Künefe — söt turkisk ostdessert
Künefe — söt turkisk ostdessert

Künefe — söt turkisk ostdessert

5 2 Betyg
Total tid 45 Min.
25 Min. Tid för förberedelse
20 Min. Tillagningstid

En klassisk turkisk dessert med krispigt kadayif-bakverk och mjukost indränkt i söt sirap. En skvätt Kikkoman-sojasås ger ett subtilt umamidjup och skapar en vackert balanserad söt och salt godsak.

Ingredienser

8 Portioner
1 
ekologisk lime
125 g
honung
 ¼ tsk
malen kanel

Valfritt:

3 
droppar rosenvatten (eller apelsinblomsvatten eller citronsaft)
100 g
smör, plus extra till pannan
200 g
kadayif (riven deg)
250 g
riven Dil Peyniri (eller 170 g riven mozzarella och 80 g labneh, eller 250 g mozzarella)
2 
apelsiner
2 msk
florsocker
40 
hackade pistagenötter
200 g
kaymak (turkisk clotted cream), valfritt

Näringsinnehåll (per portion):

2.169 kJ / 523 kcal
35,7 gFett
11,1 gProtein
36,5 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

1  ekologisk lime – 125 g honung – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk malen kanel – 3  droppar rosenvatten (eller apelsinblomsvatten eller citronsaft)

Riv skalet av limen fint, dela den sedan i halvor och pressa ur saften. Lägg skalet och saften i en liten kastrull med honung, Kikkoman sojasås, kanel och cirka 75 ml vatten. Låt sjuda försiktigt i 3–5 minuter, tillsätt sedan rosenvattnet om så önskas.

Steg 2

100 g smör – 200 g kadayif (riven deg)

Smält smöret och blanda sedan noggrant med kadayifen tills degen är jämnt täckt.

Steg 3

Smör till pannan – 250 g riven Dil Peyniri (eller 170 g riven mozzarella och 80 g labneh, eller 250 g mozzarella)

Smörj en form på 22 cm (eller 4–8 små ramekins) generöst med smör. Tryck ut hälften av den smörade kadayif-blandningen ordentligt i formen. Bred ut osten ovanpå och lämna en kant på 1 cm runt formens utsida. Täck med resterande kadayif-blandning och tryck till tills den är fast med rundade kanter.

Sätt pannan på låg till medelvärme och tillaga i 3–5 minuter tills botten är gyllenbrun. Vänd den på en tallrik och tillaga i ytterligare 2–4 minuter tills den andra sidan är gyllenbrun.

Steg 4

2  apelsiner – 2 msk florsocker – 40 g hackade pistagenötter – 200 g kaymak (turkisk clotted cream), valfritt

Skala apelsinerna och skär dem i klyftor. Ringla künefen med ungefär tre fjärdedelar av sirapen, pudra med florsocker och strö sedan över pistagenötterna och apelsinklyftorna. Servera med resterande sirap och, om du vill, lite kaymak.

Tips

Künefe ser särskilt elegant ut till en festlig måltid när den bakas i individuella ramekins. Om du vill kan du garnera med ätbart guldglitter eller damm för en extra festlig touch.

Recept-ID: 1619

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

Steg-för-steg-matlagning på ett enkelt sätt! Klicka för att börja nu

1 ekologisk lime – 125 g honung – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk malen kanel – 3 droppar rosenvatten (eller apelsinblomsvatten eller citronsaft)

Riv skalet av limen fint, dela den sedan i halvor och pressa ur saften. Lägg skalet och saften i en liten kastrull med honung, Kikkoman sojasås, kanel och cirka 75 ml vatten. Låt sjuda försiktigt i 3–5 minuter, tillsätt sedan rosenvattnet om så önskas.

100 g smör – 200 g kadayif (riven deg)

Smält smöret och blanda sedan noggrant med kadayifen tills degen är jämnt täckt.

Smör till pannan – 250 g riven Dil Peyniri (eller 170 g riven mozzarella och 80 g labneh, eller 250 g mozzarella)

Smörj en form på 22 cm (eller 4–8 små ramekins) generöst med smör. Tryck ut hälften av den smörade kadayif-blandningen ordentligt i formen. Bred ut osten ovanpå och lämna en kant på 1 cm runt formens utsida. Täck med resterande kadayif-blandning och tryck till tills den är fast med rundade kanter.

Sätt pannan på låg till medelvärme och tillaga i 3–5 minuter tills botten är gyllenbrun. Vänd den på en tallrik och tillaga i ytterligare 2–4 minuter tills den andra sidan är gyllenbrun.

2 apelsiner – 2 msk florsocker – 40 g hackade pistagenötter – 200 g kaymak (turkisk clotted cream), valfritt

Skala apelsinerna och skär dem i klyftor. Ringla künefen med ungefär tre fjärdedelar av sirapen, pudra med florsocker och strö sedan över pistagenötterna och apelsinklyftorna. Servera med resterande sirap och, om du vill, lite kaymak.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03
04

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.