Bohemiska dumplings med plommon och panko
Bohemiska dumplings med plommon och panko

Bohemiska dumplings med plommon och panko

4 1 Betyg
Total tid 1 tim. 45 Min.
30 Min. Tid för förberedelse
1 tim. Tillagningstid
15 Min. Vilotid

En nytolkad tjeckisk klassiker: potatisdumplings med damsonplommon marinerade i sojasås, kanel och kardemumma. Täckta med gyllene panko och serverade med ett lätt vaniljskum, är denna rätt som möter sötma och salt en perfekt avslutning på festbordet.

Ingredienser

4 Portioner

Dumplings:

400 g
mjöliga potatisar
100 g
vetemjöl
25 g
semolina
20 g
mjukt smör
1 
äggula
50 g
socker
 ½ tsk
salt
8 
damsonplommon
8 
sockerbitar
 ½ tsk
malen kanel
 ¼ tsk
malen kardemumma
 ½ tsk
salt till kokvattnet
2 msk
vetemjöl till formning

Panering:

80 g
smör

Till vaniljskummet:

1 
vaniljstång
3 
äggulor
8 g
vaniljsocker
1 msk
socker
125 ml
vispgrädde
En kvist mynta
Näringsinnehåll (per portion):3.083 kJ / 740 kcal
37,1 gFett
12,9 gProtein
86,9 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

400 g mjöliga potatisar – 100 g vetemjöl – 25 g semolina – 20 g mjukt smör – 1  äggula – 50 g socker –  ½ tsk salt

Tvätta potatisen noggrant och koka den med skalet i 25–30 minuter tills den är mjuk. Häll av vattnet, låt ångtorka kort, skala och pressa den genom en potatispress medan den fortfarande är varm. Låt svalna. Blanda mjöl, semolina, smör, äggula, socker och ½ tsk salt i potatisen och låt sedan stå i 15 minuter.

Steg 2

8  damsonplommon – 8  sockerbitar –  ½ tsk malen kanel –  ¼ tsk malen kardemumma – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk salt till kokvattnet – 2 msk vetemjöl till formning

Skär och kärna ur damsonplommonen, lägg en sockerbit i varje. Rör ihop kanel, kardemumma och Kikkoman sojasås. Pensla plommonen med blandningen. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Kavla potatisdegen till en rulle på en mjölad yta, cirka 5 cm tjock. Skär i 8 skivor och platta till dem lite. Lägg ett damsonplommon på varje skiva, forma till klimpar och pochera dem i det sjudande vattnet i 10–15 minuter tills de är kokta.

Steg 3

80 g smör – 100 g Kikkoman Panko - krispigt ströbröd i japansk stil

Smält smöret i en stor stekpanna och rosta Kikkoman Panko tills det är gyllenbrunt. Ta upp de kokta dumplingsen ur vattnet med en hålslev, låt rinna av väl och rulla i de smöriga smulorna.

Steg 4

1  vaniljstång – 3  äggulor – 8 g vaniljsocker – 1 msk socker – 125 ml vispgrädde – En kvist mynta

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfröna, vaniljsocker, socker och vispgrädde över ett varmt vattenbad i cirka 5 minuter tills det är lätt och skummigt. Lägg dumplingsen på tallrikar, skeda över vaniljskummet och servera. Garnera med mynta och rostad Kikkoman Panko.

Tips

Andra frukter som aprikoser, äppelbitar eller körsbär fungerar också bra som fyllning istället för plommon.

Recept-ID: 1616

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

400 g mjöliga potatisar – 100 g vetemjöl – 25 g semolina – 20 g mjukt smör – 1 äggula – 50 g socker – ½ tsk salt

Tvätta potatisen noggrant och koka den med skalet i 25–30 minuter tills den är mjuk. Häll av vattnet, låt ångtorka kort, skala och pressa den genom en potatispress medan den fortfarande är varm. Låt svalna. Blanda mjöl, semolina, smör, äggula, socker och ½ tsk salt i potatisen och låt sedan stå i 15 minuter.

8 damsonplommon – 8 sockerbitar – ½ tsk malen kanel – ¼ tsk malen kardemumma – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk salt till kokvattnet – 2 msk vetemjöl till formning

Skär och kärna ur damsonplommonen, lägg en sockerbit i varje. Rör ihop kanel, kardemumma och Kikkoman sojasås. Pensla plommonen med blandningen. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Kavla potatisdegen till en rulle på en mjölad yta, cirka 5 cm tjock. Skär i 8 skivor och platta till dem lite. Lägg ett damsonplommon på varje skiva, forma till klimpar och pochera dem i det sjudande vattnet i 10–15 minuter tills de är kokta.

80 g smör – 100 g Kikkoman Panko - krispigt ströbröd i japansk stil

Smält smöret i en stor stekpanna och rosta Kikkoman Panko tills det är gyllenbrunt. Ta upp de kokta dumplingsen ur vattnet med en hålslev, låt rinna av väl och rulla i de smöriga smulorna.

1 vaniljstång – 3 äggulor – 8 g vaniljsocker – 1 msk socker – 125 ml vispgrädde – En kvist mynta

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfröna, vaniljsocker, socker och vispgrädde över ett varmt vattenbad i cirka 5 minuter tills det är lätt och skummigt. Lägg dumplingsen på tallrikar, skeda över vaniljskummet och servera. Garnera med mynta och rostad Kikkoman Panko.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.