Laga och ät glutenfritt med de glutenfria såserna från Kikkoman

08. juli 2023

Gluten är ett ämne, som är en kombination av proteiner, lipider och kolhydrater, och som förekommer i många spannmål: i vete, i korn, i havre, råg och dinkel. De flesta tolererar gluten väl. Dock, den som lider av celiaki eller glutenallergi, måste avstå helt från gluten eftersom besvär som svullen mage och störningar i ämnesomsättningen inte försvinner annars.

Tips: Beakta symbolen när du handlar

Under de senaste åren har detta problem fått mycket mer uppmärksamhet i offentligheten än tidigare. Därför finns det numera ett omfattande produktutbud med glutenfria livsmedel i handeln. Dessa är ofta märkta med symbolen eller texten „glutenfri“, ett överkryssat ax. Vissa spannmålssorter som ris, majs, hirs, bovete, amarant och quinoa innehåller naturligt inget gluten. I kombination med grönsaker, fågel, kött, fisk eller skaldjur kan man tillreda läckra sallader och huvudrätter utan gluten.  

Inspirerat av Asien

Eftersom vete och andra glutenhaltiga sädesslag sällan används i det asiatiska köket lönar det sig att leta efter inspiration här. När du äter en läcker wokrätt med ris kommer du knappast att känna att du försakar någonting. Pastarätter går att skapa med zucchininudlar, som man kan skära till med ett spiraljärn i en handvändning. Omeletter med säsongens grönsaker är väl lämpade för en glutenfri diet. För bageriprodukter gäller det att beakta rätt spannmålssorter. Då kan du njuta också av bröd, kakor och kex i glutenfria varianter.

Smaksätt glutenfritt

Om du är glutenallergiker och inte får äta något med gluten så är det lämpligt att du passar på att leta i vår receptsamling. Här hittar du en del läckra, glutenfria rätter. Välj Tamari glutenfri sojasås och den glutenfria Teriaki marinaden för den oersättliga smaken från Kikkoman.

Visste du?

Vår receptsamling omfattar en rad härligt goda och glutenfria maträtter.

Missa inget gott!

Registrera dig för att få läcker inspiration regelbundet!
Alla obligatoriska fält har inte fyllts i.

Jag vill gärna få e-postuppdateringar om erbjudanden och produkter. Det är gratis! Avsluta prenumerationen när som helst.