Sötpotatis poutine
Sötpotatis poutine

Sötpotatis poutine

4,1 9 Betyg
Total tid55 Min.
25 Min.Tid för förberedelse
30 Min.Tillagningstid

En klassisk kanadensisk favorit, poutine får en hälsosam twist här med krispiga sötpotatis pommes frites, seg mozzarella och krämig svampsås – fin balans mellan att unna sig och nyttiga ingredienser.

Ingredienser

2 Portioner

Sötpotatis pommes frites:

700 g
sötpotatis
1 ½ msk
rapsolja
1 msk
potatismjöl
 ½ msk
majsmjöl
 ½ tsk
granulerad vitlök
 ½ tsk
sött paprikapulver

Svampsås:

2 msk
rapsolja
100 g
champinjoner, skivad
30 g
smör
1 
liten schalottenlök, tärnad
1 
vitlöksklyfta, hackad
10 g
vetemjöl
10 g
potatismjöl
200 ml
grönsaksbuljong
 ½ tsk
torkad timjan
 ½ tsk
nymalen svartpeppar

Dessutom:

160 g
mozzarella
1 msk
hackad gräslök
 ½ tsk
nymalen svartpeppar
Näringsinnehåll (per portion):3879 kJ / 927 kcal
67 gFett
25 gProtein
108 gKolhydrater

Förberedelse

Steg 1

700 g sötpotatis – 1 ½ msk rapsolja – 1 msk potatismjöl –  ½ msk majsmjöl –  ½ tsk granulerad vitlök –  ½ tsk sött paprikapulver

Tvätta sötpotatisen och skär den i ca 1,5 cm tjocka pommes frites. Lägg över dem i en skål och häll kallt vatten över dem. Låt dra i 20 minuter. Torka pommes fritesen ordentligt, tillsätt olja, majsmjöl, potatismjöl och kryddor. Blanda väl och överför till en varmluftsfritös. Grädda i 200°C i 30 minuter. Rör om pommes fritesen flera gånger under gräddningen.

Steg 2

2 msk rapsolja – 100 g champinjoner skivade – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås30 g smör – 1  liten schalottenlök, tärnad – 1  vitlöksklyfta, hackad – 10 g vetemjöl – 10 g potatisstärkelse – 200 ml grönsaksbuljong –  ½ tsk torkad timjan –  ½ tsk nymalen svartpeppar

Hetta upp oljan i en panna, tillsätt svampen och 1 msk Kikkoman sojasås. Fräs tills de är gyllene och överför sedan till en tallrik. Tillsätt smör, schalottenlök och vitlök i pannan och fräs tills de är mjuka. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl och fräs tills de är gyllene. Häll i buljongen, häll tillbaka svampen i kastrullen, rör ner 2 msk Kikkoman sojasås och kryddor och låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills såsen tjocknar.

Steg 3

160 g mozzarella – 1 msk hackad gräslök –  ½ tsk nymalen svartpeppar

Lägg de varma pommes fritesen på en tallrik, lägg till den rivna mozzarellan och häll den varma svampsåsen över. Strö över gräslöken och peppar och servera genast.

Tips:

Pommes fritesen kan även bakas i ugnen eller friteras i omgångar i en djup panna eller kastrull med olja. När du friterar, utelämna oljan och kryddorna till sötpotatisen och krydda efter att de är färdigstekta.

När du använder färskare sötpotatis kan du låta skalet sitta kvar, men äldre bör skalas innan användning.

Alternativ till Kikkoman sojasås inkluderar: Kikkoman mindre salt sojasås, Kikkoman glutenfri sojasås och Kikkoman ekologisk sojasås.

Recept-ID: 1464

Recept som PDF

ladda ner PDF

Tack för din återkoppling!

Berätta vad du tycker

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

700 g sötpotatis – 1 ½ msk rapsolja – 1 msk potatismjöl – ½ msk majsmjöl – ½ tsk granulerad vitlök – ½ tsk sött paprikapulver

Tvätta sötpotatisen och skär den i ca 1,5 cm tjocka pommes frites. Lägg över dem i en skål och häll kallt vatten över dem. Låt dra i 20 minuter. Torka pommes fritesen ordentligt, tillsätt olja, majsmjöl, potatismjöl och kryddor. Blanda väl och överför till en varmluftsfritös. Grädda i 200°C i 30 minuter. Rör om pommes fritesen flera gånger under gräddningen.

2 msk rapsolja – 100 g champinjoner skivade – 3 msk Kikkoman naturligt bryggd sojasås30 g smör – 1 liten schalottenlök, tärnad – 1 vitlöksklyfta, hackad – 10 g vetemjöl – 10 g potatisstärkelse – 200 ml grönsaksbuljong – ½ tsk torkad timjan – ½ tsk nymalen svartpeppar

Hetta upp oljan i en panna, tillsätt svampen och 1 msk Kikkoman sojasås. Fräs tills de är gyllene och överför sedan till en tallrik. Tillsätt smör, schalottenlök och vitlök i pannan och fräs tills de är mjuka. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl och fräs tills de är gyllene. Häll i buljongen, häll tillbaka svampen i kastrullen, rör ner 2 msk Kikkoman sojasås och kryddor och låt sjuda på svag värme under konstant omrörning tills såsen tjocknar.

160 g mozzarella – 1 msk hackad gräslök – ½ tsk nymalen svartpeppar

Lägg de varma pommes fritesen på en tallrik, lägg till den rivna mozzarellan och häll den varma svampsåsen över. Strö över gräslöken och peppar och servera genast.

Berätta vad du tycker

Tack för din återkoppling!

Klicka på antalet sjärnor du vill ge: fler stjärnor = högre betyg!

01
02
03

Missa aldrig något!

Spännande information, läckra recept och fina tävlingar

Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.