

Lax och sötpotatis med spenat
Sötpotatis fylld med krämig spenat, marinerad lax och en uppfriskande örtyoghurtdipp – perfekt för en utsökt och aromatisk lunch eller middag.
Ingredienser
Sötpotatis:
Lax:
Spenat i gräddsås:
Örtyoghurtdipp:
Förberedelse
Steg 1

700 g sötpotatis – 1 msk rapsolja – 1 nypa salt – 250 g laxfilé – 3 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron – ½ tsk nymalen svartpeppar
Tvätta, torka och halvera sötpotatisen. Pensla dem med olja och strö över salt. Lägg i en varmluftsfritös och grädda i 200 °C i 30 minuter. Skär laxen i större tärningar. Tillsätt Kikkoman Ponzu citron och peppar, blanda och ställ åt sidan för att marinera.
Steg 2

1 msk olivolja – ½ msk smör – 1 liten lök, hackad – 1 stor vitlöksklyfta, hackad – 150 g babyspenat – 130 ml vispgrädde (30%) – 30 g ädelost – 2 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås – ¼ tsk muskotnöt – ¼ tsk nymalen svartpeppar
Hetta upp olivolja och smör i en panna, tillsätt lök och vitlök. Fräs tills det är mjukt, tillsätt sedan spenat, grädde och smulad ost. Koka tills såsen tjocknar, tillsätt sedan Kikkoman sojasås och kryddor. Gröp ur potatismassan från den bakade sötpotatisen, lämna en 2 cm kant, och tillsätt potatismassan till spenaten. Fyll sötpotatisen med spenaten och laxen från steg 1. Lägg den fyllda sötpotatisen i en varmluftsfritös och grädda i 5 minuter.
Steg 3

120 g grekisk yoghurt – 2 msk Kikkoman Ponzu - en Blandning av Sojasås, ättika och citron – 1 tsk honung – 2 msk persilja, hackad – 2 msk gräslök, hackad – ¼ tsk nymalen svartpeppar
Blanda yoghurten med Kikkoman Ponzu Lemon, honung, örter och peppar. Lägg den fyllda sötpotatisen på ett fat och ringla över dippen.
Tips:
Sötpotatisen kan även bakas i ugnen.
Istället för sötpotatis kan du även använda vanlig potatis eller butternut-pumpa.
Recept-ID: 1463
Recept som PDF
ladda ner PDFTack för din återkoppling!
Berätta vad du tycker
Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!
Upptäck mer