Kulinarisk världsresa – inspiration tex-mex

22. augusti 2023

Den som någon gång har varit i Texas, vet att invånarna brinner för sitt tex-mex-kök! Det som ursprungligen skulle vara ett namn på en järnvägssträcka mellan Texas och Mexiko, utvecklades snabbt till ett kulinariskt begrepp – det var många matglada i Texas som inspirerades av det mexikanska köket. Med tiden har det utvecklats en egen matkultur, fusion food, som idag finns i många kulturella variationer över hela världen.

Men vad är egentligen det typiska med tex-mex och hur skiljer sig det från det mexikanska köket? Vi har inspirerats till nya recept i europeisk stil, men också tittat bakom kulisserna. Och visste du, att: många mexikanska restauranger har tex-mex på menyn – även i USA! Där ser man hur pass mycket som gränserna har suddats ut med tidens gång. Dessutom har tex-mex utvecklats till en populär, mångsidig matlagningsstil, som inte längre räknas till enbart arbetarklassens kök.

Vad förknippar man med begreppet tex-mex? Den som omedelbart tänker på nachos, enchiladas eller quesadillas, tänker precis rätt! Det är till största delen ingredienserna som skiljer tex-mex-rätterna åt. Söt majs och gul ost är typiska inslag, medan man i Mexiko serverar små majskolvar och vit ost. Nötkött förekommer klart oftare i Texas, och i Mexiko har man kyckling som förstahandsval. Att många rätter har samma namn men består av andra ingredienser, påverkades bl.a. av de nya bosättarna som flyttade till Texas för mer än 200 år sedan, och som tog med sig milda, europeiska livsmedel. Det flera tusen år gamla mexikanska köket är klart starkare, och ingenting för känsliga munnar! Men även det har påverkats av olika kulturer från världens alla hörn. Spännande, eller hur?

Om du älskar din tex-mex precis lika mycket som vi, bör du absolut testa våra nya recept!

Vi har låtit oss inspireras till idéer som kombinerar tex-mex med ingredienser som man hittar enkelt.  överallt hos oss. Allt går dessutom att tillaga snabbt och enkelt, vilket samtidigt gör det till perfekt plockmat för nästa fest.

Ponzu, teriyaki, kimchi eller vår klassiska sojasås – vi visar hur man ger sina tex-mex-rätter en liten extra kick på ett mycket enkelt sätt. Mycket nöje!

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.