Shumai-recept
Ingredienser
Till fyllningen:
Till dippsåsen:
Förberedelse
Steg 1
Till fyllningen: Skala och hacka löken. Skär bort foten från shiitakesvampen och grovhacka hatten. Skala och riv ingefäran. Klappa fläskbogen torr, skär i små bitar och fördela på en skärbräda. ”Hacka” köttet ordentligt med baksidan av en kökskniv så att det blir sammantryckt.
Steg 2
Lägg det ”sammantryckta köttet i en stor skål. Tillsätt shiitakesvamparna, ingefäran, sockret, köttbuljongen, sojasåsen, ägget, sesamoljan och saké och blanda allt väl för hand.
Steg 3
Blanda den hackade löken och potatismjölet (spara lite potatismjöl till ärtorna) väl i en annan skål. Rör ned löken väl i köttblandningen.
Steg 4
Fördela degplattorna på en arbetsyta och lägg ca 30 g köttfyllning på varje degplatta. Forma degen med fyllningen till en skålformig blomma. Tryck till botten så att den blir plan och shumaiknytena kan bli stående.
Steg 5
Strö det sparade potatismjölet över de djupfrysta ärtorna och lägg 1 ärta på varje Shumai. Lägg shumaiknytena bredvid varandra med gott om plats runtom i en ångkorg och ångkoka på hög värme i ca 8 minuter. Servera shumai-dumplings med sojasås och senap.
Tips:
Om du inte har någon ångkorg: Lägg ett lättoljat bakplåtspapper på en tallrik och placera shumaiknytena ovanpå med gott om plats runtom. Fyll vatten i en djup stekpanna (eller wokpanna) ca 3 cm upp och koka upp. Lägg tallriken med shumaiknytena mitt i pannan, sätt på locket och ångkoka i ca 8 minuter.
Den deg som finns i matbutiken för gyoza och shumai säljs djupfryst och tinas först upp innan den används. Den upptinade degen bör inte frysas igen, då degen klibbar ihop när den tinas upp igen.
Det går alldeles utmärkt att djupfrysa färdigt tillagade shumai-dumplings, de smakar precis lika gott som nygjorda.
Recept-ID: 106
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer