Choklad och nötter - en riktig smakexplosion

24. Oktober 2023

Det är dags för lite söt magi!

Choklad och nötter - en gudomlig kombination till fikat

Hösten är här och med den -  säsongen när man vill mysa i soffan och titta på serier. Det är också en tid för att skämma bort oss själva, så nu fokuserar vi på desserter! Få platser har en sådan passion för nötiga efterrätter och godis som Europa. Desserter är en integrerad del av kulturen och traditionen i många europeiska länder - från Belgien, chokladens land, till Frankrike, med sina läckra chokladkakor och suffléer. Kombinationen av choklad och nötter är särskilt uppskattat och därför vill vi visa dig hur otroligt mycket det finns att välja på!

Hasselnötter och choklad är helt enkelt oskiljaktiga, och kanske den mest populära kombinationen av alla

Från den sammetslena mjukheten hos en mousse till njutningen av perfekta praliner, hasselnötter ger sin unika jordnära smak och delikata crunch till otaliga chokladläckerheter. Italien är födelseplatsen för två världsberömda skapelser: "Gianduja", en krämig pasta som kan avnjutas antingen som pålägg eller som pralin, och chokladhasselnötspralinen "Baci", fylld med hela hasselnötter. Schweiz läckra "Nusstörtli", små tårtor med choklad och hasselnötter, är en klassiker. Och i Tyskland anses "Nussecken", där choklad och hasselnötter smälter samman till en läcker duo, vara en riktig favorit.

Mandel och choklad är en annan himmelsk kombination

De har en speciell plats i Europas dessertkultur med sin subtila bittersöta och krispiga crunch. Många länder har sin egen version av mandelkaka med choklad. Mandel ger en touch av elegans till en mängd olika desserter. Italiens "Cantuccini", aptitretande mandelkex ofta överdragna med choklad, är också mycket populära utanför landets gränser.

Valnötter är ett riktigt näringskraftverk!

Med en helt annan smak än hasselnötter och mandel ger de en smörig, rik smak. De är särskilt populära i desserter som Baklava, som består av lager av smördeg och söt sirap. Pistagenötter är också en favorit i denna söta efterrätt. Pistagenötter har fått en renässans de senaste åren och är ett bevis på Europas ständigt föränderliga dessertkultur. När du är i Italien får du inte missa pistageglass - och se till att kombinera den med en kula chokladgelato!

Inget kan dock toppa kombinationen choklad och kastanjer när det kommer till desserter

Oavsett om det är i form av en saftig chokladkaka, praliner eller mousse, kastanjer ger varje sötsak en speciell touch. Från den franska Mont Blanc-gateau till den italienska Castagnaccio-kakan, denna kombination erbjuder något för alla som vill äta något sött.

Som du kan se finns det otaliga spännande dessertidéer! Du kanske undrar hur Kikkoman passar in i bilden. Tro det eller ej, sojasås och choklad är en oslagbar kombination och levererar en riktig umami-kick som du helt enkelt inte får missa! Vi har förberett några chokladiga recept med nötter för att göra den mysiga höstsäsongen ännu sötare. Vem vet, kanske hittar du till och med ditt nya favoritrecept bland dem.

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.