Hälsosam mat som växer under jorden

21. september 2023

Upptäck rotfrukter och lär dig mer om vad som gör dem så speciella

 

Roten till en god smak

Hälsosamt, mångsidigt och helt enkelt gott!

Rotfrukten- den nya stjärnan i det europeiska köket! Tycker du inte? Tja, rotfrukter är kanske inte alltid de mest visuellt tilltalande grönsakerna, men de är mycket hälsosammare än många andra! Följ med oss på en resa genom rötternas värld som sträcker sig långt bortom morot, potatis och kålrot.

Rotfrukter är de grönsaker där en del av plantan utvecklas under jorden till en knöl eller även till en lök. Potatis och morötter har odlats i Europa i århundraden och är bland de populäraste grönsakerna. De kan hittas på våra mataffärer året runt till ett rimligt pris och är helt enkelt utsökta! De har faktiskt ätits sedan stenåldern – en riktig klassiker med andra ord.
Det är också dokumenterat med säkerhet att rotfrukter var en av medeltidens främsta källor av mat. Men de hade lite att göra med rotfrukterna vi skördar idag. Då hade rotfrukter ingen söt smak och hade färre näringsämnen. Dessutom var färgerna inte lika intensiva. På våra morföräldrars tid var moroten till exempel fortfarande känd som 'gul kålrot', men det var först på 1960-talet som den odlades som vi känner till den idag.
 

Hälsosamma trendsättare i köket

Har du någonsin testat palsternacka eller persiljerot? De ser förvirrande lika ut, men de kunde inte vara mer olika i smaken. Persilja, som namnet antyder, smakar starkt av persilja, medan palsternacka har en nötig, kryddig smak. Men varför är palsternackan så trendig? Den används i många vegetariska och veganska rätter, och den är också ett bra substitut för potatis eftersom den har färre kolhydrater och betydligt mer näringsämnen.
Även känd som sparrisen i norr är svartroten! En underskattad rotfrukt som är värd att upptäcka. Den är rik på inulin och bidrar till en hälsosam tarmflora och är dessutom låg på kalorier men ändå mättande. Du kan koka dem, steka dem, grilla dem eller till och med äta dem råa. De senaste åren har de blivit mycket mer populära på grund av deras mångsidighet, från soppor och grytor till gratänger och tillbehör. Har du någonsin testat en svartrotsrisotto?

En annan rotfrukt som är riktigt trendig är sötpotatisen! Rik på fibrer, vitaminer och mineraler är den en hälsosam ingrediens för alla måltider. Du kan tillaga den på många olika sätt, till exempel bakad, kokt, grillad eller friterad. Den är idealisk i soppor, i sallader, som tillbehör eller till och med som huvudrätt, eftersom den är en fantastisk källa till bra kolhydrater. Det som också gör sötpotatisen så speciell är att den, som namnet antyder, har en naturlig sötma, vilket gör att det beroende på receptet oftast inte behöver tillsättas extra socker.

Låt oss nu övergå till en rotfrukt som sakta men säkert får mer uppmärksamhet igen, och det med rätta: jordärtskockan!
Jordärtkockan med ursprung från Nordamerika är även känd under namnet topinambur, Den har en lökformig, ojämn form och ett grovt, brunt skal. Insidan av jordärtskockan är vit och krispig och har en söt, nötaktig smak. Dess oslagbara fördel gentemot andra rotfrukter är att den har förmågan att reglera blodsockernivån, så den är också mycket lämplig för personer med insulinresistens eller diabetes.
 
Den är rik på fibrer samt en mängd olika vitaminer. Att äta hälsosamt och medvetet är trendigt, så många använder också jordärtskocka som ersättning för chips eller potatischips.

Är du redo för din nya favoritknöl?

Hade du trott att rotfrukter kunde vara så spännande? Om du är sugen på en riktigt hälsosam och näringsrik måltid bör du definitivt kolla in våra nya recept kring de knapriga knölarna. Enkelt att tillaga och sen bara att njuta!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.