Lax och sötpotatis med spenat
Lax och sötpotatis med spenat

Lax och sötpotatis med spenat

4,3 6 Betyg
Total tid50 Min.
15 Min.Tid för förberedelse
35 Min.Tillagningstid

Sötpotatis fylld med krämig spenat, marinerad lax och en uppfriskande örtyoghurtdipp – perfekt för en utsökt och aromatisk lunch eller middag.

Ingredienser

2 Portioner

Sötpotatis:

700 g
sötpotatis
1 msk
rapsolja
1 nypa
salt

Lax:

250 g
laxfilé
 ½ tsk
nymalen svartpeppar

Spenat i gräddsås:

1 msk
olivolja
 ½ msk
smör
1 
liten lök, hackad
1 
stor vitlöksklyfta, hackad
150 g
babyspenat
130 ml
vispgrädde (30%)
30 g
ädelost
 ¼ tsk
muskotnöt
 ¼ tsk
nymalen svartpeppar

Örtyoghurtdipp:

120 g
grekisk yoghurt
1 tsk
honung
2 msk
persilja, hackad
2 msk
gräslök, hackad
 ¼ tsk
nymalen svartpeppar
Näringsinnehåll (per portion):4389 kJ / 1049 kcal
67 gFett
40 gProtein
86 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

700 g sötpotatis – 1 msk rapsolja – 1 nypa salt – 250 g laxfilé – 3 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron ½ tsk nymalen svartpeppar

Tvätta, torka och halvera sötpotatisen. Pensla dem med olja och strö över salt. Lägg i en varmluftsfritös och grädda i 200 °C i 30 minuter. Skär laxen i större tärningar. Tillsätt Kikkoman Ponzu citron och peppar, blanda och ställ åt sidan för att marinera.

Steg 2

1 msk olivolja –  ½ msk smör – 1  liten lök, hackad – 1  stor vitlöksklyfta, hackad – 150 g babyspenat – 130 ml vispgrädde (30%) – 30 g ädelost – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk muskotnöt –  ¼ tsk nymalen svartpeppar

Hetta upp olivolja och smör i en panna, tillsätt lök och vitlök. Fräs tills det är mjukt, tillsätt sedan spenat, grädde och smulad ost. Koka tills såsen tjocknar, tillsätt sedan Kikkoman sojasås och kryddor. Gröp ur potatismassan från den bakade sötpotatisen, lämna en 2 cm kant, och tillsätt potatismassan till spenaten. Fyll sötpotatisen med spenaten och laxen från steg 1. Lägg den fyllda sötpotatisen i en varmluftsfritös och grädda i 5 minuter.

Steg 3

120 g grekisk yoghurt – 2 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron1 tsk honung – 2 msk persilja, hackad – 2 msk gräslök, hackad –  ¼ tsk nymalen svartpeppar

Blanda yoghurten med Kikkoman Ponzu Lemon, honung, örter och peppar. Lägg den fyllda sötpotatisen på ett fat och ringla över dippen.

Tips:

Sötpotatisen kan även bakas i ugnen.
Istället för sötpotatis kan du även använda vanlig potatis eller butternut-pumpa.

Recept-ID: 1463

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

700 g sötpotatis – 1 msk rapsolja – 1 nypa salt – 250 g laxfilé – 3 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron ½ tsk nymalen svartpeppar

Tvätta, torka och halvera sötpotatisen. Pensla dem med olja och strö över salt. Lägg i en varmluftsfritös och grädda i 200 °C i 30 minuter. Skär laxen i större tärningar. Tillsätt Kikkoman Ponzu citron och peppar, blanda och ställ åt sidan för att marinera.

1 msk olivolja – ½ msk smör – 1 liten lök, hackad – 1 stor vitlöksklyfta, hackad – 150 g babyspenat – 130 ml vispgrädde (30%) – 30 g ädelost – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås ¼ tsk muskotnöt – ¼ tsk nymalen svartpeppar

Hetta upp olivolja och smör i en panna, tillsätt lök och vitlök. Fräs tills det är mjukt, tillsätt sedan spenat, grädde och smulad ost. Koka tills såsen tjocknar, tillsätt sedan Kikkoman sojasås och kryddor. Gröp ur potatismassan från den bakade sötpotatisen, lämna en 2 cm kant, och tillsätt potatismassan till spenaten. Fyll sötpotatisen med spenaten och laxen från steg 1. Lägg den fyllda sötpotatisen i en varmluftsfritös och grädda i 5 minuter.

120 g grekisk yoghurt – 2 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron1 tsk honung – 2 msk persilja, hackad – 2 msk gräslök, hackad – ¼ tsk nymalen svartpeppar

Blanda yoghurten med Kikkoman Ponzu Lemon, honung, örter och peppar. Lägg den fyllda sötpotatisen på ett fat och ringla över dippen.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.