

Bohemiska dumplings med plommon och panko
En nytolkad tjeckisk klassiker: potatisdumplings med damsonplommon marinerade i sojasås, kanel och kardemumma. Täckta med gyllene panko och serverade med ett lätt vaniljskum, är denna rätt som möter sötma och salt en perfekt avslutning på festbordet.
Ingredienser
Dumplings:
Panering:
Till vaniljskummet:
Förberedelse
Steg 1

400 g mjöliga potatisar – 100 g vetemjöl – 25 g semolina – 20 g mjukt smör – 1 äggula – 50 g socker – ½ tsk salt
Tvätta potatisen noggrant och koka den med skalet i 25–30 minuter tills den är mjuk. Häll av vattnet, låt ångtorka kort, skala och pressa den genom en potatispress medan den fortfarande är varm. Låt svalna. Blanda mjöl, semolina, smör, äggula, socker och ½ tsk salt i potatisen och låt sedan stå i 15 minuter.
Steg 2

8 damsonplommon – 8 sockerbitar – ½ tsk malen kanel – ¼ tsk malen kardemumma – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ½ tsk salt till kokvattnet – 2 msk vetemjöl till formning
Skär och kärna ur damsonplommonen, lägg en sockerbit i varje. Rör ihop kanel, kardemumma och Kikkoman sojasås. Pensla plommonen med blandningen. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Kavla potatisdegen till en rulle på en mjölad yta, cirka 5 cm tjock. Skär i 8 skivor och platta till dem lite. Lägg ett damsonplommon på varje skiva, forma till klimpar och pochera dem i det sjudande vattnet i 10–15 minuter tills de är kokta.
Steg 3

80 g smör – 100 g Kikkoman Panko - krispigt ströbröd i japansk stil
Smält smöret i en stor stekpanna och rosta Kikkoman Panko tills det är gyllenbrunt. Ta upp de kokta dumplingsen ur vattnet med en hålslev, låt rinna av väl och rulla i de smöriga smulorna.
Steg 4

1 vaniljstång – 3 äggulor – 8 g vaniljsocker – 1 msk socker – 125 ml vispgrädde – En kvist mynta
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfröna, vaniljsocker, socker och vispgrädde över ett varmt vattenbad i cirka 5 minuter tills det är lätt och skummigt. Lägg dumplingsen på tallrikar, skeda över vaniljskummet och servera. Garnera med mynta och rostad Kikkoman Panko.
Tips
Andra frukter som aprikoser, äppelbitar eller körsbär fungerar också bra som fyllning istället för plommon.
Recept-ID: 1616
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer














