Baljväxter: superkrafterna i ditt kök

23. Februar 2024

Upptäck den underbara variationen av baljväxter som en bra bas för näringsrika måltider.

Färgglatt, hälsosamt, gott

Allt annat än tråkigt!

Oavsett om de äts råa, kokta, malda till mjöl eller omvandlas till pasta - baljväxter är en basföda i många kulturer och en nyckelingrediens i vegetariska och veganska rätter. De finns i grytor, sallader, pålägg och mycket mer! Vi visar dig underverken som gömmer sig i denna supermat och hur du kan laga magisk mat i ditt kök.

Variation från hela världen

Var kommer baljväxter ifrån egentligen? De har sitt ursprung i olika delar av världen, inklusive Medelhavet, Mellanöstern, Sydamerika och Asien. Baljväxter är faktiskt bland de äldsta  odlade växterna som mänskligheten känner till! Det finns många varianter som var och en frammanar helt olika smakupplevelser. Detta mångsidiga utbud inkluderar gröna, gula och svartögda ärtor, vita, svarta och kidneybönor samt linser i brunt, grönt, rött eller svart. Samtidigt, även om kikärter bara kommer som kikärter, sticker de ut med sin enkelhet men ändå mångsidighet. Vår favoritbaljväxt är förstås sojabönan. Och så är det mungbönan, en vanlig ingrediens I den indiska maträtten Dal.

Kul fakta: botaniskt sett tillhör även jordnötter till baljväxtfamiljen!

Hälsosamt & vegetabiliskt med baljväxter

Vad gör baljväxter till superfood? De är rika på växtbaserat protein och ett bra substitut för animaliska proteiner i vegetariska och veganska rätter. De ger också mycket fibrer, vitaminer (särskilt B-vitaminer) och mineraler som järn och magnesium. Deras låga fetthalt gör dem idealiska för en hälsosam men ändå tillfredsställande måltid eftersom de också ger massor av komplexa kolhydrater, vilket gör dem till en “allrounder” för balanserad näring!

Baljväxter erbjuder av goda skäl ett värdefullt och mångsidigt alternativ för både salta och söta rätter. Svarta bönor är till exempel ett hälsosamt alternativ för brownies eftersom de ger fukt och är en proteinkälla. Kikärter kan också spela en roll i söta rätter: kikärtsvatten (aquafaba) är ett utmärkt äggersättning när man bakar. Linser används ofta som köttersättning i Bolognesesås eller till vegetariska hamburgare. Alternativt är sojaprodukter som tofu och tempeh perfekta att marinera i vår Kikkoman sojasås. Vem kunde ha föreställt sig att baljväxter var så mångsidiga?

Känner du dig hungrig?

Här är några inspirerande idéer om hur du kan använda baljväxter i dina rätter:

Att göra hummus hemma är inte bara enkelt utan också billigare och mycket godare! Mosade kikärter med vitlök, tahini och citron – så enkelt och så gott. Lägg till en skvätt Kikkoman Soy Sauce, och din hummus blir oslagbar! En annan rätt som alla känner till: chili con carne, bönor i en kryddig tomatsås med köttfärs. Till alla vegetarianer bland oss finns även den vegetariska varianten chilli sin carne, som är lika läcker! En klassisk soppa med gröna ärtor är inte bara nyttig utan även snabb att tillaga. Och om du älskar kryddig mat bör du definitivt prova en indisk curry med mungbönor, även känd som mung dal. Men det är inte allt: visste du att falafel tillverkas av baljväxter? Puréade kikärter utgör grunden för dessa läckra friterade bollar.

Som du kan se erbjuder baljväxter en värld av kulinariska möjligheter. Om det vattnas i munnen bara av att tänka på det, varför inte testa våra baljväxtrecept och låta oss veta vad du tycker? Och du, en skvätt sojasås kickar verkligen upp smaken!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.