Chokladmousse med espresso och apelsin
Chokladmousse med espresso och apelsin

Chokladmousse med espresso och apelsin

5 1 Betyg
Total tid 5 Min.
5 Min. Tid för förberedelse

En luftig mörk choklad- och espressomousse, berikad med en nypa Kikkoman sojasås för en subtil, pikant twist. Toppad med apelsinskal, kanel och riven choklad för en njutbar men elegant avslutning på vilken festmåltid som helst.

Ingredienser

2 Portioner
60 g
mörk choklad (85 % kakao), smält
30 ml
espresso
1 
stort ägg, separerat
1 ½ tsk
malen kanel
 ½ 
apelsin, för smak
80 ml
vispgrädde, kall
1 tsk
socker
 ½ 
apelsin, skivad, för garnering
1 tsk
riven mörk choklad
Näringsinnehåll (per portion):2.534 kJ / 606 kcal
54 gFett
7,5 gProtein
22,5 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

60 g mörk choklad (85 % kakao), smält – 30 ml espresso – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Blanda den smälta mörka chokladen, espresson och Kikkoman sojasås i en medelstor skål. Blanda tills det är slätt.

Steg 2

1  stor äggula –  ½ tsk malen kanel –  ½  apelsin, för skal

Tillsätt äggulan, kanelen och skalet från den halva apelsinen till chokladblandningen. Rör om tills allt är väl blandat och ställ sedan åt sidan.

Steg 3

80 ml vispgrädde, kyld – 1  stor äggvita – 1 tsk socker

Vispa grädden i en separat, kyld skål tills det bildas styva toppar. Vispa äggvitan med sockret till ett styvt skum i en annan ren skål. Rör ner en tredjedel av den vispade grädden i chokladblandningen för att lösa upp den och vänd sedan försiktigt ner resten. Vänd slutligen ner de vispade äggvitorna tills inga vita ränder kvarstår.

Steg 4

 ½  apelsin, skivad, till dekoration – 1 tsk malen kanel – 1 tsk riven mörk choklad

Fördela moussen i två glas eller skålar. Låt stå kallt i kylskåpet i minst 2 timmar, eller tills den stelnat. Servera toppad med apelsinklyftorna, lite kanel och den rivna chokladen.

Recept-ID: 1613

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

60 g mörk choklad (85 % kakao), smält – 30 ml espresso – 1 tsk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Blanda den smälta mörka chokladen, espresson och Kikkoman sojasås i en medelstor skål. Blanda tills det är slätt.

1 stor äggula – ½ tsk malen kanel – ½ apelsin, för skal

Tillsätt äggulan, kanelen och skalet från den halva apelsinen till chokladblandningen. Rör om tills allt är väl blandat och ställ sedan åt sidan.

80 ml vispgrädde, kyld – 1 stor äggvita – 1 tsk socker

Vispa grädden i en separat, kyld skål tills det bildas styva toppar. Vispa äggvitan med sockret till ett styvt skum i en annan ren skål. Rör ner en tredjedel av den vispade grädden i chokladblandningen för att lösa upp den och vänd sedan försiktigt ner resten. Vänd slutligen ner de vispade äggvitorna tills inga vita ränder kvarstår.

½ apelsin, skivad, till dekoration – 1 tsk malen kanel – 1 tsk riven mörk choklad

Fördela moussen i två glas eller skålar. Låt stå kallt i kylskåpet i minst 2 timmar, eller tills den stelnat. Servera toppad med apelsinklyftorna, lite kanel och den rivna chokladen.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.