Kinesiska recept: hur man lagar kinamat

26. Januar 2024

Det kinesiska nyåret är alltid ett mycket speciellt tillfälle. Starten på det nya året bestäms av den första nymånen och firas i femton dagar med imponerande ceremonier. Det säger sig självt att äta god mat tillsammans är en stor del av firandet!

Många rätter under denna period har en speciell symbolisk betydelse. Fisk och räkor symboliserar till exempel tur och framgång; jiaozi, kourou och vårrullar representerar välstånd; köttbullar och söta risbollar står för familjens samvaro och nudlar för ett långt liv. Det Kinesiska nyårsfirandet är ett utmärkt tillfälle för läcker inspiration eftersom det kinesiska köket erbjuder så mycket variation – till hela året!

Vilka rätter är typiskt kinesiska?

Det finns inget enskilt kinesiskt kök utan  man kan mer dela in I olika stilar. Mångfalden av kinesiska rätter och matlagning är lika stor som landet självt - påverkat av klimat och geografiska skillnader. Här vill vi presentera fyra regionala matlagningsstilar:

Shandong

Det populära Shandong-köket från landets nordost innehåller många stekta och bräserade rätter och soppor. Eftersom Shandong ligger längs Gula floden och  längs med kusten är fisk och skaldjur som musslor och abalone en integrerad del av köket. Jordbrukets inland är också känt för sina spannmålsprodukter samt vitlök, lök, auberginer och pak choi. Det så kallade Lu-köket anses vara det kejserliga hovets kulinariska rätt.

Sichuan

Det subtropiska klimatet och den bördiga jorden skapar idealiska förutsättningar för jordbruk året runt, exempelvis odling av ris, majs, soja och te. I provinsen som är känd för sin Sichuan-peppar, används  också ingefära, vitlök och chili för smaksättning. Det kan alltså  definitivt bli kryddigt! Förutom inlagda grönsaker konsumerar Sichuan mer kött än andra regioner i landet.

Guangdong

Kantonesiskt kök från Guangdong är känt för sina milda såser, oavsett om det är hoisin- eller ostronsås, sötsurt eller plommonsås. Kryddor används sparsamt, och beredningsmetoderna är vanligtvis skonsamma. Matlagningen är influerad av olika andra kinesiska provinser, vilket gör maten särskilt mångsidig. Lokalt odlade råvaror som potatis, sojabönor och salladslök hittar man oftai woken, tillsammans med många sorters kött och, på grund av kustläget, fisk.

Denna tradition omfattar även köttsorter som i allmänhet inte serveras i Europa.

Huaiyang

Den östra kinesiska provinsen Jiangsu vid Gula havet är hjärtat av Huaiyang-köket. Lätta soppor och stekt ris med grönsaker och räkor är viktiga i matlagningen, kända för sina fräscha smaker och ofta lite söta karaktär. Fisk, fågel, spenat och bambuskott är också populära. Klassiker inkluderar lejonhuvuden (köttbullar med krabbkött) och lotusrot fylld med klibbigt ris.

Kinesiska klassiker du borde känna till

Många länder har rätter på sin repertoar som är särskilt välkända eller populära i andra länder. När det kommer till kinamat brukar många tänka på jiaozi, dessa läckra fyllda dumplings, mapotofun med köttfärs och Sichuanpeppar och dim sum, små delikatesser från bambuångare. Pekinganka och Pekingsoppa är förstås också klassiker.

Typiska ingredienser i det kinesiska köket

Ingredienserna som används är lika olika som smakerna. Att lista dem alla skulle vara omöjligt. Men fans av kinamat kan inte klara sig utan följande:

Basmati ris

Detta vita, smala, långkorniga ris odlas vid foten av Himalaya. Det anses vara särskilt fint och är en favorit för sin distinkta arom. Så det är inte konstigt att Basmati betyder "den väldoftande".

Mien nudlar

Kinesiska nudlar sägs vara de äldsta i världen. Detta inkluderar mien-nudlar, en viktig ingrediens i många asiatiska rätter. Dessa mångsidiga vetenudlar är idealiska för användning i soppor och wokade rätter.

Soja sås

Sojasås är den viktigaste kryddan i det asiatiska köket för matlagning eller smaksättning. Vatten, sojabönor, vete och salt - det är allt som krävs för att brygga vår Kikkoman Sojasås. Dess fylliga smak tillför något till varje maträtt.

Sichuan peppar

Den berömda kryddan från Sichuan, landet med fyra floder, är faktiskt blomknopparna av en citrusväxt. Frökapslarna används som pepparkorn, vilket ger en aromatisk, stickande kryddighet.

Shaoxing vin

Smakmässigt påminner Shaoxing-vin en del om sherry. Det avnjuts ofta varmt som aperitif på vintern. Dessutom är det en populär smaksättare i det kinesiska köket och passar även för att marinera kött.

Kinesiska recept för nybörjare

Om du älskar det asiatiska köket men inte har tid för utarbetade rätter eller är tveksam till att prova dem, då har du tur! Många läckra kinesiska recept är snabba och enkla att laga. Här är några idéer till dig!

Tolkningar av kinesiska rätter

De klassiska favoriterna inom kinesisk matlagning är läckra. Men vad sägs om att lägga till lite variation på din tallrik med nya tolkningar? Låt våra förslag inspirera dig eller var kreativ på egen hand. Smaklig måltid!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.