Långsamt rostat lammlägg med orzopilaff
Långsamt rostat lammlägg med orzopilaff

Långsamt rostat lammlägg med orzopilaff

Total tid 3 tim. 20 Min.
20 Min. Tid för förberedelse
3 tim. Tillagningstid

En distinkt variant av den turkiska klassikern Kuzu Tandir – långkokt lamm marinerat i Kikkoman-sojasås, citron och örter för en rik umamiglasyr. Serveras med aromatisk orzopilaff och möra grönsaker och blir en tröstande vintermåltid.

Ingredienser

4 Portioner
1 
benfritt lammlägg, ca 1 kg (kan skäras i 2 bitar om det behövs)
 ½ 
citron
5 msk
olivolja
 ½ tsk
salt
 ½ tsk
nymalen peppar
5 
lagerblad
2 
kvistar rosmarin

Till orzopilaffen:

1 msk
smör
1 msk
olivolja
100 g
orzopasta
4 
dadlar
1 
vitlöksklyfta
200 g
mellankornigt ris (t.ex. Baldo eller Calrose)
400 ml
lammbuljong

Till grönsakerna:

100 g
små runda röda paprikor (färska eller inlagda)
1 
fänkålsklyfta
1 
japansk aubergine
2 msk
olivolja
 ½ tsk
nymalen peppar

Till såsen:

2 msk
maizena utblandad med vatten
2 ½ tsk
granatäpplejuicekoncentrat (eller granatäpplemelass)
1 ½ tsk
honung

Till garneringen:

2 tsk
sesam-nigellafröblandning (eller 1 tsk sesamfrön och 1 tsk nigellafrön)
Några kvistar bladpersilja
Näringsinnehåll (per portion):3.751 kJ / 893 kcal
34 gFett
67,6 gProtein
78,9 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

1  benfritt lammlägg, ca 1 kg (be slaktaren att skära i 2 bitar om det behövs) –  ½  citron – 5 msk olivolja – 5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk salt –  ½ tsk nymalen peppar – 5  lagerblad – 2  kvistar rosmarin

Värm ugnen till 140 °C. Lägg lammet i en ugnsform. Pressa saften ur citronhalvan och blanda med oljan, Kikkoman Sojasås, salt och peppar. Häll över lammet och massera in det i köttet i några minuter. Tillsätt lagerblad och rosmarin. Stek i den förvärmda ugnen i ca 1½ timme, vänd köttet var 30:e minut. Öka ugnstemperaturen till 180 °C. Häll ca 200 ml varmt vatten över lammet, täck över och stek i ytterligare 1½ timme.

Steg 2

1 msk smör – 1 msk olivolja – 100 g orzopasta – 4  dadlar – 1  vitlöksklyfta – 200 g mellankornigt ris (t.ex. Baldo eller Calrose) – 400 ml lammbuljong – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

För pilaffen, värm smör och olja i en kastrull. Tillsätt orzon och stek tills den är gyllenbrun. Tärna dadlarna och vitlöken fint, tillsätt dem med riset och stek kort. Häll i buljongen och, om det behövs, cirka 150 ml vatten, tillsammans med Kikkoman sojasås. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt tills riset har absorberat all vätska under ständig omrörning.

Steg 3

100 g små runda röda paprikor (färska eller inlagda) – 1  fänkålsklyfta – 1  japansk aubergine – 2 msk olivolja – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk nymalen peppar

Tvätta grönsakerna till tillbehören. Skiva fänkålen och auberginen och låt paprikorna vara hela. Stek varje grönsak separat i den heta oljan i en stekpanna och krydda varje grönsak med Kikkoman sojasås och peppar.

Steg 4

2 msk maizena utblandat med lite vatten – 2 ½ tsk maizena utblandat med lite vatten – 1 ½ tsk honung – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk nymalen peppar – 2 tsk sesam- och nigellafröblandning (eller 1 tsk sesamfrön och 1 tsk nigellafrön) – Några kvistar bladpersilja

Ta upp lammet och skär det i skivor eller bitar. Sila kokvätskan och låt det sjuda maizenablandningen. Smaksätt med granatäpplejuicekoncentrat (eller granatäpplemelass), honung, Kikkoman sojasås och peppar. Forma pilaffen i en liten skål, tryck ner och stjälp upp på tallrikar. Servera med lammet, grönsakerna och såsen, garnerad med fröblandningen och persiljan.

Tips

Okra, bräserad eller stekt i panna, är också ett gott tillbehör till denna rätt.

Recept-ID: 1620

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

1 benfritt lammlägg, ca 1 kg (be slaktaren att skära i 2 bitar om det behövs) – ½ citron – 5 msk olivolja – 5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ½ tsk salt – ½ tsk nymalen peppar – 5 lagerblad – 2 kvistar rosmarin

Värm ugnen till 140 °C. Lägg lammet i en ugnsform. Pressa saften ur citronhalvan och blanda med oljan, Kikkoman Sojasås, salt och peppar. Häll över lammet och massera in det i köttet i några minuter. Tillsätt lagerblad och rosmarin. Stek i den förvärmda ugnen i ca 1½ timme, vänd köttet var 30:e minut. Öka ugnstemperaturen till 180 °C. Häll ca 200 ml varmt vatten över lammet, täck över och stek i ytterligare 1½ timme.

1 msk smör – 1 msk olivolja – 100 g orzopasta – 4 dadlar – 1 vitlöksklyfta – 200 g mellankornigt ris (t.ex. Baldo eller Calrose) – 400 ml lammbuljong – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

För pilaffen, värm smör och olja i en kastrull. Tillsätt orzon och stek tills den är gyllenbrun. Tärna dadlarna och vitlöken fint, tillsätt dem med riset och stek kort. Häll i buljongen och, om det behövs, cirka 150 ml vatten, tillsammans med Kikkoman sojasås. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt tills riset har absorberat all vätska under ständig omrörning.

100 g små runda röda paprikor (färska eller inlagda) – 1 fänkålsklyfta – 1 japansk aubergine – 2 msk olivolja – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk nymalen peppar

Tvätta grönsakerna till tillbehören. Skiva fänkålen och auberginen och låt paprikorna vara hela. Stek varje grönsak separat i den heta oljan i en stekpanna och krydda varje grönsak med Kikkoman sojasås och peppar.

2 msk maizena utblandat med lite vatten – 2 ½ tsk maizena utblandat med lite vatten – 1 ½ tsk honung – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk nymalen peppar – 2 tsk sesam- och nigellafröblandning (eller 1 tsk sesamfrön och 1 tsk nigellafrön) – Några kvistar bladpersilja

Ta upp lammet och skär det i skivor eller bitar. Sila kokvätskan och låt det sjuda maizenablandningen. Smaksätt med granatäpplejuicekoncentrat (eller granatäpplemelass), honung, Kikkoman sojasås och peppar. Forma pilaffen i en liten skål, tryck ner och stjälp upp på tallrikar. Servera med lammet, grönsakerna och såsen, garnerad med fröblandningen och persiljan.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.