugnen i ca 5 minuter. Ta ut gratängen ur ugnen, droppa över den söta sojasåsen och servera.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05
06
07

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.