Festlig bohemisk soppa med sojasås
Festlig bohemisk soppa med sojasås

Festlig bohemisk soppa med sojasås

5 1 Betyg
Total tid 2 tim.
30 Min. Tid för förberedelse
1 tim. 30 Min. Tillagningstid

En festlig kalkonbuljong med morot, rotselleri och purjolök, berikad med Kikkoman sojasås och doftande kryddor. Serverad med nudlar och svamp, är denna tröstande soppa en värmande mittpunkt på vilket vinterbord som helst.

Ingredienser

4 Portioner
2 
morötter
1 
bit rotseller
1 
liten lök
1 
purjolök
1 
kalkonlår, ca 1,2 kg
2 
lagerblad
 ¼ 
enbär
 ¼ tsk
svartpepparkorn
4 
kryddpepparbär
 ¼ tsk
kumminfrön
4 
kvistar mejram
10 g
torkade karljohanssvampar
50 g
soppnudlar (t.ex. vermicelli eller stjärnnudlar)
 ¼ knippe
knippe bladpersilja
 ¼ tsk
malen muskotnöt
1 tsk
citronjuice
 ¼ tsk
nymalen peppar

Valfritt:

100 g
gräddfil
Näringsinnehåll (per portion):1.772 kJ / 423 kcal
12,3 gFett
64,7 gProtein
13,8 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

1  morot – 1  bit rotselleri – 1  liten lök – 1  purjolök – 1  kalkonlår, ca 1,2 kg – 2  lagerblad – 2  enbär –  ¼  svartpepparkorn – 4  kryddpeppar –  ¼ tsk kumminfrön – 4  kvistar mejram – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Tärna moroten, rotsellerin och löken. Skiva purjolöken i tunna ringar. Lägg grönsakerna och kalkonlåret i en stor kastrull med 1½ liter vatten och koka upp. Tillsätt lagerblad, enbär, pepparkorn, kryddpeppar, kummin, mejram och Kikkoman sojasås. Täck över och låt sjuda försiktigt i ca 1½ timme.

Steg 2

10 g torkade karljohanssvampar – 1  morot – 50 g soppnudlar (t.ex. vermicelli eller stjärnnudlar) –  ¼ knippe knippe bladpersilja

Blötlägg karljohanssvamparna enligt anvisningarna på förpackningen och hacka dem sedan fint. Tärna eller skiva moroten tunt, skär ut stjärnor om du vill, och blanchera dem om så önskas. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka persiljan fint.

Steg 3

2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk malen muskotnöt – 1 tsk citronjuice –  ¼ tsk nymalen peppar – ca 100 g gräddfil

Ta upp kalkonlåret ur buljongen, ta bort köttet från benet och skär det i små tärningar. Sila buljongen och krydda sedan med Kikkoman sojasås, muskotnöt, citronjuice och peppar. Fördela nudlar, kött, karljohanssvampar och morot i soppskålar. Häll över den varma buljongen, strö över persilja och tillsätt eventuellt en klick gräddfil.

Tips

Smaksätt soppan med lite saffran för en förfinad touch. För en krämig version, gör en lätt roux och vispa i buljongen. Eventuellt överblivet kött kan frysas in för senare användning.

Recept-ID: 1617

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

1 morot – 1 bit rotselleri – 1 liten lök – 1 purjolök – 1 kalkonlår, ca 1,2 kg – 2 lagerblad – 2 enbär – ¼ svartpepparkorn – 4 kryddpeppar – ¼ tsk kumminfrön – 4 kvistar mejram – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås

Tärna moroten, rotsellerin och löken. Skiva purjolöken i tunna ringar. Lägg grönsakerna och kalkonlåret i en stor kastrull med 1½ liter vatten och koka upp. Tillsätt lagerblad, enbär, pepparkorn, kryddpeppar, kummin, mejram och Kikkoman sojasås. Täck över och låt sjuda försiktigt i ca 1½ timme.

10 g torkade karljohanssvampar – 1 morot – 50 g soppnudlar (t.ex. vermicelli eller stjärnnudlar) – ¼ knippe knippe bladpersilja

Blötlägg karljohanssvamparna enligt anvisningarna på förpackningen och hacka dem sedan fint. Tärna eller skiva moroten tunt, skär ut stjärnor om du vill, och blanchera dem om så önskas. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka persiljan fint.

2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk malen muskotnöt – 1 tsk citronjuice – ¼ tsk nymalen peppar – ca 100 g gräddfil

Ta upp kalkonlåret ur buljongen, ta bort köttet från benet och skär det i små tärningar. Sila buljongen och krydda sedan med Kikkoman sojasås, muskotnöt, citronjuice och peppar. Fördela nudlar, kött, karljohanssvampar och morot i soppskålar. Häll över den varma buljongen, strö över persilja och tillsätt eventuellt en klick gräddfil.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.