Sommaren närmar sig – med mängder av vitaminer och fantastiska recept!

För många människor är sommaren den bästa årstiden. Men värme och solsken kan också ta hårt på oss. Den viktigaste regeln är naturligtvis att dricka mycket! Men du kan även vara snäll mot kroppen under sommaren genom att äta bra mat:

När termometern visar mer än 25 grader utsätts vår blodcirkulation för mer stress än normalt. Mycket vätska och många B-vitaminer livar då upp. Även solen kan vara påfrestande för vår kropp och framför allt för huden. Med mycket vitamin C och E kan vi stärka huden inifrån då vitaminerna neutraliserar fria radikaler och stimulerar cellförnyelsen i huden. Även mineraler såsom kalcium, magnesium och kalium är särskilt viktiga under den varma årstiden då kroppen kan förlora dem fortare när vi svettas mycket.

Känner du för att stärka dig med ett par vitaminbomber för att klara dig genom sommaren? Kikkoman visar vilka fantastiska frukt- och grönsakssorter som hjälper – naturligtvis med passande recept och våra sojasåser!

Avokadon – ett alldeles speciellt bär

Sommaren är säsongen för färsk frukt! Särskilt bär känns rätt under den varma årstiden, inte bara för att de smakar väldigt läckert utan även för att bären är underbart färgstarka och vackra att se på. Ett alldeles speciellt bär är avokadon. Den kommer från Sydamerika och ser egentligen rätt ospektakulär ut. Men det gröngula fruktköttet har mycket att komma med! Det är rikt på vitamin E och B6: 100 g avokado täcker ca 20 procent av dagsbehovet och har positiv verkan på blodcirkulationen och hyn. Men detta superbär glänser också med vitamin C. För 100 g täcker 10 procent av dagsbehovet. Dessutom är avokador rika på kalium och omega-3-fettsyror som bevisligen bidrar till att sänka kolesterolnivån. Perfekt för en lagom portion fart och energi under en varm sommar! 

Mangon – solgul kraft för varma dagar

En annan fantastisk superfrukt är mangon med sitt solgula fruktkött. Vi kan njuta av den året runt eftersom den odlas i hela världen. Särskilt om sommaren är denna underbara frukt mycket populär både som uppfriskande mellanmål och gärna i raffinerade recept. Framför allt övertygar mangon som vass vitaminbomb! För 100 g mango täcker nästan 40 procent av dagsbehovet av vitamin C och nästan 60 procent av vitamin A-behovet. Och den har också rikligt med vitaminerna E, K och B6. Kroppens försvarsmekanism, huden och ögonen blir riktigt glada över mangon! Vill du ha något uppfriskande som samtidigt är hälsosamt? Då är mangon precis den rätta frukten för dig! Upptäck våra sallader och dippsåser – naturligtvis med en av våra Kikkoman sojasåser.

Citronen – vilken fröjd för kroppens immunförsvar

Surt är aptitretande?! Det stämmer – och dessutom hälsosamt! Citronen är en mycket omtyckt frukt som ger kroppens immunförsvar en ordentlig kick. Det gäller naturligtvis inte bara på vintern. Och det måste inte alltid vara varmt citronvatten! På sommaren får en maträtt det där lilla extra och en ordentlig portion vitaminer av citronsaft eller rivet citronskal. För 100 g färsk citron täcker 50 procent av dagsbehovet av vitamin C – det går nästan inte att överträffa! Så välj citrusfrukterna och låt sommaren komma! Exempelvis med en lätt pastarätt eller en uppfriskande chutney.

Spenat – grön energibomb

På sommaren kommer grönsakerna ofta till korta i vår kost. På sin höjd hamnar någon grillad grönsak på tallriken vid någon mysig barbecue eller som sallad i tillbehöret. Det är synd för sommaren bjuder på fantastiska och knapriga grönsakssorter! Ett exempel på detta är spenat som kan användas i de flesta recept. Spenat är en perfekt grönsak på sommaren eftersom den är rik på B-vitaminer och vitamin C och sätter därför fart på blodcirkulationen och huden. Dessutom ger spenat rikligt med kalium, kalcium och magnesium – perfekt en varm sommardag!

Broccoli – små buketter med stor verkan

En annan vitaminbomb är den lysande gröna broccolin. De små buketterna ser alltid aptitliga ut på tallriken och förser kroppen med en hel mängd vitaminer och mineraler. För 100 g broccoli täcker 40 procent av dagsbehovet av vitamin A och 60 procent av vitamin C. Och kalciumbehovet täcks med 10 procent. Med en portion broccoli på sommaren stärker du alltså din hud och din blodcirkulation – och du får tillräckligt med energi för att klara en varm dag! Titta på receptidéerna från Kikkoman och trolla till exempel fram en fantastisk broccolipesto eller en portion broccoli med pinjenötter – ditt immunförsvar kommer att tacka dig.

Moroten – en färgglad tusenkonstnär

Morötter är en stor njutning under alla årstider! På sommaren skär vi gärna de färska morötterna till en sallad eller lägger de orangea grönsakerna i skivor eller strimlor på grillen. Då gläder sig särskilt ögonen – och det dubbelt upp! För 100 g morötter täcker dagsbehovet av vitamin A som är bra för synen och immunsystemet. Men moroten glänser också med vitamin C, E och B-vitaminer samt kalium och kalcium. Moroten är alltså en färgglad tusenkonstnär! Och vilka spännande möjligheter det finns att tillaga morötter, vilket är något som avslöjas av Kikkomans recept– naturligtvis med en av de fantastiska sojasåserna.

Kikkomans tips: UMAMI-grönsaker

Bara ett par stänk av vår naturligt bryggda sojasås vid tillagningen räcker för att ge alla sorters grönsaker en utpräglad UMAMI-smak. Du föredrar kanske att njuta av sommarens stärkande maträtter utan gluten eller med mindre salt? Inget problem! Ta då helt enkelt Tamari glutenfri sojasås eller använd Naturligt bryggd Less salt sojasås med 43 % lägre salthalt från Kikkoman.

Till en lätt marinad för grillning kan du även ta våra teriyakimarinader: Kikkoman Teriyakisås med rostad vitlök och Kikkoman Teriyakisås med rostad sesam behöver inte mycket olja och ger ändå kött och grönsaker en underbart intensiv smak. Prova själv!

Kikkomans tips: Ponzusås som fruktig följeslagare

Saknar du en lämplig smaksättare för rätter med avokado, mango och andra frukter? Testa då våra ponzusåser! Kikkoman Ponzu Citron och Ponzu Apelsin med sin speciella fräschör och den kryddstarka Ponzu Chili passar alldeles utmärkt både som salladsdressing och som dippsås till ett fruktigt mellanmål.