Grillade köttbullar med tranbärsglasyr
Traditionella köttbullar, men med en twist: de får en unik karaktär med sojamarinad, sedan grillade istället och slutligen toppade med en tranbärsglasyr uppdaterad med apelsinskal. En aptitretande kombination som gör att dina smaklökar dansar tango!
Förberedelse
Steg 1
300 g kycklingfärs – 1 ägg – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – 2 tsk Za'atar krydda – 1 nypa mald chili – 1 nypa peppar – 1 ½ msk brödsmulor
Blanda färsen med ett ägg, Kikkoman sojasås och kryddor. Tillsätt brödsmulorna och blanda igen tills blandningen lätt kan formas.
Steg 2
Fukta händerna och forma blandningen till prydliga köttbullar ca 3 cm i diameter. Trä köttbullarna på spett i omgångar om 3 till 5 och ställ i kylen i 1 timme.
Steg 3
100 g tranbär från burk – 2 msk Kikkoman Teriyaki BBQ-sås med honung – 1 tsk rivet apelsinskal – 1 msk citronsaft – 1 nypa torkad oregano – 1 chilipeppar (valfritt)
Blanda tranbären med Kikkoman Teriyaki BBQ-sås Honung, apelsinskal, citronsaft och oregano. Om du vill ha en extra kick, tillsätt finhackad chili efter smak.
Steg 4
1 msk olja för pensling
Pensla köttbullarna med olja. Grilla i en het grillform gärna med räfflad botten i ca 5 minuter på varje sida. Pensla sedan köttbullarna med glasyr på varje sida och grilla igen.
Tips:
Du kan också använda fläskfärs eller en blandning av köttfärs istället för kycklingfärs.
Rätten kan också serveras med din favoritsallad, och eventuell tranbärsmarinad som blivit över fungerar som en härlig dipp.
Som ett alternativ till za'atar-krydda kan du använda en kombination av torkad timjan, sesamfrön, sumak (eller rivet citronskal) och en nypa salt.
Recept-ID: 1232
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer