Vad sägs om något uppfriskande?

11. juli 2023

Vi känner till hela situationen – de varma dagarna är precis runt hörnet och med stigande temperaturer minskar motivationen att spendera lång tid i köket. Ingen vill bli överhettad från varma ugnar eller kokande kastruller. Aptiten är också begränsad under varma dagar, eller hur? Men, oroa dig inte. Vi har redan några läckra lätta recept, som färgglada salladsskålar eller poke bowls, men om du föredrar något ännu mer "kylt", fortsätt läsa!

Vad sägs om... soppa?

Vi har skapat en ny samling av kalla sopprecept åt dig!

Gazpacho med melon och lime

Kalla soppor? Ja, du läste rätt! Medan soppor är mer kända som varma rätter i de centrala och norra delarna av Europa, föddes gazpacho för århundraden sedan i Spanien och Portugal: en kall soppa som ursprungligen inte var något annat än en kombination av hårda brödrester, vatten, olja och vinäger, med lite lök och vitlök. En typisk måltid för underklassen som varje familj hade råd med. Det var inte förrän på 1500-talet som tomater och paprika letade sig in i medelhavsköket, som numera räknas som huvudingredienserna i gazpacho. En måltid för de fattiga som har utvecklats under århundradena till en sann klassiker av det spanska och portugisiska köket, anpassad över hela världen och ständigt i utveckling.

Kall peppar- och tomatsoppa med chili och mynta

Hur vi äter kall soppa i Europa

Men förutom den internationellt kända gazpachon finns det flera andra varianter - varav många har sitt ursprung här i Europa. Nyfiken?

I Turkiet är till exempel gurk- eller yoghurtsoppor oerhört populära. I likhet med gazpacho har dessa soppor konsumerats i århundraden och är älskade även idag. Förutom den typiska gurk- och yoghurtblandningen kryddas soppan ofta med mycket vitlök, och man tillsätter vatten eller mjölk för att ge den en tunnare konsistens. Ursprunget till gurksoppor i Europa är förmodligen från romarna och grekerna, men faktum är att gurkbaserade soppor konsumeras över hela världen, mer i varmare länder än i andra.

Kall gurk- & avokadosoppa med Gremolata

I Ryssland är salta soppor särskilt populära. Har du någonsin hört talas om borsch? Den finns både som varm och kall rätt. En kall soppa gjord på rödbeta och ängssyra är känd antingen som rödbets- och kefirsoppa, som Šaltibarščiai i Litauen eller som Chłodnik i Polen - i allmänhet är den utbredd i Östeuropa. Den är rik på vitaminer och har en lätt syrlig men uppfriskande smak. Den syrliga smaken kommer från ängssyra, ett blad som påminner mycket om spenat. Även i Grekland och Italien användes ängssyra för att addera lite lätthet till tunga rätter. Idag innehåller typiska borschrecept ägg och citronsaft. Rödbetssoppans bas serveras med kärnmjölk, yoghurt eller gräddfil efter önskemål och avslutas med finhackade rädisor, gräslök, gurka och dill. En lätt rätt som helt enkelt är perfekt för varma sommardagar!

Föredrar du det mer fruktigt?

Den bästa soppan av bär

I Centraleuropa, särskilt i Ungern och Rumänien, är fruktsoppor en absolut hit. Som en del av det traditionella köket kokas sopporna först och kyls sedan ner. Liknande en kompott. Körsbärssoppa är den populäraste varianten, men numera finns det inga gränser för variationen, soppor kan göras särskilt bra av stenfrukt som persikor, plommon, naturligtvis körsbär, och ibland även äpplen och päron. Socker används minimalt, om alls, så att fruktens smak kan uppskattas till fullo. Kryddor tillsätts med olika kombinationer av kanel, vanilj eller kryddnejlika och ofta citronsaft efter smak. Soppan kan spädas med vatten eller vin. Gräddfil kan tillsättas efter att soppan svalnat. Denna typ av kall soppa är särskilt populär som förrätt eller som mellanmål.

Välkommen sommaren!

Kokos- och persikosoppa med fruktspett

Har du upptäckt kalla soppor? Om inte är våra nya recept det perfekta tillfället att göra det. Prova den klassiska gazpachon med vattenmelon för en extra dos sommar! Eller föredrar du att gå åt det fruktiga hållet? Inga problem, vi har idéer för alla smaker!

Servera de kalla sopporna som en lätt förrätt, eller unna dig en stor portion som huvudmåltid – hur som helst så är de lätta att tillaga. Allt som behövs är en mixer eller en stavmixer och – så klart – våra sojasåser, för den där extra kicken av umami!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.