Fisk - helt enkelt fen-tastiskt!

03. augusti 2023

Är du ett fan av fiskrätter? Lär dig mer om olika typer av utsökt sötvattensfisk

Var bor de och vad kännetecknar dem?

Fisk är ett populärt proteinval och mycket hälsosamt också. Det konsumeras över hela världen och de olika varianterna är nästan oändliga. Mer än 30 kilo per capita och år konsumeras bara i Europa där Medelhavsländerna toppar listan. Man skiljer mellan havs- och sötvattensfiskarter.

Men vad är skillnaden mellan havs- och sötvattensfisk?

Havsfiskar lever i havet, ofta på djupa vatten, och utsätts inte för temperaturfluktuationer. Bland de mest populära ätbara havsfiskarna är tonfisk och torsk. Sötvattensfisk finns i vatten som inte innehåller salt - floder, bäckar, inlandsvatten och sjöar samt dammar. På grund av de grunda djupen och bristen på salthalt, såväl som oförutsägbar mänsklig inblandning eller förorening, är de utsatta för ständiga förändringar i sina levnadsförhållanden.

Fiskbestånden har minskat kraftigt under de senaste decennierna på grund av just dessa förhållanden, men efterfrågan ökar ändå så tillgången säkerställs genom uppfödning på odlingar. Sötvattensfisk fiskas inte bara på traditionellt sätt med spön, utan fångas även med korgar och fiskfällor. Fiskodlare placerar ynglen i vatten där de kan växa normalt tills de fångas igen vid skördetid när de har rätt storlek.

Vanliga sötvattensfiskar

Här presenterar vi några inhemska arter av sötvattensfiskar och vad som är speciellt med dem.

Jämfört med havsfisk innehåller sötvattensfisk betydligt fler vitaminer och mineraler, samt högkvalitativt och lättsmält protein. Gott och bra för dig!

Den förmodligen mest populära fisken på europeiska tallrikar är lax. Vänta lite, lax? Är det inte en havsfisk? Faktum är att laxen tillbringar en stor del av sitt liv i sötvatten: för lek, såväl som de första åren av sitt liv, eftersom sötvattenmiljön erbjuder säkrare förhållanden än öppet hav. Den kallas också en migrerande fisk eftersom den kan anpassa sig till livsmiljön. Lax äts för det mesta antingen färsk eller rökt.

En annan migrerande fisk som är en kulinarisk höjdpunkt är stören, vars ägg även kallas kaviar. På grund av ett ständigt minskande i antal samtidigt som en ökad efterfrågan blir kaviar en dyrare lyxdelikatess. Både äggen och fiskköttet är extremt läckra och unika i smaken.

Något mer exotisk, eftersom den kommer från varmare vatten i Afrika och Vietnam, men särskilt älskad för sin mjuka konsistens och delikata smak, är tilapia. Lite söt i smaken, passar den riktigt bra till fruktiga ingredienser som ananas eller mango. Du kan föreställa dig vad en skvätt umami från vår sojasås kan göra!

Vill du prova att laga sötvattensfisk?

Trenden för sötvattensfisk är på uppgång igen tack vare kreativa kockar som ständigt återupptäcker och letar efter nya upptäckter. Men vi har också några nya och enkla recept på sötvattensfisk som är lätta att tillaga hemma – så varför inte prova dem till din nästa middag?

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.