

Långsamt rostat lammlägg med orzopilaff
En distinkt variant av den turkiska klassikern Kuzu Tandir – långkokt lamm marinerat i Kikkoman-sojasås, citron och örter för en rik umamiglasyr. Serveras med aromatisk orzopilaff och möra grönsaker och blir en tröstande vintermåltid.
Ingredienser
Till orzopilaffen:
Till grönsakerna:
Till såsen:
Till garneringen:
Förberedelse
Steg 1

1 benfritt lammlägg, ca 1 kg (be slaktaren att skära i 2 bitar om det behövs) – ½ citron – 5 msk olivolja – 5 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ½ tsk salt – ½ tsk nymalen peppar – 5 lagerblad – 2 kvistar rosmarin
Värm ugnen till 140 °C. Lägg lammet i en ugnsform. Pressa saften ur citronhalvan och blanda med oljan, Kikkoman Sojasås, salt och peppar. Häll över lammet och massera in det i köttet i några minuter. Tillsätt lagerblad och rosmarin. Stek i den förvärmda ugnen i ca 1½ timme, vänd köttet var 30:e minut. Öka ugnstemperaturen till 180 °C. Häll ca 200 ml varmt vatten över lammet, täck över och stek i ytterligare 1½ timme.
Steg 2

1 msk smör – 1 msk olivolja – 100 g orzopasta – 4 dadlar – 1 vitlöksklyfta – 200 g mellankornigt ris (t.ex. Baldo eller Calrose) – 400 ml lammbuljong – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås
För pilaffen, värm smör och olja i en kastrull. Tillsätt orzon och stek tills den är gyllenbrun. Tärna dadlarna och vitlöken fint, tillsätt dem med riset och stek kort. Häll i buljongen och, om det behövs, cirka 150 ml vatten, tillsammans med Kikkoman sojasås. Koka upp och låt sedan sjuda försiktigt tills riset har absorberat all vätska under ständig omrörning.
Steg 3

100 g små runda röda paprikor (färska eller inlagda) – 1 fänkålsklyfta – 1 japansk aubergine – 2 msk olivolja – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ¼ tsk nymalen peppar
Tvätta grönsakerna till tillbehören. Skiva fänkålen och auberginen och låt paprikorna vara hela. Stek varje grönsak separat i den heta oljan i en stekpanna och krydda varje grönsak med Kikkoman sojasås och peppar.
Steg 4

2 msk maizena utblandat med lite vatten – 2 ½ tsk maizena utblandat med lite vatten – 1 ½ tsk honung – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ¼ tsk nymalen peppar – 2 tsk sesam- och nigellafröblandning (eller 1 tsk sesamfrön och 1 tsk nigellafrön) – Några kvistar bladpersilja
Ta upp lammet och skär det i skivor eller bitar. Sila kokvätskan och låt det sjuda maizenablandningen. Smaksätt med granatäpplejuicekoncentrat (eller granatäpplemelass), honung, Kikkoman sojasås och peppar. Forma pilaffen i en liten skål, tryck ner och stjälp upp på tallrikar. Servera med lammet, grönsakerna och såsen, garnerad med fröblandningen och persiljan.
Tips
Okra, bräserad eller stekt i panna, är också ett gott tillbehör till denna rätt.
Recept-ID: 1620
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer















