Färska idéer för färska råvaror

19. april 2023

Är sallad bara ett tillbehör för dig? Då har du kommit till rätt ställe! Vi vill bevisa att sallader är mycket mer än ett par gröna blad. Vet du hur många sorters sallader det finns? Cirka 18 olika på vår kontinent! De är indelade i 2 grupper: de salladsliknande, alltså allt som har stora blad som isbergssallad eller romansallad. Den andra gruppen är cikorialiknande. Dessa inkluderar endive eller rosensallad.

Om du föredrar rucola eller mache sallad bildar dessa arter en egen grupp tillsammans med traditionella sorter som portlak eller gruvsallad. Kul fakta: dessa typer växer ofta i våra trädgårdar - helt okända - och väntar på att bli upptäckta och plockade av oss.

Bra på både insidan och utsidan

Där ser du, sallader är inte tråkiga trots allt! Tack vare de olika arterna finns en mängd olika sallader tillgängliga under hela året. Sådan tur, för det färska gröna ger inte bara färg till din tallrik. Låt oss börja med kvantiteterna. De goda nyheterna: Du kan inte äta för mycket sallad! Bladen består av 95% vatten och knappt några kalorier. Så du kan njuta så mycket du vill.

Men det finns mycket mer i de färska bladen än bara vatten. Till exempel vitamin A, B och C och viktiga mineraler som kalcium, magnesium och kalium. Dessutom innehåller de massor av fibrer, vilket hjälper till för en hälsosam matsmältning. De bittra salladssorterna innehåller dessutom polyfenoler, karotenoider eller flavonoider.

Formeln för att förbli ung!

Nyckeln till att hålla sig frisk och hälsosam

Det fina med sallader är att du kan göra dem ännu hälsosammare med massor av goda tillbehör. Om du gillar lite mer tuggmotstånd, tillför sesamfrön, jordnötter eller pumpafrön inte bara lite extra knaprighet, utan också hälsosamma fettsyror och mineraler. Om du vill njuta av din sallad som mer än bara ett tillbehör, kan du förstärka den med en mängd olika tillägg för att göra den till en tillfredsställande huvudmåltid. Vad sägs om till exempel rostade svampar och äpplen med rucola? Eller en välsmakande kombination av solmogna blodapelsiner och fräsch selleri, perfekt toppad med färsk basilikapesto?

Ett underbart smakrikt alternativ är att blanda bitter sallad som endive och cikoria med söta morötter och gurka. Garnerad med syrliga granatäpplekärnor har den här versionen har vad som krävs för att bli din nya favoritsallad. Även trendiga grönsaker som grönkål kan göras till en smakrik sallad på nolltid. Paprika och gurka passar väldigt bra till. Dessutom ger nyskuren chilipeppar en kryddig kick.

Hemligheten bakom en fantastisk dressing

Bra oljor är nyckeln. De ger inte bara essentiella fettsyror, utan beroende på sort har de också sin egen smak, till exempel oliv- eller valnötsoljor. Solros- eller rapsoljor är mer neutrala. Experimentera med vilken olja och salladskombination som passar din smak. Oljor hjälper också till att göra vitaminerna i råa livsmedel som morötter mer absorberande för kroppen.

Självklart har vi också ett insidertips: Kikkoman-såser. De gör en perfekt dressing komplett. Vår naturligt bryggda Kikkoman sojasås ger sallader en god umamismak. Och Kikkoman Ponzu Sauce ger fräscha citrusnoter till salladsdressingar.

Har våra idéer inspirerat dig att prova några läckra salladsrecept? Underbart! Klicka här för att komma direkt till recepten. Smaklig måltid!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.