Shumai-recept

Total tid 45 Min.
45 Min. Tid för förberedelse

Ingredienser

4 Portioner
1 
förpackning shumaideg (finns färdig i handeln)

Till fyllningen:

200 g
gul lök
5 
shiitakesvampar (eller bruna champinjoner)
1 
liten bit färsk ingefära (ca 1 cm)
600 g
fläskbog (skivor lite tunnare än ca 1 cm) (alternativt: kycklingbröstfilé)
2 tsk
strösocker
2 tsk
köttbuljong (pulver)
1 
färskt ägg
1 ½ msk
sesamolja
1 ½ msk
saké (eller vitt vin)
4 msk
potatismjöl
2 msk
ärtor, djupfrysta

Till dippsåsen:

senap
Näringsinnehåll (per portion): 1588 kJ  /  379 kcal
13,6 g Fett
20,4 g Protein
41,6 g Kolhydrater

Förberedelse

Steg 1

Till fyllningen: Skala och hacka löken. Skär bort foten från shiitakesvampen och grovhacka hatten. Skala och riv ingefäran. Klappa fläskbogen torr, skär i små bitar och fördela på en skärbräda. ”Hacka” köttet ordentligt med baksidan av en kökskniv så att det blir sammantryckt.

Steg 2

Lägg det ”sammantryckta köttet i en stor skål. Tillsätt shiitakesvamparna, ingefäran, sockret, köttbuljongen, sojasåsen, ägget, sesamoljan och saké och blanda allt väl för hand.

Steg 3

Blanda den hackade löken och potatismjölet (spara lite potatismjöl till ärtorna) väl i en annan skål. Rör ned löken väl i köttblandningen.

Steg 4

Fördela degplattorna på en arbetsyta och lägg ca 30 g köttfyllning på varje degplatta. Forma degen med fyllningen till en skålformig blomma. Tryck till botten så att den blir plan och shumaiknytena kan bli stående.

Steg 5

Strö det sparade potatismjölet över de djupfrysta ärtorna och lägg 1 ärta på varje Shumai. Lägg shumaiknytena bredvid varandra med gott om plats runtom i en ångkorg och ångkoka på hög värme i ca 8 minuter. Servera shumai-dumplings med sojasås och senap.

Tips:

Om du inte har någon ångkorg: Lägg ett lättoljat bakplåtspapper på en tallrik och placera shumaiknytena ovanpå med gott om plats runtom. Fyll vatten i en djup stekpanna (eller wokpanna) ca 3 cm upp och koka upp. Lägg tallriken med shumaiknytena mitt i pannan, sätt på locket och ångkoka i ca 8 minuter.

Den deg som finns i matbutiken för gyoza och shumai säljs djupfryst och tinas först upp innan den används. Den upptinade degen bör inte frysas igen, då degen klibbar ihop när den tinas upp igen.

Det går alldeles utmärkt att djupfrysa färdigt tillagade shumai-dumplings, de smakar precis lika gott som nygjorda.

Recept-ID: 106

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Till fyllningen: Skala och hacka löken. Skär bort foten från shiitakesvampen och grovhacka hatten. Skala och riv ingefäran. Klappa fläskbogen torr, skär i små bitar och fördela på en skärbräda. ”Hacka” köttet ordentligt med baksidan av en kökskniv så att det blir sammantryckt.

Lägg det ”sammantryckta köttet i en stor skål. Tillsätt shiitakesvamparna, ingefäran, sockret, köttbuljongen, sojasåsen, ägget, sesamoljan och saké och blanda allt väl för hand.

Blanda den hackade löken och potatismjölet (spara lite potatismjöl till ärtorna) väl i en annan skål. Rör ned löken väl i köttblandningen.

Fördela degplattorna på en arbetsyta och lägg ca 30 g köttfyllning på varje degplatta. Forma degen med fyllningen till en skålformig blomma. Tryck till botten så att den blir plan och shumaiknytena kan bli stående.

Strö det sparade potatismjölet över de djupfrysta ärtorna och lägg 1 ärta på varje Shumai. Lägg shumaiknytena bredvid varandra med gott om plats runtom i en ångkorg och ångkoka på hög värme i ca 8 minuter. Servera shumai-dumplings med sojasås och senap.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04
05

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.